Tubetähti Miska Haakana nukkui entisenä partiolaisena viidakossa kuin tukki.

Partio

Miska Haakana ei tarkalleen muista, miksi lopetti partion vuosia sitten, mutta hän muistelee sen johtuneen siitä, että elämä muuttui kerralla niin paljon, ettei enää yksinkertaisesti ollut aikaa käydä partiossa.

– Monesti olen kyllä miettinyt, pitäisikö palata, partiossa oli kuitenkin niin hauskaa. Järjestetäänhän esimerkiksi kaikenlaisia leirejä, joille voisi osallistua. Tällä hetkellä sille ei vain yksinkertaisesti ole aikaa, Haakana kertoo.

Haakanan lippukunta oli Järvenpään Metsänkävijät. Hänen partiouransa kesti neljästä viiteen vuotta, mutta jo sinäkin aikana hän kokee oppineensa paljon taitoja, joita käyttää jokapäiväisessä elämässään.

– Esimerkiksi ruuan laittamisesta metsässä pidin kovasti, ja se on vaikuttanut siihen, että pidän kokkaamisesta edelleen. Lempiruokiani valmistaa olivat esimerkiksi italianpata ja nokkosletut. Nokkoslettujen kanssa meillä oli kisa siitä, kuka uskaltaisi poimia nokkosia paljain käsin. Minä totta kai uskalsin. Taidan olla vähän yllytyshullu, Haakana naurahtaa.

Parhaat partiomuistonsa Haakana on saanut erilaisilta partioleireiltä. Hän aloitti partion yhdessä kaveriensa kanssa, joista osaan pitää edelleen yhteyttä, vaikka jokainen tekee nykyään vähän omia juttujaan.

Kaverien kanssa Haakana on myös esimerkiksi eksynyt.

– Eräällä talvileirillä piti jäljentää kartta ja se tehtävä osui minulle, vaikka faktahan on, että olen aivan surkea suunnistamaan. Piirsin siihen karttaan vain muutaman tien ja hymynaaman, mutta koska kaverini luulivat, että hymynaama oli osa karttaa, eksyimme ja tulimme leiriin pari tuntia muita myöhemmin.

Selviytyjät

Haakana voitti Selviytyjät Suomi -ohjelman, jota on esitetty televisiossa keväällä 2019. Hän on itse tiennyt voitosta jo vuoden päivät, mutta ajatusta on vieläkin välillä hankala sisäistää.

– Kyllähän se tosi hyvältä tuntuu. Monet yrittivät vuoden kuluessa ja varsinkin ohjelmaa esitettäessä kysellä tietoja lopputuloksesta, ja nyt siitä saa sitten viimein puhua kunnolla.

Vaikka Haakanaa alussa hieman epäilytti ohjelmaan lähteminen, ei päätöstä tarvinnut miettiä vuorokautta pidempään.

– Toki se vähän jännitti, koska normaalisti en omilla videoillani jaa mitään henkilökohtaista ja tässä ohjelmassa tunteet ovat pinnassa. Mietin kuitenkin, että no miksi ei.

Miska Haakana voitti Selviytyjät Suomen ja sai voitostaan 30 000 euron palkinnon. Haakana voitti aiemmin pudonneiden kilpailijoiden äänestyksessä toiseksi tulleen Kim Heroldin ylivoimaisesti. Kuva: Lars Johnson / Nelonen Media

Päätös oli oikea, sillä Haakana kuvailee aikaansa Selviytyjissä mielenkiintoiseksi ja erilaiseksi kokemukseksi, jonka haluaisi mielellään kokea uudelleen.  Viidakossa positiiviset tunteet tuntuivat maailman parhailta ja vastoinkäymiset taas tuntuivat välillä romahduttavan maailman.

– Parasta oli se, kuinka mieli tyhjeni täysin. Kertaakaan koko kokemuksen aikana ei esimerkiksi tullut halua katsoa puhelinta. Stressi siinä lähti. Kokemus tosin oli välillä myös henkisesti rankka, kun joka päivä joutui olemaan niin paljon oman mielensä kanssa, Haakana muistelee.

Selviytyjien voittaja palkittiin 30 000 euron palkinnolla. Rahojen käyttökohdetta Haakanalla on ollut aikaa miettiä jo pitkään, sillä hän saa ne käsiinsä vasta nyt, kun ohjelma on päättynyt.

– Haluan antaa ainakin osan rahoista hyväntekeväisyyteen, luultavasti Syöpäsäätiölle. Osan rahoista käytän myös ehkä siihen, että saan tehtyä katsojilleni jotain kivaa, hän pohdiskelee.

Haakana kertoi Selviytyjissä muille kisailijoille, että hänen äitinsä oli kuollut syöpään Haakanan ollessa 12-vuotias.

Haakana kokee partiotaustansa helpottaneen ajoittain rankkaa kokemusta. Hän on jo partiossa tottunut liikkumaan metsässä ja tekemään asioita leirissä. Luonto ja metsä ovat aina olleet häntä lähellä.

– Selviytyjissä auttoi myös, että olin tottunut nukkumaan ohuilla patjoilla, joten kertaakaan en ohjelman aikana nukkunut huonosti. Nukahdin aina, kun aurinko laski ja heräsin, kun aurinko nousi.

Youtube

Haakana aloitti videoiden tekemisen Youtubeen vuonna 2010. Hän oli silloin harrastanut jo monta vuotta teatteria ja koki päänsä olevan täynnä ideoita, joita halusi päästä toteuttamaan. Työkseen hän on tehnyt videoita nyt kolmen vuoden ajan.

– Mikään niistä vuoden 2010 videoista ei kyllä enää ole Youtubessa, mistä olen sisimmässäni aika iloinen, sillä ne olivat kieltämättä aika huonoja. Alkuaikoina minulla oli sellainen periaate, että käytän rekvisiittana vain sitä, mitä löydän kotoani. Nykyään videot sen sijaan ovat melkoisia produktioita, Haakana kertoo.

Lähes kokopäiväisen tubettamisen lisäksi Haakana tekee paljon muita hommia, kuten juontaa tapahtumia ja käsikirjoittaa erilaisia nettituotantoja. Vuonna 2018 hän myös näytteli Hölmö nuori sydän -elokuvassa. Haakana uskookin, että jos ei saisi tehdä työkseen videoita, hän haluaisi opiskella näyttelijäksi.

– On kivaa tehdä sellaista, mistä itse pitää. Ei tule tylsää hetkeä, kun koko ajan on jotain uutta ja luovaa tekemistä. Toki vapaa-ajalle ei ole paljoa aikaa, mutta jos haluan lomailla, lähden vaikka mökille.

Tubettamisen ansiosta Haakana on päässyt tekemään paljon asioita, joista ei olisi aikaisemmin uskaltanut unelmoida. Pari vuotta sitten hän hyppäsi videota varten laskuvarjohypyn, ruokavideoillaan hän on taas esimerkiksi syönyt ötököitä.

– Parasta videoiden teossa on se, kun pääsee tekemään asioita, joita ei muuten tekisi. Minulla on tämän kanssa vähän sellainen periaate, että kaikkea on kokeiltava, koska miksi ei, Haakana toteaa.

Miska Haakana, 22 

  • Helsinkiläinen tubettaja  ja näyttelijä 
  • Voitti Selviytyjät Suomi -ohjelman toisen kauden
  • Entinen lippukunta Järvenpään Metsänkävijät 
  • Vapaa-ajalla mökkeilee ja pitää metsässä samoilusta