Knoppivartio valitsi Väreen johtajat ja teki välikatsauksen partion strategian mittareihin

SP:n hallitus eli Knoppivartio kokousti kymmenennen kerran tämän vuoden aikana 17.10.2019. Reipas neljän tunnin kokous sisälsi 23 asiakohtaa, 27 liitedokumenttia, vilkasta keskustelua ja keppijumppaa.

Ensi töikseen Knoppivartio päätti, että jokainen knoppi myy tonttumerkin verran adventtikalentereita. Uudessa kalenterissa kiehtoo nimekäs kuvittaja, sertifioitu ekologinen kartonkimateriaali, pakettitarrat ja lippukuntien saama isompi osuus paikallistoimintaan. Knopit ovat olleet aiemminkin reippaita kalenterimyyjiä, mutta yhteisellä haasteella tuli myyntiin vielä lisäpotkua.

Knoppivartio päätti, että jokainen knoppi myy tonttumerkin verran adventtikalentereita.

Vaeltajatapahtuma Väreen johtajiksi valittiin Matsku Salminen (Maahiset, PäPa) ja Niilo

Hallitus jumppakepit kädessä ringissä
Keppijumpan loppumenot. Kuva: Maria Ruohola

”Nipsu” Karjalainen (Keminmaan Kivekkäät, Lappi). Matsku toimi SP:n hallituksessa kasvatuksesta vastaavana hallituksen jäsenenä 2017-2018. Ensi syksyn partiotaitojen SM-kilpailuissa Matsku toimii ratamestarina. Nipsu on Lapin piirihallituksessa ja vastaa siellä kasvusta ja strategiatyöstä. Kesällä 2019 Nipsu tuli tunnetuksi Lapin piirileiri Kajahuksen toisena leirinjohtajana.

Euroopan jamboreen Suomen joukkueenjohtajat Sakari ”Sakke” Warro ja Salla Grönlund kertoivat knopeille lyhyesti projektin tämän hetken kuulumiset. Käsittelyn pääasiana oli päivitetyn projektisuunnitelman hyväksyminen. Suomen joukkueessa on 262 partiolaista, joista 181 on leiriläisiä. Osallistujien on mahdollista osallistua oheismatkalle, jossa kierretään Puolan eri kaupunkeja busseilla.

Knoppivartio sai tiedoksi kuuden hallitusohjelmaprojektin välikatsauksen. Hallitusohjelmaprojekteihin kuuluvat

 1. peruskirjauudistus
 2. kasvu
 3. partion jäsenyyskäsitys,
 4. partion strategia 2021-2026
 5. pitkän ajan taloussuunnitelma ja
 6. kestävä kehitys partiossa.

Hallitusohjelmaprojektit ovat edenneet suunnitelmien mukaisesti ja jokainen projekti rakentaa omalta osaltaan parempaa partiota.

Knoppitietoa rakastavat knopit keskustelivat myös partion strategian mittareista. Partion strategian eteen on tehty paljon toimenpiteitä, mutta kaikilta osin vaikutus ei näy mittaristossa. Erityisesti jäsenkehitys on ollut asetettuja tavoitteita hitaampaa, sudenpentuja on tänä syksyn liittynyt partioon vähemmän kuin edellisenä viitenä vuotena. Sen sijaan seikkailijaikäisiä ja aikuisia on liittynyt tänä syksynä enemmän kuin viime vuosina. Johtokomikoiden ja luotsien määrä on kasvanut hieman vuodesta 2018. Osallistuminen johtajakoulutuksiin on määrällisesti hieman kasvanut, mutta osallistujia on vain noin 12 % kaikista lippukunnista ja lievän trendinä näyttäisi olevan, että kouluttautuminen keskittyy kapeampaan osaan lippukuntia. Partio on aktivoitunut kumppanuustyössä erityisesti valtakunnallisella tasolla. Erityisesti kirkko- ja seurakuntasuhteet ovat saaneet lisää huomiota ja painoarvoa peruskirjauudistuksen myötä.

Muita kokouksessa käsiteltyjä asioita olivat:

 • Hallitus hyväksyi uuden taloussäännön ja kulukorvausohjeen. Ohjeita selkeytettiin ja päivättiin vastaamaan tämän päivän tarpeita.
 • Hallitus käsitteli SP:n ja piirien välistä työnjakoa kuvaavan SOPU-dokumentin, jonka päivitetystä versiosta päättää partioneuvoston syyskokous.
 • Hallitus selkeytti luottisten pestausprosessia ja
  Hallitus keppijumppaa
  Knoppivartion taukojumppa. Kuva: Maria Ruohola

  päätti, että hallitus vahvistaa kaikki SP:n pysyvään organisaation rekrytoidut luottikset ja projekteista vähintään mestaritasoon asti.

 • Hallitus päätti tehdä lisäinvestoinnin partio-ohjelma.fi:n parantamiseksi.
 • Hallitus myönsi Suomen Partiomuseoyhdistyksen toimintaan 22 500 euron suuruisen avustuksen vuodelle 2020. Museo tekee arvokasta partiohistorian tallettamista ja museon kokoelmat löytää erilaisten tapahtumien lisäksi Turusta Lounais-Suomen piiritoimiston naapurista.
 • Hallitus päätti hankkia digitaalisen HRM-ratkaisun työntekijöiden modernin henkilöstöjohtamisen tueksi.
 • Hallitus hyväksyi elokuussa Kroatiassa järjestettyjen WAGGGS:n ja WOSM:n Euroopan konferenssien raportin.
 • Hallitus täydensi Satahangan ohjausryhmää nimittämällä Pekka Hankelan ryhmään.
 • Piireiltä tulleiden toiveiden pohjalta hallitus päätti kutsua ylimääräisen jäsenkokouksen koolle 23.11.2019, jotta partioneuvoston kokoonpanoa saadaan täydennettyä.
 • Hallitus kävi keskustelua partion kevätpäivien sijainnista. Tavoitteena on järjestää kevätpäivät aiempaa edullisemmalla ratkaisulla, jotta kevätpäivät olisi saavutettavampi tapahtuma.