Nummen Eränkävijät rakentaa esteettömän leirialueen Renkoon

Partiolippukunta Nummen Eränkävijät rakentaa Renkoon Vesajärvelle esteetöntä leirialuetta. Samalla madalletaan partion harrastamisen kynnystä ja mahdollistetaan toiminta mahdollisimman monelle, myös liikuntaesteisille. Lippukunta pyörittää jo erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille sisupartiota.

Nummen Eränkävijöiden lippukunnassa on jo pitkään suunniteltu Vesajärven leirialueen kehittämistä. Kaiken takana on halu tehdä maastosta helppokulkuisempi erityistä tukea tarvitseville ja varsinkin liikuntaesteisille.

Jukka Niemi pyörätuolissa metsässä järven rannalla
Vesajärven lähileirialue sijaitsee komealla paikalla, mutta maasto on liikuntaesteisille vaikeakulkuista. Lippukunnanjohtaja Jukka Niemen ansiosta leirialueesta tehdään nyt esteetöntä. Kuva: Ulla Harju

− Haluamme madaltaa partion harrastamisen kynnystä ja saada myös liikuntarajoitteisia mukaan partioon. Tarkoituksena on tehdä hankalakulkuisesta leirialueesta mahdollisimman toimiva ja erilaisia kohderyhmiä palveleva, lippukunnanjohtaja Jukka Niemi kertoo.

Vesajärvelle rakennetaan kahden vuoden aikana kompostoiva inva-wc, puuvaja, laavu ja nuotiopaikka sekä rantalaituri vedenottoa helpottamaan. Kallioisen mäen päällä seisovan lipputangon ympärille rakennetaan puulava, jotta lipputangolla pääsisi turvallisesti liikkumaan.

− Kaikki rakenteet tehdään esteettömiksi. Pääsy mahdollistetaan kunnostamalla kulkuväylät, jotta niillä voidaan liikkua esimerkiksi pyörätuolilla. Soritamme reitit tai laitamme kulkuväylille puukatteet, Niemi selittää tulevia rakenteita.

Tällä hetkellä Nummen Eränkävijöissä on 150 jäsentä, joista lapsia ja nuoria noin 100. Kun leirialueen infra saadaan kuntoon, toimintaa ja tarjontaa voidaan laajentaa. Erityistä tukea tarvitsevien sisupartioryhmä on toiminut kahden vuoden ajan.

− Ryhmässä on kymmenkunta lasta, joilla on liikuntarajoitteita, kehitysvammaa tai esimerkiksi oppimishäiriöitä. Aiemmin ei Hämeenlinnan alueella ole tällaista toimintaa ollut. Leirialueen muutos tulee helpottamaan myös sisuryhmän toimintaa.

− Paljon puhutaan yhdenvertaisuudesta, mutta käytännön teot jäävät usein vajaiksi tai tekemättä. Itse inhoan kauniiden korulauseiden heittämistä, jos ei oikeasti myös toimita. Ja on minulle itsellänikin pieni oma lehmä ojassa alueen kehittämisessä, pyörätuolilla liikkuva Jukka Niemi hymyilee.

Leader-tuella ratkaiseva merkitys kehittämiselle

Vesajärven leirialueen muutosta tehdään EU:n maaseuturahaston tuella. Hankkeelle haettiin ja saatiin rahoitusta Hämeenlinnan seudulla toimivalta Leader-ryhmä Linnaseutu ry:ltä. Ilman Leader-tukea hanke olisi jäänyt tekemättä.

− Kustannusarviomme on yli 23.000 euroa, ei meillä sellaisia rahoja ole. Leader-tuen saaminen oli aivan ratkaisevaa, Jukka Niemi painottaa.

Hankkeeseen saatiin rahoitusta puolet kustannuksista ja omarahoitusosuutta katetaan talkootöillä. Työtunteja on laskettu tulevan noin 500.

− Meillä on partiossa monen alan ammattilaisia, myös rakennusalalta, joita saamme mukaan talkoisiin. Rakentaminen alkaa nyt keväällä ja työt saadaan toivottavasti tehtyä ensi vuoden puolella.

Koska lippukunta toimii pääasiallisesti Hämeenlinnassa, ei tiedetty, että yhdistys voisi hakea tukea maaseuturahastosta. Leirialue kuitenkin sijaitsee maaseutualueella, joten toiminta oli tukikelpoista. Niemi kiitteleekin Leader-ryhmä Linnaseutua ja sen toiminnanjohtaja Jussi Pakaria, jolta on saanut apua koko hakuprosessin ajan.

− Olen saanut Jussilta älyttömän hienon tuen ja olen apuun todella tyytyväinen, Jukka Niemi hymyilee.

Partion voi aloittaa minkä ikäisenä vain

Yksi uusi toimintamuoto on Aikuisena Partioon -ryhmä, joka aloitti toimintansa muutama kuukausi sitten. Tarkoituksena on saattaa partioharrastuksen piiriin aikuisia, olivat he sitten aiemmin partiota harrastaneet tai eivät.

Aikuiset pystyttää telttaa
Aikuiset Partiossa -ryhmä harjoittelee yöleiriä varten puolijoukkueteltan pystyttämistä. Arto Niemelän ohjeita noudattaa Sanna Selkälä (oik.), Paula Laukkanen ja Natalia Sotnik. Kuva: Ulla Harju

− Aikuiset ovat partion tekijöitä, tukijoita ja mahdollistajia. Lapsia on kyllä tulossa toimintaan mukaan, mutta aikuisista on aina pulaa. Siksi käynnistimme keväällä rekrytoinnin ja AP-ryhmän, Jukka Niemi toteaa.

Aikuisena Partioon -toiminnassa aloitti keväällä myös hämeenlinnalainen Heikki Selkälä.

Aikuiset teltan pystytyksessä
Heikki Selkälä (edessä) lähti mukaan partion toimintaan aikuisiällä. Tarkoituksena on myös alkaa ohjaamaan lasten Sudenpentu-ryhmää. Kuva: Ulla Harju

Vaikka aiempaa kokemusta partiosta ei olekaan, on harrastus vienyt mennessään.

− Vanhempi poikamme, 9-vuotias Luukas on jo partiossa ja 3-vuotias Niklas seuraa pian perässä. Olemme keskustelleet vaimoni kanssa, että voisimme alkaa vetää Sudenpentu-ryhmää. Tulemme totta kai myös talkoisiin, jotta saamme leirialueen kuntoon, Heikki Selkälä kertoo.
Selkälän mukaan perhe lähti mukaan partiotoimintaan, koska kaikki tykkäävät olla ja retkeillä luonnossa.

− Lisäksi partiossa sekä lapset että aikuiset oppivat yleishyödyllisiä asioita, kuten sosiaalisia taitoja ja ruoan laittoa, joita tarvitsee elämässä muutenkin, Selkälä hymyilee.

Faktaa:
Partiolippukunta Nummen Eränkävijät ry, perustettu 1972
Jäseniä noin 150, joista lapsia ja nuoria noin 100
Hämeenlinnan seudun suurin partiolippukunta, seudulla lippukuntia yhteensä 16
Kehittämishanke: Vesajärven esteetön leirialue
Hanketukea saatu Leader-ryhmä Linnaseutu ry:ltä EU:n maaseuturahastosta
Hankkeen kustannus noin 23.000 €, josta julkinen tuki 50 %