Partio-ohjelma

Miksi kannattaa käyttää Kompassi-sovellusta?

Kompassi on julkaistu huhtikuussa 2021 ja tämän vuoden alusta alkaen Kompassi on käytössä ainoana sovelluksena partio-ohjelman tehtyjen aktiviteettien ja aktiviteettikokonaisuuksien/merkkien seurantaan. Aiemmin Kuksaan merkityt aktiviteetit ja merkit on siirretty Kompassiin ja tähän liittyvät toiminnot on piilotettu Kuksasta.

Kompassi-sovelluksen keskeinen tarkoitus on tehdä kohderyhmäikäiselle partiolaiselle selvemmin näkyväksi se, mitä partiossa on tehty. Lapselle tai nuorelle ei aina välttämättä hahmotu, että myös ne partiossa tehdyt leikit, pelit ja seikkailut metsässä voivat olla samalla myös osa partio-ohjelmaa.

Vanhempiin ikäkausiin kuuluva partiolainen voi käydä itse merkitsemässä Kompassiin tehdyt aktiviteetit ja merkintä menee ryhmänjohtajalle hyväksyttäväksi. Sudenpentujen ja seikkailijoiden osalta ryhmänjohtaja ja lippukunta voivat valita, miten Kompassia käytetään. Nuoremmille partiolaisille ei ole vielä pakko opettaa sovelluksen käyttöä, vaan akela tai sampo voi tehdä kaikki merkinnät Kompassiin ilman, että lasten tarvitsee itse käyttää sovellusta.

Kompassi myös helpottaa ryhmänjohtajan työtä tehtyjen aktiviteettien seurannassa: Kompassin voi ottaa osaksi omia koloiltarutiineja, eli illan jälkeen samalla kun sammuttaa valoja ja laittaa kolon ovet lukkoon, voi käydä merkkaamassa Kompassiin, että mitä aktiviteetteja tällä kertaa tehtiinkään.

Kompassin käyttöönotto

Kompassi on ns. PWA-sovellus (Progressive Web App), joka toimii selaimessa, mutta siinä on tiettyjä sovellusmaisia piirteitä. Kompassin voi esimerkiksi asentaa kuvakkeena puhelimen kotivalikkoon. Kompassi-sovellus löytyy osoitteesta kompassi.partio.fi. Kompassi on suunniteltu ensisijaisesti mobiilikäyttöön, eli se toimii parhaiten kännykällä tai tabletilla.

Kompassiin kirjaudutaan PartioID:llä. Aktiviteettien selailu onnistuu myös ilman kirjautumista, mutta kirjautumalla saa kaikki Kompassin toiminnot käyttöön.

Kompassi käyttää Kuksaan merkittyjä ryhmiä, joten ryhmänjohtajat ja jäsenet tulee ensin olla merkitty Kuksaan, jotta ne näkyvät oikein Kompassissa.

Kompassin tarkemmat käyttöohjeet löytyvät täältä .

Kompassin kehitystyö jatkuu

Kompassia jatkokehitetään käytössä olevien resurssien puitteissa. Kehitystyössä huomioidaan myös käyttäjiltä tullut palaute ja kehitysehdotukset.

Kompassin kehityssuunnitelmissa seuraavana isompana kehitystyönä on raportointi ja tähän liittyvät käyttöoikeudet. Lippukunnan johtokolmikolle, ikäkausivastaaville ja muille vastaaville pesteille tuodaan käyttöoikeudet, joilla voidaan tarkastella ryhmissä tehtyjä aktiviteetteja/-kokonaisuuksia sekä mahdollisuus nähdä raportteja/yhteenvetoja esimerkiksi tehdyistä aktiviteeteista ikäkausittain.

Toisena isona kokonaisuutena tulevien kehitystöiden listoilla on toiminnansuunnittelun tuominen Kompassin yhteyteen. Tämä on suunnitelmissa toteuttaa ensi vuoden aikana. Toistaiseksi toimintasuunnitelman teko onnistuu edelleen Kuksassa, mihin liittyen kannattaa huomioida kuitenkin se, että partio-ohjelman päivittyneitä aktiviteetteja (esimerkiksi uudet sudenpentujen jäljet) ei enää päivitetä Kuksaan.

Kompassin kehitystyöstä voi lukea tarkemmin täältä.

Jatkokehityksen rinnalla tehdään tarpeen mukaan pienempää virheenkorjausta. Sekä Kompassin kehitysehdotuksissa, että ongelmatilanteissa voi olla yhteydessä sähköpostilla kompassi@partio.fi.

Lue myös Kompassin Usein kysytyt kysymykset.