Kaikki ovat varmasti kuulleet puhuttavan koulu- tai työuupumuksesta, burn outista. Mutta entä kun loppuun polttaakin partio? Pestit ja hommat kasaantuvat, ja yhtäkkiä partiosta tuleekin taakka. Kokoukset ovat rasittavia, ja ajatus koloillasta ahdistaa. Kokouksen jälkeen lähdetään vihaisena kotiin.

Partiossa kasvetaan johtajuuteen ja vastuuseen. Erilaisia vastuutehtäviä saa pienestä saakka, ja siksi voikin olla joskus vaikeaa huomata, kun vastuuta on liikaa. Silloin tällöin onkin hyvä pysähtyä miettimään omaa tekemistään. Vaaditko sinäkin itseltäsi liikaa?

Omat rajat kannattaa opetella tuntemaan. Vaikka itseään ei tule päästää liian helpolla ja itsensä haastaminen on tärkeää, joskus vastaan tulee haaste, josta ei vain selviä. On kyseessä sitten laavun pystytys tai kesäleirin sudarivastaavan pesti, joskus omaa tehtäväänsä ei vain pysty hoitamaan tarpeeksi hyvin. Lohdutusta saa siitä, että epäonnistumiset kasvattavat. Mutta jos partio on ruvennut tuntumaan jatkuvalta pettymyksen tuottamiselta ja epäonnistumisten sarjoilta, tulisi omien haasteiden määrään kiinnittää enemmän huomiota.

Yritä aina parhaasi. Jos tämän hetkinen parhaasi ei ole täyden kympin arvoinen suoritus, se on ihan okei. Hyvinvoiva ja onnellinen johtaja voi antaa harrastukselleen enemmän. Partio valtaa helposti elämästä ja ajatuksista liian suuren osan. Sanotaan, että työt pitää osata jättää töihin. Samalla tavalla partiokin kannattaa opetella jättämään välillä kololle.

Myös johtajilla on oikeus nauttia partiosta, rentoutua ja saada omaa ohjelmaa. Siksi kaikenlainen johtajahuolto, oman ikäkauden tapahtumat ja myönteinen palaute ovatkin niin tärkeitä. Joukossa on voimaa, eli kun omat voimavarat loppuvat, kannattaa asioista puhua avoimesti. Saatat huomata, ettet ole ainoa, jota partiouupumus vaivaa.

Iltanuotiolla-palsta ojentaa ajatuksia ja tarinoita käytettäväksi koloiltojen iltahartaushetkissä tai muissa leppoisissa tuokioissa.