Uusi Pohjantähti-solki täydentää aatemerkkien valikoimaa

Partion marraskuisessa jäsenkokouksessa julkistettiin uusi Pohjantähti-solki täydentämään aatemerkkien sarjaa Mannerheim-solkien ja Hopeajoutsenen/Hopeasuden rinnalla. Pääaiheena soljessa on Pohjantähti, joka johtaa ajatukset aatteen kasvuun sekä esimerkillisyyteen kohti vahvempaa aatetta.

Pohjantähti-solki on suunniteltu nykyaikaisin yhteistyömenetelmin vapaaehtoistyönä. Pääsuunnittelija on Sami ”Masi” Kukkonen. Solki muodostuu kolmesta osasta: Ylhäältä avoin sydämen muotoa muistuttava havukehä kertoo saajan olevan partiojohtaja. Merkissä on kolme heraldista ruusua, jotka liittävät soljen olemassa olevaan aatesolkien ketjuun. Kolme ruusua kuvaavat lupausta, tunnusta ja ihanteita.
Pääaiheena soljessa on Pohjantähti, joka johtaa ajatukset aatteen kasvuun sekä esimerkillisyyteen kohti vahvempaa aatetta. Aatteellinen suunta on ylös pohjoiseen, kohti syvällisempää partioaatteen sisäistämistä.

Myöntämisperusteet

Merkki voidaan myöntää partiojohtajalle, joka on sitoutunut partion arvoihin ja toiminut ansiokkaasti sekä innostuneesti partiojohtajatehtävissä. Partion arvot näkyvät saajan toiminnassa, sekä partiossa että sen ulkopuolella. Lisäksi saaja on saanut toisissa ihmisissä aikaan kasvua ja sitoutumista partiotoimintaan.

Merkin saajan tulee olla ehdotusvuonna iältään vähintään 28-vuotias ja suorittanut partiojohtajan peruskoulutuksen. Ehdotushetkellä saajan tulee olla toiminut vähintään 3 vuotta partiojohtajatehtävissä.

Ehdotukseen on liitettävä puolto henkilöltä, joka tuntee saajan ja voi puollossaan kertoa, miten partion arvot näkyvät saajan toiminnassa partion ulkopuolella.

Solki voidaan myöntää myös I ja/tai II luokan Mannerheim-soljen saaneelle, mutta Mannerheim-soljen saaminen ei ole edellytys aatesoljen saamiselle. Solkea ei myönnetä Hopeajoutsenen tai Hopeasuden saaneelle.

  • sisäistänyt partion arvopohjan ja elää sen mukaan
  • saanut toisissa ihmisissä aikaan kasvua ja partiotoimintaan sitoutumista
  • ehdotusvuonna vähintään 28-vuotias
  • vähintään 3 vuotta partiojohtajatasoisia tehtäviä
  • partiojohtajaperuskoulutus

Ensimmäiset Pohjantähti-soljet luovutettu

Merkin ensimmäinen virallinen luovutus tapahtui virtuaalisesti partion jäsenkokouksessa marraskuussa. Merkit luovutti järjestön puheenjohtaja Maria ”Hilla” Ruohola. Luovutuksessa noudatettiin kahden luovutuksen mallia eli merkit luovutettiin fyysisesti saajille jo ennen jäsenkokousta lippukuntien ja piirien toimesta. Pohjantähti-soljet tulee kaikkien ehdotettavaksi vuodenvaihteesta 1.1.2021 alkaen.

Ali-Löytty Viivi, Helsingin Kalevan Pojat ja Tytöt, PäPa
Eriksson Marika, Sjöscoutkåren Vikingaflickorna, FiSSc
Kallio Mari, Partiolippukunta Tarmontytöt, E-KP
Kananen Kristiina, Kajaanin Korvenpojat, J-SP
Karjalainen Niilo "Nipsu", Keminmaan Kivekkäät, Lappi
Koskimäki Alli, Maarian Kämmekät, L-SP
Lithovius Anna-Riikka, Limingan Niittykärpät, PP
Mannonen Matti "Masa", Vuorenhaltiat, PäPa
Mether Karl, Scoutkåren Pojkarna, FiSSc
Näreaho Olli, Parikkalan Ilvekset, E-KP
Oikari Asko, Reippaat Pojat, J-SP
Päivinen Paula, Inarin Tunturisudet, Lappi
Salonen Tommi, Mietoisten Kolopuutintit, L-SP
Sankari Lauri, Helsingin Kalevan Pojat ja Tytöt, PäPa
Söderholm Alex, Scoutkåren Pojkarna, FiSSc
Vehviläinen Satu, Hyvinkään Metsätytöt, Uusimaa

Arvostan muistamista kovasti ja kannan Pohjantähti-solkea kaikkien Reippaiden Poikien puolesta. Sen saaminen yllätti minut täysin. -Asko Oikari

Suomen Partiolaiset myöntää vuosittain noin 700-800 ansiomerkkiä kiittääkseen partiotoiminnassa ja pesteissään ansioituneita partiolaisia. Ansiomerkkiehdotukset tehdään pääsääntöisesti sähköisesti Kuksassa. Pohjantähti-solki löytyy Kuksassa muiden ehdotettavien ansiomerkkien joukosta. Suomen Partiolaisten ansiomerkkiryhmä käsittelee ehdotukset neljä kertaa vuodessa. Ehdotukset tulee jättää 15.1., 15.4., 15.9. ja 15.11. mennessä. Ansiomerkkien käsittelyaika on noin kaksi kuukautta ehdotusten määräajasta, mikä tulee ottaa huomioon ehdotusten tekemisessä ja ansiomerkin luovutuspäivässä. Päätös näkyy Kuksassa.

Lue lisää ansiomerkeistä.