Eero Pulkkiselle Suomen Partiolaisten sankarimerkki

Suomen Partiolaiset on myöntänyt Eero Pulkkiselle sankarimerkin 18.11.2023. Sankarimerkki on Suomen Partiolaisten korkein merkki, joka myönnetään henkilölle, joka on osoittanut poikkeuksellista rohkeutta henkeä uhkaavassa tilanteessa. Oululaisessa Pateniemen Polunpolkijat -lippukunnassa toimiva Pulkkinen löysi pidempään kadoksissa olleen vanhuksen ja auttoi tämän hoidon piiriin.

Eero Pulkkinen osallistui keväällä 2023 pyöräsuunnistuskilpailuun. Kesken suunnistuskilpailun hän kuuli metsästä huutoa, josta hän ei aluksi saanut selvää. Epäselvä huuto sai Pulkkisen keskeyttämään kilpailun ja lähtemään tieltä metsään ääntä kohti katsomaan, onko huutajalla jokin hätänä. Metsästä hän löysi henkilön loukkaantuneena ja heikkokuntoisena. Henkilö oli vanhus, joka oli ollut kadoksissa yli kolme vuorokautta ja eksynyt yli 40 kilometrin päähän kodistaan.

Pulkkinen tarjosi vanhukselle juotavaa ja ruokaa sekä antoi lämmintä vaatetta päälle. Hän pysäytti kilpakumppanin avukseen ja he hälyttivät paikalle apua. Yhdessä kilpakumppanin kanssa he auttoivat vanhuksen hoitohenkilökunnan haltuun.

Sankarimerkki luovitettiin Pulkkiselle Pohjanmaan Partiolaisten syyskokouksessa, ja merkin luovutti Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Henri Backman. Pulkkiselle myönnettiin Suomen Partiolaisten sankarimerkki numero 73.

Puheenjohtaja Henri Backman luovuttaa sankarimerkin Eero Pulkkiselle.
Kuva: Oskari Pajunpää

Backman kuvailee Pulkkisen toimintaa merkin luovutuspuheessa näin:

”Suomen Partiolaisten korkein ansiomerkki sankarimerkki voidaan myöntää suurta uhrautuvaisuutta osoittavasta teosta, jonka aikana partiolainen tai autettava on ollut tai he molemmat ovat olleet ilmeisessä hengenvaarassa. Partiotoiminnan ytimessä on oppia tarttumaan toimeen hetkinä, jotka edellyttävät rohkeutta ja päättäväisyyttä. Sinulla Eero on ollut ratkaiseva rooli tämän kadonneen henkilön hengen pelastamisessa metsästä.”

Sankarimerkin saaminen tuli Pulkkiselle täytenä yllätyksenä. Hän kertoo ottaneensa sankarimerkin vastaan nöyrin mielin, mutta on myös iloinen ja ylpeä tunnustuksesta. Pulkkinen uskoo, että jo lapsena partiossa opittu partioaate on kasvattanut valmiuden tarttua toimeen ja auttaa muita. Yllättävissäkin tilanteissa uskaltaa toimia, kun partiossa on sudenpennusta saakka oppinut hyödyllisiä taitoja. Juuri tällaisissa yllättävissä tilanteissa partiossa opitut taidot tulevat tarpeeseen.

Suomen Partiolaisten sankarimerkki on partion ansiomerkkijärjestelmän korkein merkki. Sankarimerkki voidaan myöntää suurta uhrautuvaisuutta osoittavasta teosta, jonka aikana partiolainen tai autettava on ollut tai he molemmat ovat olleet ilmeisessä hengenvaarassa. Sankarimerkin kantaminen on viesti: ihmishengen ollessa uhattuna ei ole sijaa välinpitämättömyydelle, epäröinnille tai oman edun suojelemiselle.