Linda Kiviluoma ja Ville Lassila ovat vuoden Toimivat partiojohtajat

Vuoden 2021 Toimivat partiojohtajat Linda Kiviluoma Taavetista ja Ville Lassila Jyväskylästä kokevat oppineensa partiossa ennen kaikkea ihmisten johtamisesta. Molemmille on jäänyt mukaan partiotaipaleelta myös merkittäviä ystävyyssuhteita.

Lippukuntansa monitoiminaiselle Linda Kiviluomalle, 28, Taavetin Korpihaukoista sekä meripartiojohtaja Ville Lassilalle, 23, Kuokkalan Vetehisistä on myönnetty vuoden 2021 Toimiva partiojohtaja -apurahat. Apurahat myönsi Partiosäätiön hallintoneuvosto.

Linda Kiviluoma on toiminut lippukunnassaan monissa merkittävissä rooleissa, kuten lippukunnanjohtajana, taloudenhoitajana ja ikäkausiryhmien johtajana. Piirinsä Etelä-Karjalan Partiolaisten johtaja Heini Jokisen mukaan Kiviluoma on erinomainen esimerkki vastuullisuudesta ja vastuullisesta tekemisestä. Hänellä on ollut merkittävä rooli lippukunnan yhteydenpidossa piiriin ja piirin muihin lippukuntiin. Kiviluoma on ollut mukana myös piirileiri Saagan järjestelyissä aktiivisesti ja pitkäjänteisesti.

Ville Lassila on niin ikään toiminut monissa lippukunnan vastuutehtävissä, kuten pestijohtajana ja lippukunnanjohtajana. Tällä hetkellä hän on Kuokkalan Vetehisten kippariston päällikkö ja lippukunnan meripartiojaoksen johtaja. Lisäksi hän toimii m/s Kuha ja s/y Evita alusten kipparina.  Lippukunnan johtajat kuvaavat Lassilaa luotettavaksi vastuunkantajaksi, jonka asenne ja toimeen tarttuva toimintatapa tulee esille kaikessa tekemisessä.
Partiopiirissä Lassila toimii meripartiojaoksessa ja on mukana kehittämässä Päijänteen meripartiolaivueen toiminnan aloitusta ja yhteistyötä. Hän toimii myös kouluttajana meripartiokursseilla ja on aktiivisesti rakentanut yhteistyöverkostoja valtakunnallisesti eri meripartiolippukuntien välillä.

Johtamistaidot ovat karttuneet vuosien mittaan

Lassila päätyi mukaan partioon sudenpennuksi isänsä mukana, jolla on pitkä partiotausta. Kiviluoma sen sijaan aloitti partion vasta 15-vuotiaana.
– Silloinen lippukunnanjohtajamme ja seurakuntamme nuorisotyöntekijä pyysi minua auttamaan sudenpentulauman vetämisessä ja sillä tiellä olen edelleen, Kiviluoma kertoo.

Molemmat kokevat saaneensa partiosta arvokkaita kokemuksia ja monenlaista oppia. Kiviluoman mukaan kertyneet kokemukset ovat vaikuttaneet myös itsevarmuuden kasvamiseen.He ovat tutustuneet partiossa myös uusiin ihmisiin ja saaneet sitä kautta tärkeitä ystäviä.
– Paras asia, mitä partio tälläkin hetkellä antaa, on mahdollisuus vesillä liikkumiseen sekä purjehtimiseen mukavien partiokavereiden kanssa, Lassila toteaa.
Sekä Lassila että Kiviluoma kertovat oppineensa partiosta ennen kaikkea ihmisten johtamista.
– Olen kasvanut johtajana sekä oppinut paljon ihmisten ja erityisesti vapaaehtoisten johtamisesta. Vapaaehtoisia johdettaessa sitouttamisen ja motivoinnin merkitys kasvaa, jolloin se haastaa myös johtajaa eri tavalla, Lassilla pohtii.
– Hyvä johtaja ei laita muita tekemään sellaisia asioita, joita ei itse tekisi tai pystyisi tekemään. Minä pyrin olemaan tällainen johtaja. Kiviluoma kertoo.

Partio on tärkeä osa myös tulevaisuutta

Molemmille on tarttunut matkaan myös konkreettisia taitoja, joista on hyötyä myös partion ulkopuolella. Lassilalle partio on opettanut paljon merenkulusta, vesillä liikkumisesta sekä esimerkiksi purjehtimisesta, kun taas Kiviluoma kokee oppineensa ensiaputaitoja ja liikkumaan luonnossa luontoa kunnioittaen.

Tulevaisuuden suunnitelmat partiossa liittyvät Lassilalla kiinteästi meripartioon.
– Olisi hienoa, jos saisimme kehitettyä Päijänteen meripartiolippukuntien välille lisää yhteistyötä ja tuotua esiin sitä, että täällä järvilläkin on todella laadukasta meripartiotoimintaa, hän toteaa.
Kiviluoma näkee itsensä myös jatkossa mukana lippukunnan viikkotoiminnan ja muutenkin sen arjen pyörittämisessä.
– Jokin ulkomaanprojekti voisi olla mukavaa suunnitella ja toteuttaa välillä. Toivottavasti myös saisin perustamani aikuisvartio Karhukaiset kasvamaan vielä hieman, Kiviluoma pohtii.

 

Ville Lassilan partiomuisto:
”Lippukuntamme koulutusalus m/s Kuhan peruskunnostus saatiin vihdoin valmiiksi viime keväänä juuri sopivasti aluksen 70-juhlavuoden kunniaksi. Syksyllä järjestimme juhlatilaisuuden Lutakon satamassa, jossa kunnostettu Kuha oli näytillä juhlaliputuksen kanssa. Tapahtuma oli samalla myös hieno päätös haastavalle kunnostusprojektille, joka oli toteutettu suurilta osin lippukunnan jäsenistön talkoovoimin.
Itse tapahtuma oli upeassa auringonpaisteessa ja paikalle saapui paljon porukkaa sekä myös vanhoja lippukuntalaisia. Kuha on ollut lippukunnalla 30 vuotta ja oli hienoa nähdä paikalla myös henkilöitä, ketkä olivat alusta lippukuntaan aikanaan hankkimassa. Kokonaisuudessaan tapahtuma oli yksi hienoimmista partiomuistoista.”

Linda Kiviluoman partiomuisto:
”Tästä muistosta ei ole vielä kovin kauan aikaakaan, joten vieläkin muistellessa ihoni menee kananlihalle. Ehdottomasti sykähdyttävimmät partiohetket koin, kun kävimme Ko-Gi-kurssimme kanssa matkalla Gilwell Parkissa ja Brownsean saarella. Brownsealle leiriytyessä saaren henkilökunta kävi ilmoittamassa meille, että annoimme teille leiripaikaksi juurikin sen kohdan, jossa on pidetty ensimmäinen partioleiri. Melkoinen loppuhuipennus matkallemme!”

Partiosäätiö myöntää kerran vuodessa kahdelle nuorelle partiojohtajalle Toimiva partiojohtaja -apurahat. 1000 euron arvoisen apurahan jakamisen tarkoituksena on kohottaa nuorten partiojohtajien tekemän vapaaehtoistyön yleistä arvostusta sekä korostaa toiminnan suurta yhteiskunnallista merkitystä. Palkitut valitaan partiopiirien nimeämien ehdokkaiden joukosta, ja apuraha on tarkoitettu käytettäväksi saajan henkilökohtaiseen partiokoulutukseen kotimaassa tai ulkomailla.