Välkkyviä valoja ja joukko huivikauloja hyppimässä musiikin tahtiin. Partion perustaja Robert Baden-Powell ei ehkä tunnistaisi partiota partioksi, jos osuisi nykyajan partiobileisiin. Onko partio oikea paikka bileille?

Kun Baden-Powell yli sata vuotta sitten perusti partion, maailma oli aika erilainen. Partiotoiminnassa on kuitenkin pysynyt yllättävän paljon samoja piirteitä: luonnontuntemusta, retkielämää, itsensä kehittämistä ja muiden auttamista. On partio silti muuttunutkin sitten B-P:n aikojen.

Yksi mielipiteitä jakava asia nykypartiossa ovat bileet. Monien ajatuksissa partio on tervehenkistä reippailua, johon paheelliset bileet eivät sovi.

Suuria lavoja ja höyhenpuuskia

Bileet partiossa eivät ole ihan uusi juttu. Heikki ”Hese” Tolvasella on muistoja partioleirien bileistä 70-luvulta saakka.

– Olen ollut Satahangoilla vuodesta 1982 lähtien, ja kaikilla niillä on järjestetty johtajille tarkoitettuja laituritansseja. Olen ollut myös kaikilla Suomen Partiolaisten suurleireillä ja myös niillä kaikilla on ollut bileitä, Tolvanen kertoo.

Tolvasen muistossa kaikkein kovin ”bileleiri” oli Loisto vuonna 1996 Lappohjassa. Tuolloin 15 000 leiriläiselle esiintyi muun muassa aikansa hittibändi Movetron. Muissakin maissa partiolaiset osaavat juhlia.

Ulkomailla otetaan bileet vakavasti. Leireilläkin partiolaisilla on höyhenpuuhkat ja leit mukana bilevarusteina.

Viljo ”Axu” Mannerjoki on vajaan kymmenen viime vuoden aikana kiertänyt monia kansainvälisiä leirejä ja muita tapahtumia. – Isoilla leireillä on aina suuret lavat, ohjelmaa ja dj:t soittamassa musiikkia, Mannerjoki kertoo.

Kia Knaapila oli ensimmäisellä ulkomaan leirillään vuonna 2004 Tanskassa. Sen jälkeen hän on ehtinyt olla mukana monilla suuremmilla ja pienemmillä leireillä. Knaapilan kokemista leireistä suurimmat bileet olivat Englannin jamboreella. Pienelle partiolaiselle ison leirin bileet olivat elämys.

– Joka ilta juhlittiin hyvässä hengessä, tanssittiin ja pidettiin hauskaa, Knaapila sanoo.

Knaapilan kokemusten mukaan bilekulttuureissa on erojakin. Suomalaisten juhliminensaattaa näyttäytyä hillityltä muihin maihin verrattuna.

– Ulkomailla otetaan bileet vakavasti. Leireilläkin partiolaisilla on höyhenpuuhkat ja leit mukana bilevarusteina, Knaapila kertoo.

Minkälaisia ne partiobileet sitten nykyään ovat?

SamoajaExplo -tapahtuma on tullut tunnetuksi samoajien biletapahtumana. Viime syksyn Explossa osana ohjelmaa oli mahdollista osallistua uimahallissa järjestettyihin allasbileisiin. Musiikin tahdissa ja värivalojen loisteessa vietetyt allasbileet olivat vapaaehtoinen osa ohjelmaa, mutta kolme neljäsosaa oli mukana pulikoimassa.

Lauantai-illan bileet olivat Explon ohjelmassa puolestaan niitä harvoja osia, jotka kokosivat koko osallistujajoukon yhteen. Järjestelystä vastuussa olleet Julius Rantanen, Helmi Viljamaa ja Teemu Stolt pyrkivät ottamaan bileiden suunnittelussa huomioon kaikki osallistujat.

– Kaikki eivät välttämättä jaksa hyppiä koko iltaa eturivissä dj:n tahdissa, Rantanen sanoo. Urheiluhallissa bileitä tahdittivat dj:t, mutta juhlivien samoajien käytössä oli myös keilahalli, karaoke sekä valikoima lautapelejä.

Myös rauhoittumiseen ja istuskeluun oli varattu tilaa. – Tavoitteena oli, että kaikilla on mukavaa ja kaikki voivat viettää aikaa kavereiden kanssa ja saada uusia kavereitakin, Rantanen kertoo.

Monille nuorille päihteettömät partiobileet voivat olla valvomattomia kotibileitä turvallisempi paikka juhlia.

Bileet saivat hyvää palautetta ja niitä pidettiin viikonlopun kohokohtana. Rantanen ei kuitenkaan usko, että bileet ovat useinkaan pääsyy osallistua partiotapahtumaan, vaan suurimpina vetovoimatekijöinä ovat kaverit ja uudet kokemukset.

Partiobileet kuulostavat ehkä paheellisemmalta kuin oikeasti ovatkaan. Aiempien vuosikymmenten hurjiin juttuihin verrattuna nykymeno taitaa olla aika järjestelmällistä ja valvottua. Partiobileissä tärkeintä on yhteinen aika kavereiden – niin uusien kuin vanhojenkin – kanssa.

– Partiobileissä ei ole juroilua, vaan niissä osataan pitää hauskaa tuntemattomienkin kanssa. Parhaat bileet, joissa olen ollut, ovat olleet partiossa, Knaapila sanoo. Sekä Rantanen että Knaapila tuovat myös esille, että partiobileet on hyvä tapa näyttää, että hauskaa voi pitää ilman alkoholiakin.

– Monille nuorille päihteettömät partiobileet voivat olla valvomattomia kotibileitä turvallisempi paikka juhlia, Julius miettii.

Pelko siitä, että partio olisi pelkkää biletystä, ei tunnu saavan myöskään perusteita. Partiossa on edelleen tilaa myös niille, jotka saavat bassonjytkeestä migreenin tai kuuntelevat mieluummin puiden suhinaa ja nuotion räiskettä. Bileitä välttävälle riittää partiossa paljon muutakin koettavaa. Partiota voi harrastaa edelleen kumisaappaissa, mutta joskus myös –paljeteissa.

Juttu on julkaistu alun perin Partio-lehdessä 1/2016