Miten vaelluskengät kuuluisi pestä ja huoltaa? Entä miksi makuupussin käyttöikä tuntuu aina olevan kovin lyhyt? Nanda Suinila Lounais-Suomen Partiopiirin erätaitojaostosta kertoo, miten retkeilyvarusteita kannattaa huoltaa, jotta niistä olisi iloa mahdollisimman pitkään.

Vaelluskengät kaipaavat hellää puhdistusta

Vaelluskenkien oikea huolto riippuu kokonaan siitä, mitä materiaalia ne ovat. Monissa vaelluskengissä käytetään useita eri materiaaleja, kuten nahkaa, tekstiiliä ja muovia. Tällaisia vaelluskenkiä ei ole hyvä pestä lainkaan. Niiden kuivaaminen kenkiä pilaamatta on ainakin viikon urakka. Ne eivät myöskään puhdistu kunnolla, vaikka kuinka liottaisi. Parempi tapa onkin puhdistaa kenkä päältä kostealla rätillä. Sisältä ne voi tarvittaessa puhdistaa kaupasta saatavalla sumutteella tai vaahdolla, joka on tarkoitettu kenkien puhdistamiseen. Nauhat ja pohjalliset voi useimmiten irrottaa ja pestä huoletta.

Kengät kannattaa suojata juuri niiden materiaaleille sopivalla sumutteella, rasvalla tai vahalla. Esimerkiksi Goretex-kalvokengille ei sovi nahkakengille tarkoitettu kylläste, sillä se pilaa niiden hengittävyyden. Ostaessasi kengät retkeilykaupasta, kysy samalla tarkat hoitoohjeet. Joissakin kaupoissa kengät voidaan suojata jo paikan päällä pientä maksua vastaan.

Kun kengät kuitenkin kastuvat kunnolla, ne pitäisi kuivata hitaasti ja mielellään huoneenlämmössä. Litimärästä kengästä saa enimmät vedet pois laittamalla kengän sisään rutattua sanomalehteä. Kenkien paras kuivausasento on oikeinpäin, kanta vähän ylempänä. Nauhat avataan, nauhojen alla oleva läppä vedetään ulos ja pohjalliset otetaan pois. Kenkiä ei kannata kuivata pikaisesti nuotiolla, sillä nahkaosat ja pohja murtuvat ennen aikojaan.

Reissussa on hyvä pitää mukana useampi pari pohjallisia, jotta kosteiden pohjallisten tilalle
voi vaihtaa kuivat. Se säästää sekä kenkää että jalkoja.

Teltta pitää aina kuivata kunnolla

Teltan kunnollinen kuivaaminen käytön jälkeen varmistaa, että telttasi on vuosia viihtyisä ja toimiva. Reissussa märkä teltta kuivuu pystytettynä itsestään, jos vain ottaa sen päältä pressut ja muut ylimääräiset pois. Kosteana pakatun ja sinälleen unohdetun teltan tunnistaa yleensä hometäplistä ja hajusta. Jos teltta on kasattu sateen, aamu- tai iltakasteen aikana, pitää se reissulta palatessa ripustaa heti ilmavasti kuivumaan.

Kuiva ja puhdas teltta säilytetään sen omassa pussissa, kuivassa ja poissa auringonvalosta. Aurinko haalistaa kankaat ja ajan mittaan se tekee laadukkaistakin materiaaleista hauraampia. Hyvällä hoidolla teltta kestää yleensä vuosikymmeniä.

Retkikeittimen pinnoitteen kanssa kannattaa olla tarkkana

Retkikeittimissä, kuten Trangioissa, käytetään monenlaisia materiaaleja. Tarttumaton pinnoite on helppo pilata raapimalla, ja jopa titaanin saa pilalle ylikuumennuksella. Tavallinen alumiininen retkikeitin ei kestä teräsvillaa, puukosta puhumattakaan.

Sitkeämpikin lika irtoaa yleensä kattilasta liottamalla, keittämällä astianpesuainevettä tai hankaamalla hankaussienellä. Tarttumatonta pinnoitetta ei voi taasen hangata kuin korkeintaan tiskiharjalla.

Makuupussin voi tarvittaessa pestä pesukoneessa

Kuitu- ja untuvamakuupussin paremmuudesta ei kannata väitellä. Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa, ja käyttötarkoitus yleensä ratkaisee valinnan. Kuitupussi on edullisempi, nopeampi kuivata ja se lämmittää kosteanakin. Se on myös painavampi ja isompi samaan lämpötilaan tarkoitettuun untuvapussiin verrattuna. Untuvapussi taas on kalliimpi, hankalampi kuivata eikä se lämmitä märkänä.

Makuupussin pesu ei ole mahdoton tehtävä, mutta tässäkin kuitu ja untuva eroavat toisistaan. Tavallisen kuitupussin lämmöneristyskyky laskee jokaisen pesun myötä. Käsin pestessä tai tarpeeksi isossa pesukoneessa (ainakin 6 kg) pesu onnistuu hyvin. Pesuainetta laitetaan vain 1/3 tavallisesta määrästä. Kuivumisen aikana pussi vaatii kääntelyä ja kunnon pöyhimistä. Kuivausrumpu ja esimerkiksi tennispallot seassa auttavat asiaa. Joissakin kuitupusseissa täyte menee paakkuihin kaikesta huolimatta. Pesun tarpeellisuutta kannattaa siis harkita tarkkaan.

Untuvapussin voi pestä samalla tavalla, kun käyttää untuvalle tarkoitettua pesuainetta. Jotkut käyttävät Marseillesaippuaa. Untuvapussi ei kärsi pesuista samalla tavalla kuin kuitupussi, mutta jälkipöyhiminen on sille vieläkin tärkeämpää. Molemmat makuupussit voi tietenkin pesettää myös pesulassa. Pesun vaikutus makuupussin täytteeseen on aina vähän yllätys.

Makuupussin likaantumisen voi estää käyttämällä makuupussilakanaa. Hikisen ja tunkkaisen lakanan voi laittaa kotona huoletta pesukoneeseen tai huuhtaista jo retkellä. Esimerkiksi silkkinen makuupussilakana kuivuu minuuteissa. Kunnon makuupussilakana lisää makuupussin lämmöneristyskykyä ja nukkumismukavuutta.