Oulussa Pohjan Veikkojen samoajaohjelmaan osallistuvien määrä on kasvanut 10 vuodessa
kymmenkertaiseksi sitoutuneiden aikuisten tuella.

Toiminta sai alkunsa kymmenisen vuotta sitten, kun Raisa Lindeman oli lopettanut lippukunnanjohtajan pestissä ja pohti, mitä tekisi seuraavaksi. Lippukunnan samoajatoiminta oli sekavaa, joten Lindeman päätti laittaa homman kuntoon. Toiminta käynnistettiin seitsemän samoajan kanssa viikoittaisilla kokouksilla.  

Lindemanin samoajaluotsikollega Saana Korkiala kutsuu Raisaa samoajavelhoksi, eikä syyttä: ensimmäisen kolmen vuoden jälkeen samoajia oli 25 ja toiminta oli vakiintunutta. Tällä hetkellä toiminnassa on noin 60 samoajaa jakautuneena viiteen vartioon, ja jokaisella vartiolla on oma samoajaluotsi aikuisena tukena.  

Tarvitaan sitoutunut ja kiinnostunut aikuinen 

Mikä sitten saa nuoret pysymään toiminnassa ja kertomaan siitä kavereilleenkin?

– Tärkeintä on sitoutunut ja kiinnostunut aikuinen, joka toimii nuorten tukena. Toiminnan säännöllisyys tulee hyvänä kakkosena ja vasta kolmantena ohjelma, Lindeman summaa.  

Pohjan Veikoissa periaatteena on, että kaikissa lippukunnan yhteisissä tapahtumissa on ohjelmaa kaikille ikäkausille.

– Tämä voi olla myös helppo tapa aloittaa samoajatoiminta: järjestää toimintaa niissä tapahtumissa, jotka muutenkin pidetään, Korkiala vinkkaa. 

Lindeman ja Korkiala korostavat molemmat sitä, että yksikin innostunut aikuinen riittää toiminnan käynnistämiseen.

– Sanon aina, että nohevin johtaja kannattaa laittaa samoajien kanssa. Sudenpentujen kanssa pärjää helpommin kokemattomampikin johtaja, mutta samoajien kanssa on osattava hoitaa haastaviakin tilanteita ja aidosti keskustella ja olla läsnä nuorille, Lindeman sanoo. 

Usein ajatellaan, että kasvu tapahtuu perustamalla uusia sudenpentulaumoja, mutta monesti olisi järkevämpää laittaa paukut nykyisten partiolaisten toiminnassa mukana pitämiseen aina aikuiseksi saakka.

Paukkuja nykyisten jäsenten mukana pitämiseen 

Moni lippukunta tuskailee johtajaresurssien riittämättömyyden kanssa, ja siksi samoajatoiminta saattaa jäädä paitsioon. 

– Olisi kuitenkin hyvä panostaa samoajatoimintaan, koska sitä kautta saa lisää resursseja. Innostuneet samoajat lähtevät mielellään vaikkapa sudenpentuleirille mukaan, ja näin johtajia kasvaa mukaan toimintaan, Korkiala huomauttaa.  

– Usein ajatellaan, että kasvu tapahtuu perustamalla uusia sudenpentulaumoja, mutta monesti olisi järkevämpää laittaa paukut nykyisten partiolaisten toiminnassa mukana pitämiseen aina aikuiseksi saakka, Korkiala summaa.