Ensiapukursseja järjestetään ympäri Suomen ja partiolaisille pidetään myös omia kursseja. Nyt pääsemme kurkistamaan Hämeen Partiopiirin Ensiapu 2 -kurssille. Viikonloppuun mahtui tärkeiden taitojen opettelua, uusia oivalluksia, mutta myös paljon naurua ja uusia tuttavuuksia.

Marraskuisena lauantaiaamuna mutkitteleva tie johdatteli energisen porukan lahtelaisia vaeltajia syvälle Lempäälän metsiin. Matkaan mahtui kiireisen kauppareissun lisäksi muutama harhaan ajaminen. Eikä ollut ihme, että olimme tyylikkäästi muutaman minuutin myöhässä. Taas. Pajaniemen ovien avautuessa saimme kuitenkin lämpimän vastaanoton ja viikonlopun EA2-kurssi sai alkaa.

Syventävää tietoa pienten lasten auttamisesta

Ryhmät harjoittelivat potilaan tehokasta lämpimänä pitoa.

Koska kertaus on opintojen äiti, lauantai aloitettiin muistelemalla EA1-kurssilla opittua. Alkulämmittelyksi saimme eteemme liudan monivalintakysymyksiä, ja siitä alkoikin oikeiden vastausten pohtiminen. Tajuttomuus ja palovammat, miten niitä hoidettiinkaan? Vielä hieman unisia aivojamme herättelemällä valmistauduimme viikonlopun oppeihin ja koitoksiin.

Kurssi vahvisti ja syvensi jo aiempaa osaamistamme ensimmäiseltä ensiapukurssilta. Kertasimme esimerkiksi tajuttoman potilaan ensiavun, ja syvensimme taitojamme liittyen elvytykseen ja tukehtumiseen. Saimme enemmän tietoa varsinkin vauvan ja pienen lapsen ensiavusta elvytys- ja tukehtumistilanteissa. Opimme käsittelemään vauvaa oikein sekä hyödyntämään erilaisia tekniikoita, joita käyttämällä tavallinen tallaajakin voi pelastaa ihmishenkiä. Hyvän kertauksen ansiosta korvissa soi loppupäivän ajan ”Stayin’ alive, stayin’ alive…”

Tarinoita tositilanteista

Viikonlopun aikana kuulimme tositarinoita mielenkiintoisista ensiaputilanteista. Nämä esimerkit avasivat omia silmiäni siitä, kuinka yllättävästi kriisitilanteet voivat syntyä. Kurssin asiantuntijoiden kertomukset palovammoista sekä auringonpistoksista opettivat oikeaoppista toimintaa ja ennaltaehkäisyä, joka on yhtä tärkeää kuin tapahtuneen jälkeinen ensiapukin. Mieleeni jäi erityisesti vinkki siitä, että mehuun kannattaa lisätä suolaa nestehukan välttämiseksi.

Kurssi opetti näppäriä ja hieman huvittaviakin arjen taitoja. Ennen kurssia en tiennyt, miten muurahaisen saa kätevästi pois korvasta!

Lauantain aikana pääsimme myös nauttimaan paukkuvasta pakkasesta. Kiersimme kolmella eri ensiaputaitoihin pohjautuvalla rastilla, joista itselle mieleenpainuvin oli vierasesineiden etsiminen. Ulkovaatteiden alle tuli piilottaa pieniä keppejä, joita kaveri yritti parhaansa mukaan etsiä ja löytää. Rasti oli yllättävän haastava ja sai ajattelemaan, kuinka vaikeaa esimerkiksi terävän esineen löytäminen voisi tositilanteessa olla.

Illan hämärtyessä kurssikin hiljeni ja pääsimme viettämään vapaa-aikaa saunaa lämmittäen ja rennosti rupatellen. Koko kurssin ajan ruokatarjoilu pelasi ja pääsimme nauttimaan valmiista pöydästä useaan otteeseen. Lauantai-iltana jopa makkaranpaiston kera! Höyryn huuruuntuessa saunan ikkunaan Pajaniemi ja me kurssilaiset olimme jo valmiita painamaan raskaat luomemme kiinni ja suuntaamaan kohti huomisen seikkailuja.

Kohdehenkilöä rauhoiteltiin ja huolehdittiin hänen lämpimänä pysymisestään.

Myös henkinen ensiapu on tärkeää

Sunnuntaina heräsimme ensimmäisen adventin kunniaksi kattiloiden kolinaan ja adventtilauluun. Päivän teema oli edelliseen verrattuna erilainen, mutta äärimmäisen tärkeä: henkinen ensiapu. Saimme vieraaksemme Hämeen Partiopiirin kriisiryhmän johtajan. Hän esitteli ryhmän toimintaa ja tilanteita, joissa ryhmään kannattaa ottaa
matalalla kynnyksellä yhteyttä.

Kuulimme muun muassa käsitteestä puuttumisen portaat, ja pohdimme yhdessä mahdollisia ongelmatilanteita lippukunnissa ja ryhmissä. Jokaisessa lippukunnassa olisi tärkeää huolehtia jäsenistä myös henkisesti esimerkiksi luotettavan turva-aikuisen avulla, jotta kukaan ei jäisi yksin.

Kokonaisuutena kurssi oli monipuolinen ja opettava, eikä naurulta ja huonolta huumorilta vältytty tälläkään kertaa! Meille ”Lahen kasvateille” Pajaniemi oli uusi tuttavuus ja muistelemme sitä lämmöllä.

KÄY SINÄKIN EA-KURSSEILLA – et voi koskaan tietää, milloin juuri sinun apuasi tarvitaan!
Tietoa tulevista kursseista löydät osoitteesta partio.fi/tapahtumakalenteri.