Emma Härmän, 15, ensimmäinen partiomuisto on suurleiri Kilkkeen perheleiriltä 5-vuotiaana. Siitä asti partio on ollut Emmalle yhtä suurta elämystä ja samalla vuosien varrella Emmalle on kertynyt taitoja, joita voi hyödyntää elämän eri osa-alueilla.

Emma auttaa pyörtynyttä nostamalla jalat ylös.
Emma auttamassa auringossa pyörtynyttä ja huonovointiseksi tullutta kaveriaan, molempia kuitenkin samalla myös nauratti, sillä ”Onhan tämä nyt aika hauska tilanne.” Kuva Lapin Partiolaisten järjestämältä Kajahus-piirileiriltä. Kuva: Milla Lauerma

Emma Härmä, 15, Lauttasaaren Luotsitytöistä on ollut partiotoiminnassa mukana jo alle kouluikäisenä. Tällä hetkellä Emma toimii lippukunnassaan 10-12-vuotiaiden seikkailijaryhmän johtajana.

– Minun ja muiden johtajien tulee suunnitella ja vetää joka viikko kokous ryhmälle, käyn joka keskiviikko pitämässä puolitoista tuntia kestävän kokouksen. Sen aikana ehdimme leikkiä, opetella jotain uutta, tehdä lyhyitä näytelmiä ja hiljentyä sisaruspiiriin illan lopuksi. 1-2 kertaa vuodessa pääsemme suunnittelemaan oman retken ja toteuttamaan sen.

– Osaan partion myötä johtaa isoa ryhmää ja toimia monenlaisissa hätätilanteissa. Partion myötä olen kehittynyt pitkäjänteisyydessä. Olen myös kehittynyt kaikenlaisissa metsä- ja selviytymistaidoissa, kuvailee Emma partion kautta kertynyttä osaamista.

Emma on oppinut partiossa paljon erilaisia taitoja, kuten sytyttämään kamiinan märillä puilla ja rikkinäisillä tulitikuilla; nauramaan, kun ollaan eksyksissä metsässä ja sataa vettä; miten makuupussipaini toimii ja miten tylsästä voi tehdä hauskaa.

– Viimeisenä kaikista tärkein, olen oppinut paistamaan täydellisen vaahtokarkin, kertoo Emma.

Emma on päässyt hyödyntämään partiotaitojaan melkein kaikilla elämän osa-alueilla.

– Koulussa terveystiedon tunnilla paineside tulee tehtyä melkein lihasmuistista. Kotona osaan soveltaa monet retkikeittimellä tehdyt ruuat kotikeittiöön. Mökillä voin vetää serkuille kaikenlaisia pelejä ja leikkejä. Kaupungissa ja metsässä suunnistaminen onnistuu helposti pelkällä kartalla ja kompassilta. En ole vielä töissä, mutta partion kautta sain itselleni hauskan ja itseäni kiinnostavan TET-paikan.

Emma suosittelee partiota ja partiossa tehtävää vapaaehtoistyötä seuraavin perusteluin:

– Koska kyseessä on maailman paras harrastus, ei sitä niinkään työksi voi kutsua. Se antaa vapauden toteuttaa omia ajatuksiaan kokouksissa. Partion kautta saa ison tukiverkoston, jossa on mukana kaiken ikäisiä ihmisiä. Sieltä olen saanut parhaat ystäväni ja parasta on viettää heidän kanssaan aikaa kesäleirillä uiden, nauraen ja ohjelmaa vetäen. Partiossa tulee yhdessä koettua niin paljon. Ensimmäiset partiomuistoni alkavat perheleiriltä Kilkkeeltä ollessani 5-vuotias. Siitä asti partio on ollut vain yhtä suurta elämystä ja satoja tunteja väsynyttä naurua.

Kansalaisareena järjestää Vapaaehtoisten viikon 29.11.-5.12. Vapaaehtoisten viikon aikana haastattelemme partiossa toimivia vapaaehtoisia. Partiossa tehdään vapaaehtoistyötä monenlaisissa tehtävissä paikallisissa lippukunnissa, partiopiireissä sekä valtakunnallisesti. Näiden tehtävien kautta pääsee myös hankkimaan osaamista, jota voi hyödyntää myös partion ulkopuolella. Partion nuorisoalan osaamiskeskus on kehittänyt työkaluja ja malleja harrastus- ja vapaaehtoistoiminnassa hankitun osaamisen näkyväksi tekemiseen, voit tutustua osaamiskeskukseen tästä.