Yleinen Partio-ohjelma

TOP 5 vinkit kesävaelluksen järjestämiseen

Oletko katsellut kaihoten kavereiden hienoja vaelluskuvia? Tai pohtinut tapoja viedä lippukunnan toimintaa erähenkisempään suuntaan? Jos pysytään maan kamaralla eikä kurkoteta tähtiin, vaelluksen järjestäminen ei ole mitään rakettitiedettä.  

Tässä on TOP 5 vinkit kesävaelluksen järjestämiseen, by certified © Partio eräopas Jantunen: 

1 –  Valitse vaelluskohde kohderyhmän eli osallistujien perusteella 

Vaelluksen suunnittelu lähtee kohderyhmän ja vaelluskohteen valinnalla. Lähdetkö vaellukselle seikkailijoiden vai samoajien kanssa? Onko osallistujilla entuudestaan kokemusta vaeltamisesta vai onko joukossa ensikertalaisia? Pitääkö varautua siihen, että koti-ikävän takia joku lähtee pois kesken vaelluksen? Onko toiveena tallustaa opastettuja reittejä vai ennemmin omia polkuja? Kuinka suuri ryhmä on lähdössä mukaan eli mahtuvatko kaikki saman nuotion äärelle illalla? Kaikki nämä vaikuttavat vaelluskohteen valintaan. 

Lähimmät retkeilyalueet ja kansallispuistot voivat olla tutuimpia, mutta niistäkin voi löytyä uusia alueita tai reittejä, lisäksi niiden osalta reittisuunnittelu on helppoa juuri siksi koska ne ovat niin tuttuja. Vastaavasti ennalta kokemattomat vaelluskohteet tarjoavat uutuuden viehätystä ja kenties vievät vaellusharrastusta nextille levelille. Myös vaelluskohteen etäisyys saattaa olla ratkaiseva seikka sille, päättääkö joku lähteä mukaan tai jäädä pois. Jos otat kohderyhmän mukaan vaelluskohteen valintaan, osallistujat sitoutuvat reissuun tiukemmin ja saatetaan välttyä viime hetken poisjäänneiltä. 

 2 – Valmistaudu huolella 

Jos mukana on vähemmän kokeneita vaeltajia ja/tai nuorempia osallistujia, kannattaa järjestää mahdollisesti useampiakin ennakkotapaamisia suunnittelun, varusteiden ja vaikkapa ruokien teemoilla. Kun osallistujat tapaavat toisiaan ja vaelluksen vetäjiä, he uskaltavat kysellä hieman tyhmiltäkin tuntuvia kysymyksiä ja kenties vältytään joiltain yllätyksiltä vaelluksen aikana. Rinkan pakkauskaan ei välttämättä ole aivan selkeä tehtävä kaikille. Kokemattomampien vaeltajien kanssa kannattaa tehdä esimerkiksi viikonlopun “testivaellus”, jolloin kaikkein ilmeisimmät ongelmat kunnon ja varusteiden osalta saadaan selville. Kenkien sisäänajo ei ole kaikille tuttua, mutta se saattaa ratkaista koko ryhmän etenemisen. Vaellusruokia saa ostettua valmiina, mutta ruokien kuivaaminen itse ei ole mitenkään monimutkaista ja siihen löytyy runsaasti ohjeita internetistä. 

 3 – Älä ahnehdi 

Ota vaelluksen osallistujaryhmä huomioon kohteen valinnassa ja reitin suunnittelussa. Aivan kokemattomien vaeltajien kanssa ei kannata lähteä kaikkein etäisimpiin kohteisiin, joista evakuointi on erittäin haastavaa. Jos vaelluskuntoa ei ole harjoitettu kovin paljon, voivat haastavimmat maastot olla liikaa nuorille. Myös kokeneempien vaeltajien kanssa on syytä mitoittaa reittisuunnitelma maltillisesti. Kysy itseltäsi: antaako reittisuunnitelma anteeksi yhden lepopäivän? Jos vaellus menee täysin suorittamiseksi, voi unohtua tärkeä osa elämystä eli maisemien fiilistely. 

 4 – Varaudu kaikkeen 

Vaikka vaellusryhmä olisi kokenut, on suunnittelu tehtävä silti yhtä huolellisesti kuin kokemattomammankin ryhmän kanssa. Turvallisuussuunnitelmassa tulee pohdittua mahdolliset riskit ja varautuminen niihin, joten se ei koskaan saa olla “pakollinen rasti”. Toisaalta turvallisuussuunnitelman ei tarvitse olla teknisesti erityisen hieno, vaan tärkeintä on nimenomaan riskien tunnistaminen. 

  • Entä jos joku vaelluksella sairastuu, saadaanko hänet pois maastosta? Entä jos kyse on “vain” hiertymistä, voidaanko pitää lepopäivä vai keskeytyykö reissu? Onko mukana riittävästi aikuisia jotta vaellusryhmä voi jatkaa matkaa mikäli joku nuorista joudutaan evakuoimaan ja hänelle pitää lähteä aikuinen mukaan? 
  • Entä jos tulee varusterikko, osataanko teltta/rinkka/makuupussi korjata maastossa niin, että ko. varusteen kanssa päästään jatkamaan, vai keskeytyykö reissu siihen? Mitkä ovat tärkeimmät varusteet, voidaanko ne korjata/vaihtaa kesken vaelluksen tai onko mukana varavaruste? 
  • Millaista säätä on luvassa? Entä jos sataa koko viikon? Entä jos lämpötila on yli +25 astetta päivisin? Entä jos vaellussää ei vastaakaan yhtään sitä mitä sääennuste kertoi ennen vaellusta? 

 

5 – Huomioi WAU-efekti 

Vaikka sinulle itsellesi vaeltaminen itsessään on jo palkinto ja itsetarkoitus, se ei välttämättä ole sitä kaikille vaellusryhmän osallistujille. Mieti asioita, jotka ovat tehneet sinuun vaikutuksen ja saaneet koukutettua vaeltamiseen. Yritä sisällyttää vaellukseen jotain mitä osallistujat eivät ole ennen kokeneet tai jota he eivät pääse normaalisti kokemaan. Jollekulle se voi olla hieno maisema tunturin tai vaaran laelta, jollekulle toiselle se voi olla vaikkapa keskiyön aurinko ja matkan taittaminen keskellä yötä. Elämykset tekevät kokemuksesta ikimuistoisen ja saavat lähtemään mukaan seuraavallakin kerralla. Vaikka vaelluksen aikana kuuluisi toteamus “Ristus mikä reissu!”, wau-efekti saa vastukset unohtumaan ja lähtemään mukaan seuraavallekin vaellukselle.