Kirkkosuhdepestissään Jari Nieminen, 28, tekee töitä kahden hänelle tärkeän yhteisön eteen. Mielenkiintoa ylläpitävät mutkikkaat kysymykset, jotka liittyvät nykypartion hengellisyyteen.

Jari Nieminen laittaa post-it -lappuja seinälle– Haluan tehdä merkityksellisiä asioita elämässäni. Partio tekee yhteistä hyvää, ja ajattelen, että tässä asemassa voin antaa oman panokseni omasta paikasta ja näkökulmastani käsin, kertoo Jari Nieminen, 28.

Nieminen tuli Suomen Partiolaisten kirkkosuhdepestiin kaksi vuotta sitten, ja vuoden 2018 alusta lähtien hän on toiminut koko yhteiskuntasuhdevaliokunnan puheenjohtajana. Henkilökohtaisesti hän vastaa SP:n evankelis-luterilaisen kirkon suhteista. Viimeisimpänä hän on työskennellyt seurakuntavaaliprojektin parissa ja kannustanut täten kirkkoon kuuluvia partiolaisia asettumaan ehdolle tai äänestämään vaalipäivän koittaessa.

– Minulla oli jo pestiin hakiessani hyvät yhteydet seurakuntamaailmaan, sillä olen ollut seurakuntanuori ja toiminut kanttorina. Tuohon aikaan olin myös luottamushenkilö Vaasan suomalaisessa seurakunnassa ja Lapuan hiippakunnassa.

Baden-Powellilta haluaisin kysyä, mitä hän on tarkoittanut sanoessaan, että jokaisella partiolaisella on velvollisuuksia Jumalaa kohtaan.

Nieminen kertoo, ettei partion ja kirkon yhteistyön kehittäminen ole helppoa aikana, jona käydään keskustelua partion hengellisyydestä ylipäätään. Toisaalta liian helpot kysymykset eivät motivoisikaan etsimään ratkaisuja. Kirkkosuhteiden parissa Nieminen on oppinut ainakin sen, miten tärkeitä asioita viestintä ja partiotoiminnan läpinäkyvyys ovat.

– Baden-Powellilta haluaisin kysyä, mitä hän on tarkoittanut sanoessaan, että jokaisella partiolaisella on velvollisuuksia Jumalaa kohtaan. Onko hengellisyys luovuttamaton osa partiota?

Nieminen suunnittelee jäävänsä jossain vaiheessa pienelle partiotauolle, jonka aikana on hyvä kerätä energiaa vaikkapa jotakin leiriprojektia varten. Alun perin Niemisen kirkkosuhdepestin piti kestää kaksi vuotta, mutta juurikin arvotyöskentely ja peruskirjan avaaminen innostavat miestä jatkamaan pestissä vielä jonkin aikaa.

– Sekä kirkko että partio ovat minulle todella tärkeitä yhteisöjä, ja haluan olla sillanrakentaja niiden välissä.

 Keskiviikkona 5. joulukuuta vietetään Kansainvälistä Vapaaehtoisten päivää ja sen kunniaksi nostamme esiin vapaaehtoistyön sankareita. Partio on harrastus ja vapaaehtoistyö, joka antaa paljon ja jossa oppii aina uutta! Suomen Partiolaisten avoimia vapaaehtoispestejä voi hakea 22.11.-10.12.2018. Perehdytys tehtäviin järjestetään tammikuussa 2019. Tule mukaan! Avoimet pestit: partio.fi/pestit