Viime vuosien aikana riippumattoilusta eli riippumaton majoitteena käyttämisestä on tullut kasvava trendi. Kokosimme pienen tietopaketin, jonka avulla riippumattojen maailmaan on helppo päästä!
Riippumattoilu voi olla vaikea aloittaa ja pää voi mennä helposti pyörälle siitä, mitä kaikkea hankkia tai huomioida. Oikeilla varusteilla ja osaamisella varustetulle retkeilijälle riippumatto päihittää majoitteena monelta osin perinteisen teltan. Esimerkkinä paikan löytäminen: luultavasti helpommin löytyvät puut ”riipparin” kiinnitykseen kuin sopiva kohta teltalle – riippuen toki siitä, minkälaisissa paikoissa retkeilee.
Näin pääset alkuun
Tärkein on tietenkin itse riippumatto. Riippumattoja löytyy erikokoisina, joten alkuun kannattaa pohtia, paljonko tarvitsee tilaa nukkumiseen. Esimerkiksi ”king size” on huomattavasti leveämpi kuin ”single size”. Termeistä huolimatta harva riippumatto on oikeasti sopiva useammalle kuin yhdelle hengelle. Jos siis tykkäät nukkua leveämmin, kannattaa ottaa ”double” tai ”king size”. Jos taas ei tarvitse ylimääräistä tilaa nukkuessa, voi valita ”single size” -koon.
Alushuopa vs makuualusta
Riippumatolla nukkuessa kannattaa käyttää joko makuualustaa tai underblankettia eli alushuopaa. Nukkujan paino tavallisesti litistää sekä vaatteet että makuupussin, joten ne eivät lämmitä toivotulla tavalla.
Moni on alushuovan kannalla – eikä suotta. Makuualustan kanssa nukkuminen on monen mielestä hankalaa, koska se ei tahdo pysyä paikallaan. Alushuopa myös eristää lämpöä paremmin.
Niille, jotka päätyvät nukkumaan makuualustan kanssa, suositellaan kaksipohjaista riippumattoa. Nimensä mukaisesti pohjassa on kaksi kerrosta, joiden väliin on helppo laittaa makuualusta. Näin se ei liiku pois alta nukkuessa.
Underblanketin tai underquiltin nimellä tavallisesti myytävä alushuopa on riippumattoiluun melko varma valinta. Riippumaton alapuolelle kiinnitettävä alushuopa lämmittää nukkujaa luomalla eristekerroksen kylmää vastaan. Tämä jos jokin on siis palelevan riippumattoilijan valinta, sillä suurin lämpöhukka tulee nimenomaan alakautta.
Lisävarusteiden viidakko
Riippumattoilua aloittaessa eivät hankinnat lopu itse riippumattoon. Sen lisäksi hyviä hankintoja ovat esimerkiksi puunhalaajat, tarppi sekä hyttysverkko.
Puunhalaajat
Riippumatossa nukkujalle tärkeä lisävaruste ovat ehdottomasti puunhalaajat, jotka suojelevat puuta
ylimääräiseltä rasitukselta. Ne tulevat riippumaton omien kiinnitysköysien jatkeeksi ja ovat helppokäyttöiset. Riippumattojen omat kiinnitysköydet ovat yleensä melko kapeat, ja siksi kuormittavat turhan paljon puun pintaa. Ilman puunhalaajia runkoihin jäävät näkyvät nirhaumat vahingoittavat puuta eivätkä sovi retkeilijän perussääntöön luonnon jättämisestä lähtiessä samaan tilaan kuin tullessa.
Tarppi
Myös tarppi olisi hyvä hankkia heti aluksi, jos mielii nukkua öitä Suomen luonnossa. Tarppi on riippumaton päälle asennettava kevyt sadesuoja, jonka kanssa riippumatossa voi nukkua huonommallakin ilmalla. Siitä saat myös tehtyä esimerkiksi itsellesi sadeviitan tai keittokatoksen.
Hyttysverkko
Hyttysverkko tuo majoittumiseen lisämukavuutta. Se asennetaan kauttaaltaan riippumaton ympärille
estämään hyttysten ja muiden hyönteisten pääsyn nukkujan kimppuun. Hyttysverkon voi ostaa
lisävarusteena, mutta se kuuluu myös joihinkin riippumattoihin integroituna.
Selkäystävällinen majoite
Riippumatto on oikein asennettuna ergonominen majoite. Maassa nukkuessa monen selkä kipeytyy.
Riippumatto tukee selkää juuri oikealla tavalla, joten aamulla ei yhtä suurella todennäköisyydellä tarvitse
kärsiä selkäkivusta. Punkasta nouseminen on myös helpompaa yläilmoista kuin maan tasolta.
Raikkaassa ulkoilmassa riippumattoilijan uni saattaa syventyä – ainakaan ei tarvitse kokea aamuauringon
paisteessa kuumaksi käynyttä telttailmaa. Kokeile, paraneeko yöuniesi laatu!