Haimme Suomen Partiolaisten mentoriohjelmaan mukaan keväällä 2018, Irkku mentoriksi ja Pirkko aktoriksi eli mentoroitavaksi. Valikoiduimme pariksi, koska Irkulla on kokemusta monilta leireiltä palveluosa-alueesta ja Pirkko toimii Hämeen Partiopiirin Ilves19-leirin palvelujohtajana.

Olimme ennestään toisillemme tuttuja ja olleet myös samassa projektissa mukana. Tämän vuoksi varsinaiseen tutustumiseen ei aikaa mennyt, vaan juttu luisti siitä mihin se oli viimeksi jäänyt.

Muutamilla mentoriohjelmassa olevilla mentori-aktori-suhde on jo päättynyt tai on päättymässä, mutta meillä matka on vasta alkanut. Olemme sopineet, että mentorointi päättyy kesän 2019 jälkeen kun Ilves19 on ohi.

Pirkko ja Irkku

 

Irkku, Mentori:

”Olen oppinut partiossa valtavasti. Olen saanut hypätä aika ohuellakin osaamispohjalla suuriin saappaisiin luottaen siihen, että onnistun tiimini tai sen ulkopuolelta löytyvän riittävän osaamisen turvin kaikista eteen tulevista tilanteista. Ja aivan kuten varmasti kaikille muillekin, projekteissa on tullut niitä hetkiä, kun ratkaistava ongelma on tuntunut liian suurelta tai vaikealta. Niitä hetkiä, jolloin olisi ollut kiva, että puhelimessa olisi ollut numero, johon soittaessa olisi saanut apua tai muuta tukea, ihan vaikka vain tsemppisanoja.

Mentorointi kuulostikin mukavalta tavalta antaa vuosien aikana kertynyttä osaamista takaisin tai eteenpäin. Lisäksi tuntuu hienolta ja motivoivalta olla jonkun puhelimessa se numero, johon voi soittaa hädän hetkellä.

Pirkon mentorina toimiminen on huippua. Tiesin jo etukäteen, että yhteistyö sujuu Pirkon kanssa mutkattomasti, rennosti ja tunnelma on hyvä. Pirkko kyselee, on innokas oppimaan ja astunut rohkeasti ulos omalta, tutulta mukavuusalueeltaan. Saan seurata aitiopaikalta, kuinka toinen kehittyy, ajatukset kirkastuvat ja projekti etenee. Tapaamisten sisällöt on suunniteltu projektin etenemisen mukaan ja tapaamisiin valmistautuminen on ollut hyvä hetki oman osaamisen ja ajatusten järjestelyyn sekä arvottamiseen, jotta on osannut poimia jaettavaksi ne onnistumisen kannalta oleellisimmat asiat. Saan tapaamisista intoa myös omaan partiotoimintaani.

Ja ne hätätilanteet. Niitä emme tietenkään kaipaa, mutta toivottavasti osaan sellaisen tullessa kuunnella, kannustaa, tukea, auttaa ja luoda uskoa juuri oikealla tavalla, jotta iso pesti tuntuu Pirkosta edelleen mielekkäältä ja korkeintaan opettavalta.

Pirkko, Aktori:

”Oli hienoa saada Irkku mentoriksi koska tiesin jo etukäteen että hän pystyy tukemaan minua niillä palvelun osa-alueilla jotka eivät ole vahvuuksiani.

Irkun kanssa jo aluksi sovimme että yritetään järjestää tapaamiset ihan livenä, ja näin onkin jo tapahtunut kolmella tapaamiskerralla.

Parasta antia on ollut tähän mennessä se kerta kun menimme käymään Evolla katsastamassa leirialuetta. Irkku näytti kaikki infraan liittyvät paikat ja systeemit. Yhdessä myös pohdimme leirin mahdollista kaavaa, mikä sijoittuisi mihinkin olemassa olevaa infraa hyödyntäen.

Irkun kanssa yhteistyö sujuu mutkattomasti, aina kun olen jotain kysynyt niin olen saanut vastauksen heti tai jos Irkku ei ole asiaan osannut vastata, hän on opastanut kysymään oikealta henkilöltä. Hänen tietotaitoa ole hyödyntänyt erittäin paljon.

Irkulle voin kertoa mitä vaan, sovimme että uskonnosta ja politiikasta emme puhu.

Minulle tärkeimpänä mentorin tehtävänä pidän tukemista ja kuuntelemista. Tiedän että on joku jolle voin soittaa kun tuntuu ettei projekti suju ja kaikki kaatuu päälle, vielä emme ole joutuneet tähän tilanteeseen.”

Irene Paajanen ja Pirkko Tuutti

Haku SP:n ja piirien mentoriohjelmaan auki 6.10. saakka. Lue lisää hakemisesta mentoriksi ja aktoriksi.