Turun Tyttöversojen perustajajäsen Irja Rannikko satavuotias

Turun Tyttöversojen perustajajäsen Irja ”Ipu” Rannikko juhlisti satavuotissyntymäpäiväänsä 13. huhtikuuta 2024. Pitkän linjan partiolaiselle harrastus on ollut erittäin tärkeä osa elämää lapsuudesta aina näihin päiviin asti.

Irja ”Ipu” Rannikko muistaa, kuinka hän ja muut tytöt seurasivat lapsuudessaan ihaillen poikien partiotoimintaa, kun johtaja Jussi Rauhala juoksi partioasussaan ohjaamassa kolkkapoikia ja vartiolaisia partiolaisten taitorasteilla. Turun Poikaversot perustettiin 1931, mutta tytöt joutuivat odottelemaan omaa lippukuntaansa aina vuoteen 1947 asti.

Kun Tyttöversot aloittivat, Ipu liittyi niihin heti mukaan ja hänen partiotaipaleensa jatkuu vielä tänäkin päivänä – kunnioitettavassa sadan vuoden iässä. Tyttöversot on liitetty myöhemmin Turun Versoihin.

Irja ”Ipu” Rannikko.
Turun Versotyttöjen perustajajäsen Irja ”Ipu” Rannikko vietti satavuotisjuhliaan 13. huhtikuuta 2024. Kuva: Juha Valta

Ipu tunnetaan aktiivisena partiolaisena

Ipu tunnetaan aktiivisena partiolaisena, joka on saanut tunnustusta partiotyöstään niin Lounais-Suomen Partiopiiriltä kuin Suomen Partiolaisiltakin.

”Minun varhaisimmat partiomuistoni liittyvät myös Ipun partiouraan vahvasti. Hän opetti minulle ensimmäiset partiolaulut Versolippukuntien suurleirillä 1976 Mamren saaressa Hankoniemen lähistöllä ja 1978 Turun Vapaaseurakunnan Kakskerran leirikeskuksessa, joista aivan erityisen hyvin on painunut mieleeni Vanahat ne verkkoja kutoo, Totta partiomieles tallella on sekä Versomarssi”, Ipun partioystävä Juha Valta kuvailee.

Partioparaatit ovat varma kevään merkki, ja Ipulla onkin takanaan lukuisia paraateja. Hän kertoo seuranneensa aluksi paraateja kadunvarressa haaveillen, että hän pääsisi itsekin mukaan ryhdikkäiden ja iloisten nuorten joukkoon.

Pian näin tapahtuikin ja nyt Ipulle on kertynyt kymmeniä paraatikertoja, joista yhden yhteydessä hänelle myönnettiin Mannerheim-solki.

Irja ”Ipu” Rannikon satavuotisjuhlat.
Irja ”Ipu” Rannikon partioystävät antoivat hänelle vihreän huivin Ipun satavuotisjuhlilla. Kuva: Juha Valta