Kaverini ovat todennäköisesti aina pitäneet minua hieman naiivina, kun olen puhunut maailmanpelastamisjutuista. En ole keksinyt muuta syntipukkia kuin partion. Mitä muutakaan siitä voi tulla, kun kahdeksanvuotiaasta lähtien istuu leirien iltanuotioilla ja puhuu parhaiden kavereiden ystävyydestä yli rajojen sekä vastuusta luontoa ja yhteiskuntaa kohtaan? Parasta koko jutussa on, että maailman parantaminen partiossa on ihan älyttömän kivaa. Jäin koukkuun.  

Partiossa maailman muuttaminen paremmaksi paikaksi ei ole mitään väriliiduilla maalailua. Partio on sitä, että opitaan ottamaan vastuu ensin pienestä iltanuotiosta, ja myöhemmin vaikka koko lippukunnasta. Sitä, että opitaan toisista kulttuureista tai osataan tulla vaelluksella toimeen myös niiden ärsyttävien tyyppien kanssa. Tai vaikka sitä, että korkealentoisimpiakin ideoita lähdetään toteuttamaan pidempää vatvomatta. Ja tietysti sitä, että suojelemme luontoa yksilöinä ja teemme kehitysyhteistyötä järjestönä.  

Partio voi antaa monelle myös siivet tehdä maailmaa paremmaksi harrastuksen ulkopuolella. Tänä vuonna minun keinoni parantaa maailmaa ei ole pieni, sillä olen päässyt edustamaan kaikkia Suomen nuoria Yhdistyneissä Kansakunnissa (YK) nuorisodelegaattina. YK:n tehtävä on valtava: siellä kaikki maailman valtiot etsivät sopua sotien lopettamisestarauhasta, kestävästä kehityksestä, ihmisoikeuksista ja ilmastonmuutoksen torjumisesta.  

Pohjimmiltaan sekä YK:ssa, että partiossa kyse on pitkälti samoista asioista. Sen lisäksi, että haluamme muuttaa maailmaa paremmaksi paikaksi. Meillä on myös vastuu ilmastonmuutoksesta, rauhasta ja ongelmien korjaamisesta. Partiossa opin kantamaan vastuuta pienestä pitäen, ja se on antanut minulle lukuisia onnistumisen elämyksiä. Sen ansiosta luulen myös pärjänneeni New Yorkin reissuillani kohtuullisen hyvin.  

Yuri Birjulin. Taustalla metsä.

Partiolaisina voimme parantaa maailmaa, jkantaa vastuuta myös muuten kuin menemällä YK:hon. Partiohenkeä tarvitaan! Miten minä voisin auttaa ystävää? Miten voisin toiminnallani huolehtia ympäristöstä? Miten oppisin ymmärtämään heitä, joista en tykkää? Tekemällä hyvää saamme pienetkin asiat merkityksellisiksi.   

Kirjoittaja on Suomen YK-nuorisodelegaatti ja partiolainen. 

Yurin matkaa Suomen YK-nuorisodelegaattina voi seurata Facebookissa Suomen nuorisodelegaatit -sivulta tai Instagramissa tunnuksella @nuorisodelegaatit.