Jäsenhankinta

Kyllä meidän toiminta on avointa kaikille – vai onko?

Suurin osa meistä toivottaa lähtökohtaisesti kaikki tervetulleiksi järjestämäänsä toimintaan. Suurin osa meistä ei tietoisesti halua sulkea ketään pois. Omaa tai oman yhdistyksen, järjestön tai muun organisaation toimintaa ei yleensä tule kuitenkaan tarkasteltua kuin omasta näkökulmasta. Totuttuja tapoja toimia tai viestiä ei tule arjen kiireessä, tekemisen lomassa, katseltua ulkopuolisen silmin. Eikä siinä ole mitään väärää. Se on ihan normaalia.

Toimintaan mukaan tulemisen tai siinä mukana pysymisen esteitä tulee ehkä mietittyä vasta siinä vaiheessa, kun havaitaan, että koko porukka on varsin samanlaista keskenään. Tai kun se yksi mukaan eksynyt uusi tyyppi ei sitten ensimmäisen kerran jälkeen enää tullutkaan toista kertaa.

Mellunkylän lapset -hankkeesta saatujen kokemusten pohjalta olemme koonneet yhteen tekijöitä, jotka mahdollistavat tai estävät partiotoiminnassa mukana olemisen. Yllä olevan kuvan nelikentän vasemmassa yläkulmassa on tekijöitä, jotka mahdollistavat toiminnasta kiinnostumisen. Vasen alakulma puolestaan kuvaa kiinnostumisen esteenä olevia tekijöitä. Kuvan oikean puolen kulmat puolestaan listaavat niitä tekijöitä, jotka mahdollistavat tai estävät partioharrastamisen alkamisen tai jatkumisen kiinnostuksen herättyä.

Joskus on hyvä pysähtyä rauhassa hetkeksi pohtimaan oman lippukunnan toimintaa ulkopuolisen silmin. Millaisia esteitä sinun lippukunnassasi on? Ovatko ne purettavissa? Jos esteitä löytyy useampia, olisiko joku niistä sellainen, minkä purkamisesta voisi aloittaa? Muistakaa huomata myös hyvä: Mitkä asiat toimivat jo hyvin tai erinomaisesti? Voisiko niitä vielä vahvistaa entisestään?

Johtajiston kanssa kannattaa avoimesti keskustella, mitkä asiat (esimerkiksi perinteet) ovat sellaisia, joista ehdottomasti halutaan pitää kiinni. Asioita tai toimintatapoja ei tietenkään tarvitse lähteä muuttamaan vain muuttamisen vuoksi. Mutta jos selkeitä tarpeita ja halua uudistamiselle tai muuttamiselle löytyy, tarjoavat piirin valmentajat tai moninaisuusluottikset apua.

Muutama valmis ratkaisu löytyy myös tästä:

Markkinointi:

  • Miettikää, mistä uudet ihmiset tulevat lippukuntaanne, ja markkinoikaa siellä, missä ihmiset teidän alueella ovat. Leikkipuistoissa, ostarilla, tapahtumissa, alueen facebook-tapahtumissa. Pidä markkinointi toiminnallisena, jotta ihmiset voivat nähdä ja kokea partion.
  • Käyttäkää hyödyksi Eskarilaisten partioviikkoa keväisin ja koululaisten seikkailuviikkoa syksyisin.
  • Youtubesta löytyy paljon partiotoimintaa esitteleviä videoita
  • Järjestäkää päiväretki, johon kutsutte aktiivisesti pyytämällä mukaan koko asuinalueenne väen.
  • Muistakaa partion materiaalipankki ja hyödyntäkää seiltä löytyviä valmiita materiaaleja.

Viestintä

  • Tarkistakaa, että lippukunnan nettisivuilla lukee hyvin selkeästi ja helpolla suomen kielellä (ehkä jopa englanniksi!) miten pääsee mukaan, sekä se, että jäsenmaksuun on mahdollista hakea vapautusta taloudellisin perustein.
  • Käyttäkää monipuolisesti kuvia kaikessa viestinnässä ja muistakaa aina mainita, että myös uudet ovat tervetulleita mukaan.
  • Parempi lippukunta -verkkokoulutus: kuinka viestiä partiosta ymmärrettävästi

Erityistä tukea

Lippukunnan oma toiminta

Kannattaa käyttää hetki oman lippukunnan perinteiden ja tapojen tutkiskeluun: onko jotain toimintamalleja, jotka automaattisesti sulkevat osan ihmisistä ulkopuolelle?

Perehdytys:

  • Sopikaa, kuka huolehtii uusien nuorten ja aikuisten perehdyttämisestä ja ottamisesta
    mukaan sellaisina kuin he ovat
  • Valitkaa jokaiselle uudelle nuorelle ja aikuiselle oma kummi, joka kertoo lippukunnan tavoista ja jolta voi kysyä myös niitä hölmöjä kysymyksiä
  • Sopikaa yhdessä, miten tuette niitä johtajia, jotka toimivat esimerkiksi monikulttuuristen perheiden tai erityistukea tarvitsevien lasten kanssa
  • Kiinnittäkää huomiota ryhmäyttämiseen. Monet pelit ja leikit toimivat hyvin.

Omannäköinen osallistuminen:

  • Mahdollisuus osallistua retkille yöpymättä
  • Erityisruokavalioiden huomioiminen
  • Lupauksenanto muualla kuin kirkossa
  • Mahdollisuus oman vakaumuksen huomioimiseen myös partiotapahtumissa

Tilat:

  • Onko mahdollista osallistua esteettömästi toimintaan: Pääseekö kololle pyörätuolilla,
    onko retkellä mahdollista käydä yksin suihkussa, onko tarjolla vain tyttöjen tai poikien
    vessoja?

Tästä tekstistä menee kiitos Päpaan Jonska Junkkarille!