Retkilounaalla-ohjelmassa jutellaan motivaatiosta muuttaa maailmaa

Partiotoimintaa ohjaa arvot, kuten meitä kaikkia. Retkilounaalla -ohjelmassa kaksi partiolaista tapaa vieraan, joka omilla tavoillaan muuttaa maailmaa teko kerrallaan. Ohjelmassa partiolaiset Onni ja Elli tapaavat yhden Suomen arvostetuimman rap-artistin eli Palefacena tunnetun Karri Miettisen.

Retkilounaalla -ohjelmassa retkiaterian äärellä keskustellaan vieraan arvoista ja aatemaailmasta sekä siitä, mitä asioita vieras kokee tärkeiksi. Ohjelma on suunnattu jo partiossa mukana oleville mutta myös heille, joille partio ei ole vielä tuttu harrastuksen tai vapaaehtoistyön kautta.

Elli, Onni ja Paleface, kuva: Mari Lehtisalo

Mukaan ohjelmaan Miettisen innosti kiinnostava kutsu ja se, että partio on tuttu harrastus hänelle jo lapsuudesta. Ohjelmaan lähtöä ei tarvinnut juuri miettiä.

– Opin ”bartsikassa” muun muassa lukemaan karttaa ja suunnistamaan. Myös kirveen ja puukon turvallinen käyttö opittiin jo nuorella iällä, mutta se vaati muutaman haavan. Pystyn partiossa opittujen taitojen avulla sytyttämään tulet myös missä tahansa olosuhteissa. Intissä huomasin, kenellä oli partio- tai muuta eränkäyntitaustaa, Miettinen taustoittaa omaa partioharrastustaan.

Kutsusta nuotiotulille luonnon helmaan ei sovi koskaan kieltäytyä! Homma osoittautui mukavaksi eli kannatti lähteä, Miettinen innostuu.

Tuotannon takana partiolaiset

Partion voimavara on vapaaehtoiset, ja se näkyy myös Retkilounaalla -ohjelman tuotannossa. Juontajina toimivat nuoret partiolaiset Elli Halme ja Onni Pusa, ja huippuluokan eräruokaa valmistaa Timo Muttonen. Idean ja tuotannon takana seisovat ohjaaja ja tuottaja Mursu Heikkinen sekä Essi Koski.

– Olin jo pidempään haudutellut ideaa ohjelmasta, jossa voisi yhdistää luonnossa ruokailun sekä aatteista keskustelun. Konseptia ja käsikirjoitusta hiottiin porukalla, jossa oli mukana myös Essi Koski. Yhdessä muodostui konsepti sarjasta, joka ”sisältää aatesijoittelua”, kertoo Heikkinen.

Ohjelma nähtävillä YouTubessa

Palefacen tähdittämä jakso on julkaistu Suomen Partiolaisten YouTube-kanavalla. Käy katsomassa ohjelma ja kerro kommenteissa miten sinä parannat maailmaa!