Partiotoimintaa ohjaa arvot, kuten meitä kaikkia. Retkilounaalla -ohjelmassa kaksi partiolaista tapaa vieraan, joka omilla tavoillaan muuttaa maailmaa teko kerrallaan. Ohjelmassa partiolaiset Onni ja Elli tapaavat yhden Suomen arvostetuimman rap-artistin eli Palefacena tunnetun Karri Miettisen.

YouTube-videot edellyttävät kaikkien evästeiden sallimista. Muuta evästeasetuksia.

Retkiruokareseptit Retkilounaalla -ohjelmasta

Reseptit on suunniteltu neljälle ruokailijalle ja ne sopivat valmiiksi moneen eri ruokavalioon. Kaikki ruuat voi valmistaa nuotiolla, kaasukeittimellä tai sähköliedellä. Tarvitset yhden varrellisen 2,5 – 3 l kasarin keittoon ja caponataan ja noin 24 cm halkaisijaltaan olevan paistinpannun omenapaistokseen. Reseptit on syntyneet mukaillen ja kokeillen. Herkullisia ruokahetkiä kaikille!
t. Mudi Olarin Eräkotkista

YouTube-videot edellyttävät kaikkien evästeiden sallimista. Muuta evästeasetuksia.

Suppilovahverokeitto

  • kaksi valkosipulinkynttä
  • pieni sipuli
  • suolaa ja mustapippuria
  • 400 g suppilovahveroita pilkottuna pieneksi
  • soijakermaa 4 dl tai creme fraichea 4 dl
  • vegaanista juustolevitettä 2 rkl tai vuohenjuustolevitettä 2 rkl
  • kuivattua tai tuoretta timjamia 1 rkl
  • 1 rkl öljyä
  • vettä 0,5 litraa

Leikkaa pieneksi sipuli ja valkosipulinkynnet ja kuullota (älä siis ruskista). Laita sienet joukkoon ja pyörittele kuumaksi. Kaada vesi joukkoon ja anna poreilla 10 min. Kaada joukkoon kerma/creme fraiche ja sekoita levite keittoon. Lisää timjami, mausta suolalla ja mustapippurilla. Maista ja laita tarjolle.

Caponata (Caponata on alun perin Sisiliasta)

  • luumutomaatteja 2 laatikkoa, halkaise tomaatit
  • varsiselleriä, leikkaa 2-3 vartta ohuiksi viipaleiksi
  • iso sipuli kuutioiksi
  • valkosipulinkynsiä 6 kpl pilkottuna pieneksi
  • pieni munakoiso, kuutioituna pieneksi
  • 400 g kikherneitä, käytä myös liemi
  • kuorittuja manteleita 1dl
  • sitruunan kuorta kouranpohjallinen leikattuna tikuiksi
  • rusinoita 1 dl
  • tuoretta oreganoa yksi ruukku hakattuna pieneksi
  • yksi chili pilkottuna pieneksi
  • vettä tarpeen mukaan

Kuullota oliiviöljyssä kaikki vihannekset ja lisää kikherneet liemen kanssa. Anna muhia vartti. Lisää vähän vettä, suolaa 1-2 tl ja mustapippuria 2 tl sekä mantelit, sitruunankuori ja rusinat. Anna muhia kannen alla 30 min. Lisää oregano ja chili. Anna muhia ilman kantta 10 min. Caponata on pataruoka: älä tee siitä liian kuivaa. Maista suola ja tarjoile tuoreen leivän kanssa.

Omenapaistos

  • kaksi isohkoa hapanta omenaa leikattuna pienehköiksi paloiksi ota varsi ja siemenkota pois
  • kaksi ruokalusikallista voita, voimariinia tai vegaanista paistorasvaa
  • 1 tl kanelia
  • 2 rkl sokeria
  • 2-2,5 dl pikakaurahiutaleita (tavallisetkin käy, mutta kypsyy hitaammin)
  • 0,5 l omenamehua tai omenaglögiä

Lohko omenat, laita rasva pannulle ja kuumenna se miedon kuumaksi. Kippaa omenapalat pannulle, ripottele kaneli ja sokeri omenoiden päälle. Kun omenat ovat pehmenneet, niin laita puurohiutaleet pannulle ja sekoita. Lisää omenamehu. Lisää nestettä, jos menee ihan liian kuivaksi. Kun hiutaleet ovat kypsiä, niin taputtele seos pannulle. Jos saa sen käännettyä, niin hyvä. Jos et, niin ei haittaa. Koristele kanelilla ja sokerilla. Tarjoile vaikka jäätelön kanssa, vaniljakastikekin käy. Keitä vielä hyvät nuotiopannukahvit.

Elli, Onni ja Paleface kuvauksissa