Pestien tuki

Muistetaan kiittää – vinkkejä kiittämiseen

Joulukuun ensimmäisellä viikolla vietetään vapaaehtoisten viikkoa, jolloin nostetaan esiin vapaaehtoistyön merkitystä ja arvoa sekä kiitetään vapaaehtoisia. Kansainvälistä vapaaehtoisten päivää vietetään vuosittain 5. joulukuuta, mutta vuonna 2020 Suomessa vapaaehtoisten päivää vietetään jo perjantaina 4. joulukuuta (Kansalaisareena). Kiittää kannattaa ja voi pitkin vuotta, mutta erityisesti vuoden lähestyessä loppuaan on hyvä ottaa aikaa kiitoksille. Lämmin kiitos sinulle, että olet partion vapaaehtoinen!

Millaisia kiittämisen perinteitä teidän lippukunnastanne löytyy?

Ansiomerkit ja kunniamaininnat ovat perinteisiä ja arvokkaita tapoja kiittää partiossa. Myös kiitos-pinssi on mukava kiittämisen tapa ja kannustaa kiittämiseen ketjuun. Kiitos-pinssi annetaan henkilölle, jota haluaa kiittää, ja hetken pinssiä kannettuaan henkilö luovuttaa pinssin eteenpäin seuraavalle kiitettävälle.

Huolellisesti mietitty aineellinen lahja, kuten esimerkiksi saajan kiinnostuksiin ja tarpeisiin sopiva käyttöesine, on mukava yllätys. Lahjan saajan on mukava muistella kiitosta esinettä käyttäessään, oli sitten kyseessä esimerkiksi kuksa tai hauskasti kuvitettu istuinalusta.

Poikkeuksellisena vuonna 2020 moni kaipaa mukavaa yhdessä oloa ja ihana lahja olisikin yhteinen tekeminen. Yhteistä tekemistä voi suunnitella tulevaisuuteen ja osana kiittämistä kerätä toiveita ja ideoita esimerkiksi ryhmänjohtajien omaan unelmien retkeen.

Ideoita kiittämiseen etänä

Kuvassa ilmapalloja ja teksti Kiitos! Innostus tarttuu. Kiitos hyvästä meiningistä ja iloisesta asenteesta!

Poikkeusaikanakin partiota on järjestetty mukautetusti turvavälein ja etänä, ja kiitokset kaikille toiminnassa mukana olleille ovat tarpeen. Kiitos-puheet onnistuvat myös etäkokouksissa ja sähköisiä menetelmiä voi hyödyntää myös kiitosten keräämiseen. Etäkokouksesta saa juhlavamman, kun videot pidetään päällä ja osallistujat pukeutuvat juhlavasti. Myös musiikin soittaminen kokouksessa tuo tunnelmaa. Tai miltä kuulostaisi verkossa oleva kiitostaulu? Lippukunnassa voidaan hyödyntää sähköisiä muistitaulusovelluksia (esimerkiksi ilmainen Padlet), jonne kerätään mukavia viestejä ja kiitoksia.

Henkilökohtaisia kiitoksia varten voi luoda lomakkeen (esimerkiksi Microsoft Forms). Lomakkeelle kirjoitetaan jokaisen nimi ja kaikki voivat käydä jättämässä toisilleen kiitoksia, kehuja ja tsemppejä. Lomakkeesta vastaava henkilö, kuten esimerkiksi lippukunnan- tai pestijohtaja, erittelee kiitokset nimittäin. Lopuksi jokaisen omat kiitokset lähetetään joko sähköpostitse tai kirjeitse kotiin.

Kiittää voi myös somessa ja joulukuun ensimmäisellä viikolla kiitetäänkin yhdessä partiokavereita kiitoskuvilla! Nappaa kiitoskuvat talteen täältä, jaa omassa somessasi ja merkitse kuvaan kiitettävät kaverit. Voit myös lähettää kiitoskuvan vaikka suoraan yksityisviestillä sinulle partiopolulla esikuvana toimineelle henkilölle tai poikkeusaikanakin partiota hyvällä asenteella järjestäneelle.

Lämmin kiitos kaikille partion vapaaehtoisille!

Muita vinkkejä kiittämiseen täällä.