34 partiolaista testasi tšekkiläisten vieraanvaraisuutta 200 kilometrin vaelluksella

Heinäkuun viimeisenä perjantaina Suomeen palasi 41 väsynyttä, mutta onnellista partiolaista, kun Explorer Belt -partiomatka tuli päätökseensä. Explorer Belt eli tutummin EB on Suomen Partiolaisten järjestämä kuukauden mittainen kansainvälinen partioseikkailu vaihtuvaan kohdemaahan. Tällä kertaa kohteena oli Tšekki, jossa 18–28-vuotiaat osallistujat pääsivät nauttimaan kesäisestä heinäkuusta.

EB-matka alkoi vaativalla vaellusosuudella: osallistujien tavoitteena oli kävellä pareittain 200 kilometriä kymmenessä päivässä ja suorittaa samalla erilaisia projektitehtäviä, jotka helpottivat maahan ja paikallisiin tutustumista. Paikalliset tulivat muutenkin tutuksi, sillä osallistujien ei ollut sallittua ottaa vaellukselle mukaan puhelimia, omia eväitä tai rahaa. Vesipullon täytön ja vessareissujen lomassa käydyt keskustelut johtivatkin usein päivälliskutsuun, yhteiseen visiittiin paikalliseen linnaan ja telttamajoitukseen puutarhassa tai yöpaikkaan vierashuoneen sohvalla.

“Vaeltaminen oli kivaa! Joka ilta oli olo, että tänään oli hyvä päivä. Vaikka kuumuudessa käveleminen teki touhusta välillä vähän nihkeää, tuntemattomien jututtamisesta sai uutta energiaa. Erityisen hauskaa oli käydä pitkiä keskusteluja ilman yhteistä kieltä historiallisen sanakirjan, venäjäntaidon sekä erilaisten viittomien ja huitomien avulla. Oli ihanaa tutustua tosi erilaisiin ihmisiin: oli mummoja, jotka huolehtivat meille pyykit ja herkut, ja toisaalta nuoria, joiden kanssa tuntui, että tutustui uuteen ystävään”, kertoo Elina, 22.

Myös Petralle, 28, jäi kokonaisuutena hyvä fiilis vaelluksesta: “Siinä pääsi ylittämään itseään niin fyysisesti, henkisesti kuin sosiaalisestikin. Vaellus oli ainutlaatuinen kokemus, jota ei olisi ollut mahdollista itse vastaavana toteuttaa. Tärkein anti olivat kohtaamiset ihmisten kanssa ja heidän osoittamansa ystävällisyys ja lämpö.”

Loppureissu kiertoajelua yhdessä

Vaellus ei kuitenkaan ollut koko seikkailu, vaan sen jälkeen koitti kiertoajelu, jossa tutustuttiin kohdemaahan koko matkaporukan voimin. Kiertoajelulla jatkui jo vaelluksen aikana vallinnut epätietoisuus siitä, mitä päivä tuo tullessaan. EB:n erikoisuutena on kertoa osallistujille vain välttämättömät tiedot: aamuisin saatavia pukeutumis- ja pakkausohjeita lukuun ottamatta osallistujat eivät tienneet, mitä tulisivat päivän aikana tekemään. Matkan edetessä retkien sisällöiksi paljastui muun muassa vierailuja Prahan vanhaan kaupunkiin, Kutna Horan luukirkkoon ja hopeakaivoksille sekä paikalliselle partioleirille.

“Itselle mielenkiintoisin osuus kiertoajelussa oli pystyä yhdistämään paikallisten kanssa käydyt keskustelut alueen historiasta ja yhteiskunnallisesta tilanteesta kiertoajelulla nähtyihin asioihin. Uskon, että monipuolisista kohteista löytyi jokaiselle jotakin”, kommentoi Otto, 21.

34 osallistujan, seitsemän järjestäjän ja reissusta toiseen samana pysyneen bussikuskin matkaporukasta kasvoi kuukauden aikana tiivis yhteisö. “Kaikista spesiaalein asia reissussa oli kuitenkin yhteishenki ja se, miten kaikki ovat lähteneet heittäytymään asioihin. Porukan pirteys tarttuu ja lopulta löytää itsensäkin leikkimästä ties mitä leikkejä. Bussissa voi huoletta istua kenen tahansa viereen ja matkalta on löytynyt ihmisiä, jotka haluan pitää elämässäni matkan jälkeenkin”, Otto jatkaa.

Mikä Explorer Belt?

Explorer Belt ei ole vain Suomessa toteutettava konsepti, vaan matkan idea omaksuttiin aikanaan brittiläisiltä partiolaisilta, joiden kanssa Suomen Partiolaisten ensimmäinen EB järjestettiin yhteistyössä vuonna 1983. Myös ainakin Sveitsissä, Saksassa, Ruotsissa, Norjassa ja Irlannissa järjestetään saman tyyppisiä EB-matkoja.

Suomen Partiolaisten joka toinen vuosi järjestettävä EB koittaa seuraavan kerran kesällä 2025 vielä toistaiseksi tuntemattomassa kohdemaassa. Osallistujahaku tulee todennäköisesti tapahtumaan noin vuotta ennen itse matkaa, ja sitä ja muita EB-kuulumisia voi seurata tapahtuman Instagram-tililtä @explorerbeltfinland ja tapahtuman nettisivuilta https://www.partio.fi/nyt/explorer-belt/.

Explorer Belt 2023 -faktalaatikko

  • Suomen Partiolaisten järjestämä partioseikkailu Tšekissä 29.6.–28.7.2023
  • Vuoden 2023 Explorer Belt oli suomalaisten 27. partioseikkailu
  • Suomen Partiolaiset järjestää Explorer Beltin joka toinen vuosi
  • Osallistujat olivat 18–28-vuotiaita
  • Partioseikkailun porukka koostui 34 osallistujasta, seitsemästä järjestäjästä sekä reissusta toiseen samana pysyneestä bussikuskista

Explorer Beltin kanavat

Lisätietoja

Matkanjohtaja Matti Sippola
050 431 1425
matti.sippola@partio.fi