Biojätteen lajittelu on yksi arjen tärkeistä ekoteoista. Sopivan pussin biojätteelle taittelee kätevästi vanhasta sanomalehdestä. 

Biojäte on eloperäistä, kiinteää aineista, joka maatuu. Siihen kuuluvat ruoantähteet, hedelmien ja vihannesten kuoret, ruodot ja luut, kahvin ja teen porot, teepussit ja suodatinpaperit, jähmettyneet rasvat, pehmopaperit kuten talouspaperi sekä kasvinosat ja kuihtuneet kukat. 

Jo pitkään monen kodin roskakaapista on löytynyt biojäteastia. Vuodesta 2021 alkaen biojätteen keräys on pakollista kaikille vähintään viiden asuinhuoneiston kiinteistöille. 

Kierrätetty biojäte kompostoidaan, minkä avulla siitä saadaan mullan raaka-ainetta ja sitä voidaan hyödyntää maanparannukseen. Biojätteestä jalostetaan myös biokaasua, jota käytetään sähkön ja lämmön tuotantoon. Kierrätys siis todellakin kannattaa!

Ohje:  

Biopussin taittelu sanomalehdestä 

  1. Aseta sanomalehden aukeamia kuvan mukaisesti limittäin niin, että kokonaisleveydeksi tulee noin metri. Te alalaitaan noin 10 cm taite, josta tulee pussin yläreuna. Käännä kokonaisuus nurin päin. 

2. Taita vasemmasta laidasta kolmasosa keskelle päin.  

3. Taita seuraavaksi oikeasta laidasta saman verran ja sujauta tämä osio äsken taittamasi alle.  

4. Käännä kokonaisuus ylösalaisin. 

5. Taita alareunasta noin puolet koko korkeudesta kohti ylälaitaa ja työnnä taite yläreunan taitteen alle.  

6. Avaa suuaukko ja litistä alakulmia niin, että pussiin muodostuu pohja. Pussi on nyt käyttövalmis! 

Huomio! Kiiltäväpintainen paperi (kuten Partio-lehdessä) ei sovellu biopussiksi. Esimerkiksi sanomalehdet käyvät biopusseiksi erittäin hyvin.  

Vinkki! Pusseja voi taitella yhdessä osana kokousta. Leikkaa ohjeen kuvat irti, ja anna taittelijoiden laittaa ne oikeaan järjestykseen ennen taittelua. 

Jutun teossa on hyödynnetty yhteishyva.fi -sivun taitteluohjetta.