Lippukunnan toiminnassa tarvitaan monenlaista taustatyötä. Mäkipartion kalustonhoitaja Vesa ”Sutki” Jylänki on laittanut lippukunnan kaluston kuljetuspuolen kuntoon. Kisainnostuksen vallanneen lippukunnan kalustolta vaaditaan paljon.

Millainen on partiohistoriasi?

Olen liittynyt partioon vuonna 1972 ja ollut aktiivisesti mukana toiminnassa vuodesta 1976, jolloin sain ensimmäiset johtamiskokemukseni. Sen jälkeen pestejä on löytynyt niin viikkotoiminnan parista akelan tehtävistä kuin lippukunnanjohtajankin roolista. Olen ollut paljon mukana myös piirin toiminnassa aikaisemmin. Tällä hetkellä toimin lippukunnan kalustonhoitajana.

Millaista on kalustonhoitajan käytännön arki?

Varastomme sijaitsee taustayhteisön tarjoamissa tiloissa, jonne meillä on käytössä vain muutama avain, joten tavaroiden noudot pitää aina sopia jonkun avaimellisen kanssa. Muuten käytössä on perinteinen varausvihko, josta voidaan seurata kaluston käyttöä. Huollot ja uusien materiaalien hankinta kuuluvat vastuulleni. Varsinkin nuorempien johtajien kanssa avustan myös tavaroiden kuljetuksissa leireille ja retkille.

Miten homma on kehittynyt ajan mittaan?

Erityisesti kuljetuspuoli on kehittynyt, aiemmin tavaroita raahattiin ties missä nyssäköissä. Nyt lähes kaikkeen kuljetustarpeeseen löytyy sopiva kuljetuslaatikko, joka helpottaa tavaroiden siirtämistä paikasta toiseen. Hyllyjen merkkaaminen on työn alla, jotta tavaroiden paikallaan pysyminen helpottuu.

Mikä motivoi toiminaan pestissä?

Pääsen tässä pestissä parhaiten auttamaan lippukuntaa ja tukemaan toimintaa. Olen tehnyt myös johtamistehtäviä, mutta ne eivät ole tuntuneet omalta jutulta. Haluan kuitenkin olla mukana lippukunnassa tavalla tai toisella, ja tällä hetkellä tämä tuntuu parhaalta tavalta osallistua nuorten harrastuksen tukemiseen.

Miten haluaisit vielä kehittää toimintaa?

Lippukuntaan on iskenyt melkoinen pt-kisainnostus, joka aiheuttaa hieman haasteita kalustolle, kun jokainen vartio tarvitsee omat tavaransa. Lisää kisoissa tarvittavia työkaluja ja muita pitäisi siis hankkia.