Kohti parempaa johtajuutta!

Kuvassa Elias Herva saa diplomin eduskunnan puhemies Paula Risikolta.
Elias Herva saa diplomin eduskunnan puhemies Paula Risikolta. Kuva: Aapo Rainio

50 nuorta vapaaehtoistoiminnan johtajaa valmistui tänään suositusta nuorten järjestötoimijoiden johtajuuskoulutuksesta, Value Based Leadership -koulutusohjelmasta. Diplomit jakoi eduskunnan puhemies Paula Risikko Espoon Hanasaaressa järjestetyssä tilaisuudessa. Valmistuneiden joukossa on esimerkiksi  opiskelijajärjestöjen, hyväntekeväisyysjärjestöjen, poliittisten nuorisojärjestöjen ja partiolaisten johtajia.

Value Based Leadership (VBL) on vuonna 2017 Suomessa käynnistetty kokemusperäinen johtajuuskoulutus, jonka tavoitteena on luoda Suomeen parempaa johtajuutta. Tällä hetkellä Suomessa on jo yli 200 VBL-koulutuksen käynyttä 20-29-vuotiasta nuorta johtajaa, yhteensä lähes 50 järjestöstä.

Tämän koulutuksen tarkoituksena on kasvattaa oman arvopohjansa tuntevia nuoria johtajia, jotka ovat erinomaisia esikuvia. Kun tunnet itsesi, omat vahvuutesi ja kipupisteesi ja pystyt kohtaamaan muut ihmiset avoimin mielin, voit johtaa heitä parhaalla mahdollisella tavalla”, Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Maria Ruohola totesi puheessaan.

VBL-alumnien puheenvuorossa Teemu Meronen ja Jenni Kainlauri kuvasivat hienosti koulutukseen heittäytymistä, omien ja muiden toimintatapoihin ja arvoihin sukeltamista sekä minä-kuvassa tapahtuvaa muutosta. ”Tämän koulutuksen opit auttavat ymmärtämään sekä itseäni että muiden ihmisten monimuotoisuutta, ja sitä kautta pystyn johtamaan paremmin”, Meronen kiteytti.

Laadukas johtajuuskoulutus nuorille

Puolen vuoden mittainen VBL -koulutus keskittyy itsetuntemukseen ja monimuotoisuuteen johtajuuden perustana. Koulutuksen päämääränä on tarjota laadukas johtajuuskoulutus nuorille johtajille, antaa heille osaamista ja valmiuksia johtaa huomisen yhteiskunnassa ja luoda kohtaamisia yhteiskunnan eri ryhmien välillä. Koulutusta järjestää Suomen Partiolaiset, mutta jokaisen kurssin osallistujista vähintään puolet on muiden järjestöjen edustajia.

Kuninkaan malli Ruotsista

VBL sai alkunsa Ruotsin kuninkaan säätiön ja Ruotsin partiolaisten yhteistyöstä, ja Ruotsissa on järjestetty koulutusta menestyksekkäästi jo kymmenen vuoden ajan. Ensimmäiset 80 suomalaista on koulutettu Ruotsissa järjestetyillä yhteiskursseilla. Suomen omat ensimmäiset Value Based Leadership -koulutukset järjestettiin vuonna 2017 ja nyt käynnistymässä on jo kuudes koulutus. Kerta toisensa jälkeen kurssin suuret hakijamäärät kertovat, että kovatasoiselle nuorten johtajuuskoulutukselle on Suomessa kysyntää.

VBL-koulutusta järjestetään yhteistyössä tukijoiden ja kumppaneiden kanssa. Uusia yhteistyökumppaneita etsitään jatkuvasti ja VBL tarjoaakin yrityksille mahdollisuuden profiloitua nuorten johtajien tukijoina.

Yläkuva: Noora Qvick