Partion YouTube-kanavalta löytyy soittolistallisen verran videoita, joiden takana on samoajavartio nimeltä Prinsessat. Ryhmän kuvauksissa tärkeintä on hauskanpito, mutta jotta uusi video saadaan valmiiksi on tarvetta myös muutamalla muulle tekovaiheelle.

 

Kuvassa piirroshahmo istuu penkillä ja ideoi.

Partiossa tapahtuu paljon ja koko ajan, joten videoiden ideoinnissa päästään usein hyödyntämään ajankohtaisia aiheita. Suomen Partiolaisten kampanjasta, piirileiristä tai lippukunnan tapahtumasta voi saada aikaiseksi vlogin, gallupin, haastevideon tai vaikkapa kourallisen vinkkejä.
Kun videota tehdään esimerkiksi maailmanjamboreesta tai johtamistaidoista, on kiinnitettävä huomiota vuorosanoihin ja innostavaan viestiin, joka videon kuuluu lähettää. Sitten taas on videoita, joiden käsikirjoittaminen on pikemminkin huono idea. ”Katsotaan, mitä tästä tulee” on avainlause viihdyttäviin vinkki- ja haastevideoihin. Mitä hauskaa olisi esimerkiksi kokkisodassa, jonka voittaja oli oikeasti koko ajan tiedossa?

 

 

Kuvassa Prinsessat kuvaavat tulevaa videotaan.Välillä kuvausaikataulun määrittää välitunnin kesto ja kulisseina toimii koulun piha, kun taas toisinaan yhden videon parissa aherretaan koko iltapäivä. Hauskinta on kuvata niitä videoita, joissa pääsee vaikkapa askartelemaan, laittamaan ruokaa tai taltioimaan oikeaa tapahtumaa.

Tuliterällä kalustolla saa tietysti hienoa jälkeä, mutta videoiden tekeminen ei ole siitä kiinni. Edullisempikin kamera, mikki ja jalusta riittävät ihan hyvin, kun ottaa huomioon muun muassa valaistuksen ja taustaäänet. Myös vara-akuista voi olla apua, sillä mikään ei ole turhauttavampaa kuin kesken kuvausten loppuva virta.

 

Kuvassa editoidaan tulevaa videota.Kun tarvittava materiaali on muistikortilla, on aika siirtää se tietokoneelle ja leikata video valmiiksi. Prinsessojen tietokoneilta löytyy Wondershare Filmora -niminen ohjelma, jonka hinta ei huimaa päätä, mutta jonka ominaisuudet voittavat silti vaivatta ilmaisohjelmat. Editorin tullessa tutuksi oppii vähitellen kikkoja, joilla videoon saa rutkasti tunnelmaa ja huumoria. Fonteilla ja taustamusiikilla taas voi luoda kanavalle tai soittolistalle yhtenäisen ja persoonallisen ilmeen. Joskus täydellistä kirjaisinta tai kappaletta etsitään tuntikausia, mutta löydyttyään se on kuin kirsikka kakun päällä.

 

Kuvassa ollaan painamassa julkaisunappia.Vielä siinä vaiheessa, kun uunituore video latautuu YouTubeen, ei projekti ole valmis: video on nimittäin saatava näkyviin myös muissa sosiaalisen median kanavissa. Instagramissa toimii lyhyt mainosvideo, joka kannustaa katsojan klikkaamaan itsensä YouTuben puolelle. Snapchatissa sama onnistuu juttelemalla hetken Storyssa ja mainitsemalla sitten uuden, samaan aiheeseen liittyvän videon. Apuna on Suomen Partiolaisten koko sometiimi!

 

Kuvassa kuvataan tulevaa videota.

Oman elämänsä partioprinsessat

Kuuden tytön samoajavartio Yöveden Waeltajista, on tehnyt videoita lähes kolmen vuoden ajan ja 30 videon verran. Roihu 2016 -leirin puitteissa alkanut pesti on sisältänyt kymmeniä kamera kädessä vietettyjä tunteja, joiden ansiosta koko vartio on oppinut valtavasti videon teosta ja esiintymisestä. YouTube-pestin ohella Prinsessat pitävät kamiinateltassa nukkumisesta, kansainvälisistä leireistä sekä bussimatkoista isoihin tapahtumiin. Hyvä yhteishenki näkyy niin videoissa kuin muussakin tekemisessä.

Prinessat kertoivat myös viisi vinkkiänsä onnistuneen videon tekemiseen, lue täältä.