Partio-ohjelma

Viime hetken vinkit kesän tapahtumien suunnitteluun

Onhan lippukunnallanne suunnitteilla jotakin kivaa kesän ajaksi? Jos ei, niin vielä ehtii suunnittelemaan lippukunnan tai ryhmien retkiä tälle kesälle! Tästä juttuun on koottu vinkkejä helpottamaan kesän retkien ja leirien suunnittelua.

Osa 1: Mistä lähteä liikkeelle

Koska kesä on jo käsillä ja monella kesälomasuunnitelmien teko jo pitkällä, on tärkeää saada sovittua tapahtuman aika ja paikka. Kun kaikki keskeisimmät tapahtumaan liittyvät muuttujat on saatu sovittua, on hyvä laittaa tapahtuman markkinointi ja mahdollisuuksien mukaan ilmoittautuminenkin käyntiin.

Miettikää, mikä on teidän lippukunnan ja paikkakunnan tilanteessa sopiva tapa järjestää tapahtumia tänä kesänä. Pienemmässä lippukunnassa voi ehkä järjestää koko porukan yhteisiä tapahtumia, isommassa lippukunnassa tapahtumia voi olla järkevää järjestää erikseen ikäkausittain tai jopa ryhmittäin. Muistakaa huomioida paikalliset kokoontumisrajoitukset esimerkiksi henkilömäärien suhteen!

Tapahtuman muodon suhteen kannattaa soveltaa tilanteen mukaan: onko kyseessä päiväretki, yön yli tapahtuma tai ehkä mahdollisuuksien mukaan useamman päivän päiväleiri, jossa yövytään kotona?

Tässä tilanteessa retken tai tapahtuman ei ole pakko olla mitään kovin ihmeellistä. Kevyesti toteutettu päiväretki on aina parempi, kuin ei retkeä tai leiriä ollenkaan!

Osa 2: Ohjelmansuunnittelu

Mistä löytäisi näppärästi valmista materiaalia tapahtuman ohjelman suunnitteluun? Retkeä voi lähteä suunnittelemaan esimerkiksi seuraavien valmiiden materiaalien ympärille:

#MEIDÄNMERI

Moomin Charactersin ja John Nurmisen Säätiön kanssa toteutettuun #MEIDÄNMERI-kampanjaan ehtii osallistua vielä heinäkuun loppuun asti. Kampanjan aktiviteetit tutustuttavat Itämeren tilaan ja sen suojeluun. Tässä esimerkki #MEIDÄNMERI-teemaisen retken ohjelmasta sudenpennuille ja seikkailijoille. Kaikki #MEIDÄNMERI-aktiviteetit löytyvät täältä.

Päivä 1

  • Lounas: ruuan valmistus trangioilla ryhmittäin, esim. kasvispasta
  • Ohjelma: haikki/rastirata, jonka varrella #MEIDÄNMERI-aktiviteeteista esim. Itämeren luontopolku, merileikki, 10 tapaa vaikuttaa -kortit
  • Päivällinen: burgerit kalapihveillä

Päivä 2:

  •  Ohjelma: #MEIDÄNMERI-aktiviteeteista pesuaineraati ja somekuva
  • Lounas: kasvissosekeitto

Panda-retki tarpojille

Panda-merkin aktiviteetit sopivat erityisen hyvin retkellä tehtäväksi. Panda-merkistä on alkuvuodesta julkaistu uutena myös tarpojille suunnatut aktiviteetit, joten tässä Panda-merkin pohjalta koottu ohjelmarunko tarpojien retkelle. Kaikki Panda-merkin aktiviteetit löytyvät täältä.

  • Ota selvää: Tutustutaan elinympäristöön – tutustutaan luonnon monimuotoisuuteen WWF:n videon avulla.
  • Ota selvää: Päivä luonnontutkijana – toteutusvinkki Lasketaan lajeja
  • Ota selvää: Johtopäätökset – toteutusvinkki Tietoisku videolla
  • Toimi -osiossa vartio suunnittelee ja toteuttaa yhdessä ympäristötoimintaa, sekä lopuksi arvioi toimintaa. Ympäristötoiminta voi näkyä tällä retkellä esimerkiksi vieraslajitalkoina tai vastuullisena retkiruokana.
  • Panda-merkin kolmas osio on Kerro. Tämän osion voi toteuttaa retkellä esimerkiksi somekuvan avulla.

Valokuvausaiheinen Ketänä-retki

Ketänä-paketista löytyy eri ikäkausille suunniteltua valokuvausaiheista tekemistä. Ketänä-paketti on suunniteltu viime kesänä erityisesti etäkesäleirejä varten, mutta paketin aktiviteetit sopii hyvin myös kasvokkain järjestettäviin tapahtumiin.

Suorat linkit paketin sisältöön:

Leirin ohjelmarunko 

Kuvausaktiviteetit 

Varusteluettelo 

Ruokalista

Muita materiaaleja ja vinkkejä

Jokin teema tai tarina, jota noudatetaan esimerkiksi pukeutumisessa ja/tai ruokailussa on helppo keino tuoda uutta twistiä tapahtumaan, joka muuten on järjestetty melko kevyellä panostuksella.

Seppo.io-sovellusta kannattaa hyödyntää erilaisten tehtäväratojen ja pelien luomiseen. Partiolaisten yhteisestä pelikirjastosta löytyy myös jo iso joukko valmiita pelejä hyödynnettäväksi. Lue lisää partiolaisten seppo.io-tunnusten käyttöönotosta täältä.

Katsomus (K)antaa kesälläkin! Ohjelmapainotuksesta löytyy myös kesän tapahtumiin sopivaa materiaalia esimerkiksi erilaisten rastiratojen muodossa. Kuinka hienoa olisikaan, kun hämärtyvässä illassa retkipäivän päätteeksi valaisemaan ja lämmittämään syttyisi meidän erilaisten katsomusten kynttilät? Ohjelmapainotuksen vinkeistä katsomuskynttilän teko sopii hyvin myös kesän retkien ohjelmaan. Linkki toteutusvinkkiin.

Meripartiolaiset voivat harjoitella DSC-ryhmäkutsunumeron käyttöä. Meripartiolaisten DSC-ryhmäkutsunumero on perustettu yleiseen ja yhteiseen käyttöön, partioalusten väliseen yhteydenpitoon ja erityisesti meriradioliikenteen harjoitteluun. Samalla kun partioalustemme radiolaitteita asennetaan ja kokeillaan, voidaan yhdessä ottaa käyttöön tämä juuri perustettu DSC-ryhmäkutsunumero MMSI 0230 99 050. Tästä numerosta meripartiolaiset tavoittaa, noin 30 meripeninkulman säteellä, VHF-kantamalta. Lue lisää Ajankohtaista meripartiossa -sivulta.

Kattava lista erilaisista materiaaleista kasvokkain sekä etänä järjestettäviin tapahtumiin löytyy partio-ohjelma.fi:stä.

Osa 3: Muistathan myös nämä!

Muistattehan edelleen huomioida voimassa olevat koronaohjeet tapahtuman järjestelyissä: turvavälit, kasvomaskit, käsihygienia jne.

Suomen Partiolaisten koronaohjesivut löytyvät täältä. Samalta sivulta löytyvät hygienia- ja turvallisuussuositukset partiotapahtumiin sekä linkit piirien omille koronaohjesivuille.

Huomaattehan, että ohjeet voivat vaihdella alueellisesti sairaanhoitopiirin mukaan. Tarvittaessa oman partiopiirin toimistolta saa apua paikallisiin koronaohjeistuksiin liittyen.

 

Mukavaa partiokesää!