Johtajahuolto on yksi hyvinvoivan lippukunnan tukipilareista. Siihen panostaminen pitää vapaaehtoiset mukana partiotoiminnassa ja tiivistää johtajistoa. 

Kalenterit esiin

Johtajahuoltotapahtumasta vastuussa voi olla esimerkiksi lippukunnanjohtaja, koko johtokolmikko tai lippukunnan hallitus. Mahdollisuuksien mukaan apuna voivat olla myös lippukunnan jäsenten huoltajat. Virkistystapahtuma kannattaa ottaa ajoissa rohkeasti puheeksi, jotta kaikki pääsevät vaikuttamaan tapahtuman ajankohtaan. On tärkeää huolehtia, ettei johtajisto itse joudu näkemään kovin paljoa vaivaa tapahtuman eteen. Tarkoituksena on rentoutua eikä paiskia hommia!

Sataako vai paistaako?

Etenkin jos virkistystapahtumaasi varten pitää vuokrata jokin tila, kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Tapahtumapaikan varmistaminen varhain on myös osallistujien kannalta mukavampaa. 

Tunne johtajistosi

Johtajien määrä ja ryhmäytymisen vaihe vaikuttavat virkistystapahtuman sisältöön. Viiden hengen johtajaporukalle ei aina sovi sama aktiviteetti kuin yli kahdenkymmenen hengen köörille.  

Tapahtuman järjestäjän tulee myös miettiä, kuinka hyvin ihmiset tuntevat toisensa johtajiston sisällä. Jos mukana on uusia johtajia, voi ohjelmaan sisällyttää erilaisia ryhmäytymisleikkejä. Tiiviissä johtajaporukassa leikit voi jättää sikseen, ja keskittyä yhdessäoloon ja rentoutumiseen.  

Virkistystapahtuman ohjelmaa voi miettiä myös sparrauksen ja itsensä kehittämisen näkökulmista. Kuuntele johtajistoasi ja päätä sen mukaan, mitä ohjelmassa painotetaan. 

Kiitä!

Johtajavirkistys on mainio tilaisuus kehittää lippukunnan kiitoskulttuuria. Kiitoksella johtajalle osoitetaan, että hänen työpanostaan arvostetaan lippukunnassa. Kiittäminen auttaa koko johtajistoa hahmottamaan tekemänsä työn määrän ja merkityksen sekä motivoi jatkamaan hyvää työtä tulevaisuudessakin. Tapoja kiittää on yhtä monta kuin lippukuntia. Kiitos voi olla vaikkapa puhe tai ahkeran johtajan palkitseminen lahjalla.  

Tuuspartion johtajisto syö ja saunoo yhdessä säännöllisesti 

Tuuspartiossa johtajien yhteisestä viikonlopusta on muodostunut jokavuotinen perinne, jossa johtajat pääsevät nauttimaan osallistujan roolista. Tuuspartion johtajisto koostuu pääosin samoaja–vaeltajaikäisistä nuorista.  

Lippukunnanjohtaja Eero Hatakan mielestä jokaisessa lippukunnassa tulisi järjestää johtajavirkistystapahtuma ainakin kerran vuodessa. Tuuspartiossa virkistysviikonloppu on ollut tapana järjestää partiovuoden lopussa, ennen joululomien alkamista. 

Johtajien oma retki on parempi tapa kiittää kuin esimerkiksi keilaaminen tai hohtogolfausHatakka sanoo.  

Hänen mukaansa Tuuspartion johtajisto on hyvin ryhmäytynyt, eivätkä kaikki välttämättä nauttisi keilauksesta yhtä paljon kuin rennosta yhdessäolosta retkellä. Hatakan mielestä johtajavirkistykseen riittävät hyvä ruoka ja sauna. 

Tuuspartion johtajavirkistysretkellä johtajia kiitetään kuluneesta vuodesta jakamalla tapahtumassa diplomeita, joissa lukee esimerkiksi “vuoden eräjorma” tai “vuoden motivaattori”.  

Tärkeintä tapahtumassa on viettää aikaa oman ikäkauden edustajien kanssa sekä vahvistaa yhteishenkeä. Tapahtumalla myös varmistetaan, että johtajat haluavat jatkaa partiossaHatakka sanoo