Koronavirus Q&A lippukunnille

Julkaisemme koronavirukseen liittyvät lippukuntien yleisimmät kysymykset ja vastaukset tässä:

Suomen Partiolaiset lähetti koronavirustiedotteen kaikille partiolaisille ja huoltajille torstaina 12.3. Tuleeko lippukunnan vielä erikseen informoida jäseniään?

Vastaus: Jos lippukunta ei vielä ole asiasta ole viestinyt, kannustamme siihen, sillä se antaa lippukunnan toiminnasta hyvän kuvan partioperheille. Suosittelemme myös päivittämään tiedon toiminnan perumisesta 15.4. asti lippukunnan nettisivuille ja somekanaviin. Jos lippukunta joutuu tauon takia perumaan retken tai muun tapahtuman, olethan erikseen yhteydessä ilmoittautuneisiin.  

Jos lippukunnalle ilmoitetaan, että partiolainen on sairastunut koronavirukseen, pitääkö asiasta informoida lippukunnan muita jäseniä?

Vastaus: Sairastunut ja hänen perheensä saavat ohjeet muiden informointiin terveydenhuollon viranomaisilta. Lippukunnan tehtävä ei ole asiasta tiedottaa ellei siihen tule viranomaisilta ohjetta. Muistathan yksityisyydensuojan – ethän levitä huhupuheita. 

Kun retkiä joudutaan perumaan, tuleeko lippukunnan palauttaa jo kerätyt retkimaksut perheille?

Vastaus: Suosittelemme, että mikäli lippukunnalle ei ole ehtinyt aiheutua kustannuksia retkestä (kuljetuksista, ruuasta, ohjelmasta), maksut palautetaanJos kustannuksia on jo ehtinyt syntyä, suositus on, että laskette, olisiko osittainen palautus mahdollinen. Retkimaksuthan on tarkoitettu nimenomaan retken kulujen kattamiseen, ei muuhun toimintaan. 

Mitä jos lippukunta ohjeistuksesta huolimatta päättää jatkaa viikkotoimintaa tai lähteä retkelle?

Vastaus: Suosittelemme vahvasti, että kaikki lippukunnat noudattavat Suomen Partiolaisten ohjeistusta, jonka mukaan kaikki kasvokkain tapahtuva partiotoiminta on tauolla ainakin 15.4. asti. Vain rajoittamalla ihmisten välistä kohtaamista voidaan koronavirusepidemia taltuttaa. 

Mitä jos joukko samoajia päättää kuitenkin retkeillä omin päin, onko partiovakuutus voimassa?

Vastaus: Suomen Partiolaisten antama ohjeistus partiotoiminnan tauosta ei vaikuta partiovakuutuksen voimassaoloon. Partiovakuutus on voimassa toimintasuunnitelman mukaisessa partiotoiminnassa. Jos retki on suunniteltu ja se liittyy ryhmän toimintaan, vakuutuksen voi olettaa olevan voimassa. Jos kyseessä on kaveriporukan muu retkeily, partiovakuutus ei ole voimassa. Tarkemmin asiasta voi kysyä suoraan Lähi-Tapiolasta. 

Joutuuko lippukunta maksamaan varaamansa piirin kämpän, vaikka retki joudutaan perumaan?

Vastaus: Tämä kannattaa tarkistaa omasta piiristä. Monissa piireissä 15.4.2020 asti olevat vahvistetut kämppävuorot voi poikkeuksellisesti perua maksutta. Tarkista tilanne kämpän vuokraajalta myös muiden kuin piirin kämppien ollessa kyseessä.

Voimmeko luvata perheille, että toiminta jatkuu normaalisti 15.4. jälkeen?

Vastaus: Seuraamme tilannetta ja viranomainpäätöksiä päivittäin ja ohjeistamme, jos tilanne muuttuu. Kukaan ei voi varmuudella sanoa, milloin epidemia on saatu hallintaan. 

 Lippukunnastamme ryhmä tai henkilö on ilmoittautunut piirin tai SP:n tapahtumaan tai kurssille. Onko ne kaikki peruttu ja joudummeko maksamaan osallistumismaksut?

Vastaus: Osa tapahtumista ja kursseista on peruttu, osa siirretään uuteen ajankohtaan ja osa toteutetaan etäyhteydellä. Kaikille ilmoittautuneille lähetetään sähköpostia lähiaikoina. 

Toteutuvatko kesän leirit?

Vastaus: Tällä hetkellä olemme viranomaisten ohjeistuksen varassa ja uskomme, että kesään mennessä tilanne on rauhoittunut ja leirit voidaan pitää suunnitellusti.

Miten toimitaan lippukunnan kevätkokouksen kanssa, jos se sääntöjen mukaan pitäisi pitää maaliskuun aikana?

Vastaus: Lippukunta voi päättää pitää kokoukseen partiotoiminnan tauosta huolimatta, siirtää sen myöhempään ajankohtaan tai toteuttaa sen etäkokouksena, jos lippukunnan säännöt mahdollistavat etäosallistumisen. Lippukunnan olisi hyvä ihan ensimmäiseksi selvittää, mitä lippukunnan säännöissä sanotaan. Suomen Partiolaiset selvittää Patentti- ja rekisterihallitukselta poikkeustilanteen vaikutusta kokouksen siirtämiseen ja heti kun saamme lisätietoja, informoimme lippukuntien johtokolmikoita sähköpostilla sekä päivitämme tiedon tänne 

Mistä vinkkejä etäpartioon?

Vastaus: Kokoamme parhaillaan vinkkejä partiotoiminnan toteuttamiseksi poikkeusolosuhteissa. Käy jättämässä parhaat vinkkisi etäpartion toteuttamiseksi, parhaat sovellukset hyödynnettäväksi, erilaiset partio-ohjelman soveltamistavat sekä lasten ja nuorten online-osallistamismahdollisuudet Suomen Partiolaisten kasvatusvaliokunnan PadlettiinEtäjohtamisesta voi lukea lisää täältä.

Katso myös uutinen: Partiotoiminta toistaiseksi tauolla koronaviruksen takia

Suomen Partiolaiset seuraa viranomaisten päätöksiä ja ohjeita päivittäin. Jos tilanne muuttuu tai heti kun on uutta informoitavaa, ohjeistamme lippukuntia. Suosittelemme seuraamaan uutisia partion nettisivuilta: www.partio.fi 

Onko sinulla vielä kysyttävää? Voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme: (09) 8865 1100, palvelu@partio.fi


Kysymysten ja vastausten koonnista kiitämme Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry:tä

Kuva: Juha Nurmi