Jukka Koskelaiselle partiolaisten sankarimerkki

Suomen Partiolaiset ovat myöntäneet Jukka Koskelaiselle sankarimerkin torstaina 31.5.2018. Sankarimerkki on Suomen Partiolaisten korkein merkki, joka myönnetään henkilölle, joka on osoittanut poikkeuksellista rohkeutta henkeä uhkaavassa tilanteessa. Turkulaisessa Kupittaan Henrikinpojat -lippukunnassa toimiva Koskelainen pelasti mieshenkilön hukkumiselta viime vuoden heinäkuussa Pöytyällä.

Kuvassa Jukka Koskelainen sankarimerkin kanssa
Jukka Koskelaiselle myönnettiin sankarimerkki, joka on Suomen Partiolaisten korkein merkki. Kuva: Johanna Seulu

24-vuotias Koskelainen pelasti vuoden 2017 heinäkuussa Pöytyän Savojärvellä hukkumassa olleen mieshenkilön. Koskelainen kuuli kuvausretkellään kahden ihmisen, miehen ja naisen, avun huutoja Savojärveltä keskellä yötä. Koskelainen lähti etsimään venettä päästäkseen järvelle, sillä järvellä oli sankka sumu, jonka vuoksi näkymä järvelle oli huono. Hän kohtasi sattumalta järven rannassa henkilön, jolla oli vene. Koskelainen jäi rannalle soittamaan hätäkeskukseen samalla kun tämä toinen henkilö lähti soutamaan järvelle kohti avunhuutoja. Soutaja sai pelastettua mieshenkilön järvestä, mutta naishenkilön äänet olivat kadonneet Koskelaisen hälyttäessä apua.

Sankarimerkin jakoi torstaina Turussa Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Maria ”Hilla” Ruohola. Ruohola kommentoi Koskelaisen toimintaa seuraavasti:

– Partiolaisen organisointi- ja johtamistaidoillasi otit Jukka hätätilanteen haltuun ja teit selkeän työnjaon välillenne. Ripeän, johdonmukaisen ja johtajuutta osoittaneen toimintasi ansiosta toinen järvellä olleista henkilöistä saatiin pelastettua.

Lähes vuoden takainen pelastamistilanne on jäänyt Koskelaisen mieleen. Torstain tilaisuudessa hän muistutti paikalle olleita toimimaan hätähuutoja kuullessaan:

– Jos koskaan tulee vastaan tilanne, jossa epäilette kuulevanne avunhuutoja, niin pysähtykää hetkeksi ja kuunnelkaa tarkkaan. Jos ne ovat avunhuutoja, ryhtykää toimeen, koska ette voi etukäteen tietää, kuinka vakavasta tilanteesta on kysymys. Siinä vaiheessa, kun olette ryhtyneet toimeen ja saaneet ihmishengen pelastettua, olette tehneet oikeasti jotain hyvää, joka jättää varmasti jäljen pelastettavan elämään.

Sankarimerkki on Suomen Partiolaisten ansiomerkkijärjestelmän korkein merkki. Sankarimerkki voidaan myöntää suurta uhrautuvaisuutta osoittavasta teosta, jonka aikana partiolainen tai autettava on ollut taikka he molemmat ovat olleet ilmeisessä hengenvaarassa. Sankarimerkin kantaminen on viesti: ihmishengen ollessa uhattuna ei ole sijaa välinpitämättömyydelle, epäröinnille tai oman edun suojelemiselle.