Partiolaiset näkyvästi mukana NUORI2019 –tapahtumassa

Nuorisoalan valtakunnalliset nuorisotyöpäivät järjestetään Turun Logomossa 27.-28.3.2019. Tapahtuma kokoaa yhteen 1500 nuorisoalan ammattilaista. Partiolaiset ja 4H osallistuvat tapahtumaan yhteisellä ohjelmalla. Partiossa ja 4H:ssa on kehitetty nuorten työelämätaitojen tunnistamista monin tavoin ja näistä keinoista kuullaan ohjelmassa. 

Vapaa-aikana ja harrastuksissa kertyy paljon osaamista. Monissa tilanteissa osaamisen sanoittaminen ja kuvaileminen on tarpeen. Esimerkiksi kesätöitä hakiessa on osattava ilmaista oma osaamisensa, muuten työnantaja ei ehkä innostu palkkaamisesta. Ohjelma sisältää tositarinoita, draamaa ja hyödyllisiä vinkkejä osaamisen näyttämiseen. Lavalle astuvat ovat 4H-nuoret, partiolaiset, Turun ylioppilasteatteri sekä osaamisen asiantuntijat.

Turun Ylioppilasteatteri havainnollistaa nuoren työnhakijan haastattelutilannetta forum-teatterin keinoin. Osaako nuori tuoda esille osaamisensa ja kokemuksensa, joka on hankittu harrastustoiminnan kautta? Entä osaako haastattelija kysyä oikeat kysymykset, jotta nuoren haastateltavan kaikki osaaminen tulisi ilmi haastattelutilanteessa. Yleisö pääsee mukaan auttamaan nuorta työnhakijaa sekä haastattelijaa kohtaamaan paremmin toisensa haastattelutilanteessa.

Ohjelmassa ääneen pääsevät myös partion ja 4H:n nuoret, jotka kertovat omat tarinansa, kuinka harrastuksista on ollut hyötyä töiden ja opintojen kannalta. Vertti Silver ja Otto Kuivisto ovat perustaneet oman 4H-yrityksen Paimio Parkourin pitkäaikaisen parkour-harrastuksen ympärille. Partiolaisten näkökulmaa ohjelmaan tuo lounaissuomalainen partioaktiivi Noora Kankare.

-Puhun tapahtumassa yhdessä 4H:n edustajan kanssa siitä, miten nuoret voivat näyttää osaamistaan työelämässä. Nostan esiin partiosta saadun osaamisen tunnustamista oppilaitoksissa ja työpaikoilla”, 19-vuotias Noora Kankare kertoo. Kankare harrastaa partiota Lounais-Suomen Partiopiirin viestinnästä ja markkinoinnista vastaavana hallituksen jäsenenä.

-Minulla on omakohtaista kokemusta partiossa tehdyistä digitaalisista osaamismerkeistä ja opintopisteytetyistä kursseista sekä Young SpokesPeople –kurssilta, joka on partion viestintäkoulutus.

-Puhun tapahtumassa yhdessä 4H:n edustajan kanssa siitä, miten nuoret voivat näyttää osaamistaan työelämässä.

Harrastus- ja vapaaehtoistoiminnassa kertyvää osaamista voi näyttää digitaalisten osaamismerkkien ja todistusten avulla. Järjestötoiminnasta voi saada myös opintopisteitä. Ohjelmassa kurkistetaan myös digitaaliseen osaamiskiekkoon, jolla havainnollistetaan järjestötoiminnassa hankitun osaamisen hyödyntämistä tutkintoon johtavissa opinnoissa.

Suomen Partiolaisten ja 4H:n ohjelma Hei mitä  osaat? Keinoja osaamisen näyttämiseen työelämän alkumetreillä järjestetään keskiviikkona 27.3. klo 14.00-15.30 Logomossa

 

Partiolainen seisoo päällään tunturissa
Kuva: Juha Nurmi