Partio-ohjelma

Päivityksen myötä parempaa sudenpentuohjelmaa

Partio-ohjelma ei ole mitään ikuista ja pysyvää, vaan se elää ajassa. Viime vuonna oli sudenpentuohjelman vuoro. Syynä päivitykseen oli myös se, että osa aktiviteeteista ei ollut enää ajantasaisia ja osassa oli melko suppeat toteutusvinkit.  

Miten sudenpentuohjelma sitten toimii? 

Sudenpentuohjelma koostuu yli 30 jäljestä, jotka on jaettu neljän kasvatustavoitteen alle ryhmiin. Sudenpentuohjelman aloittaa Tervetuloa-jälki, jossa tutustutaan partioon ja partiolaisuuteen. Viimeinen jälki ikäkaudessa on Siirtymä, joka nimensä mukaisesti johdattaa siirtymään seikkailijoiden ikäkauteen. Muiden jälkien järjestyksen päättää ryhmä itse akelan johdolla. Osa jäljistä sopii paremmin vanhemmille sudenpennuille, osa puolestaan toimii mainiosti jo ekaluokkalaisilla. Tavoite on, että vuoden mittaan lauma tekee vähintään yhden jäljen jokaisen kasvatustavoitteen alta. Näin kasvatustavoitteet tulevat huomioiduksi monipuolisesti vuoden aikana. 

Päivityksen myötä luovuttiin kunkin jäljen kohdalla pakollisista ja valinnaisista askeleista eli aktiviteeteista. Jokaisessa jäljessä on vähintään kahdeksan askelta, joista ryhmä valitsee vähintään kuusi. Näin jokaisella ryhmällä on enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa omaan ohjelmaan ja lisäksi lippukuntien toimintaympäristöt pystytään ottamaan paremmin huomioon. Samalla on hyvä muistaa, että partio ei ole suorittamista, vaan akela päättää viime kädessä, milloin merkki saadaan.  

Jokaiseen askeleeseen on pyritty kirjoittamaan mahdollisimman tarkkaan ohjeita johtajalle, jotta aktiviteetin vetäminen olisi mahdollisimman helppoa. Tapoja toteuttaa aktiviteetti on useita, oma tapa on yhtä oikea kuin vinkiksi jätetty. Oma mainio toteutusvinkki kannattaa vinkata partio-ohjelma.fi-sivuston kautta myös muille suomalaisille laumoille. Parasta on ollut huomata, miten muutamaa kokkailuaktiviteettia lukuun ottamatta koko sudenpentuohjelman pystyy toteuttamaan ulkoilmassa, juuri niin kuin partiossa kuuluukin.  

Mitä uutta päivitys toi tullessaan? 

  

Päivitysryhmän urakoinnin seurauksena sudenpentuohjelmaan saatiin myös uusia jälkiä. Luonnonsuojelija ja Ilmastosankari tähtäävät nimiensä mukaisesti kestävään, ilmastovastuulliseen toimintaan. Minä-jäljessä pyritään itsetunnon ja itsetuntemuksen vahvistamiseen. Tutkija-jälki tutustuttaa tieteen tekemiseen ja kokeilevaan oppimiseen. Suomi-jälki puolestaan tutustuttaa erilaisiin suomalaisiin tapoihin ja perinteisiin. 

Myös olemassa olevissa jäljissä on tapahtunut muutoksia. Suurimmat muutokset tapahtuivat veteen liittyvissä jäljissä, jotka jatkossa sopivat entistä paremmin toteutettaviksi ihan jokaisessa lippukunnassa. Jos lippukunnassa on meripartiotoimintaa, pystyy jälkien avulla edelleen perehtymään lippukunnan aluksen toimintoihin ja lippukunnan vesillätoimimiskulttuuriin.  

Päivittyneet aktiviteetit löytyvät partio-ohjelma.fi-sivustolta. Jos jonkin jälki-merkin sisältö on muuttunut kesken sen toteuttamisen, ei hätää. Päivittyneistä toteutusvinkeistä löytyy taatusti sopivaa tekemistä, jotta keskeneräisenkin merkin saa tehtyä valmiiksi. Partio-ohjelma.fi-sivustolta löytyy myös päivittynyt akelan opas, joka avaa partio-ohjelmaa ja -kasvatusta syvemmin.  

Uudet muutokset muokataan myös Jäljet-kirjaan. Uusi painos kirjasta on saatavilla Scandinavian Outdoorista uuden kauden alkaessa syksyllä. Uudet jälki-merkit puolestaan tupsahtavat SO:n valikoimiin vielä keväällä.  

Toiminnallisia hetkiä päivittyneen sudenpentuohjelman parissa!