Oletko valmis ojentamaan kätesi? Kesäkuun 14. vietetään Verenluovuttajien päivää

Ole valmis! Ojenna kätesi! Mikä näitä kahta kehotusta yhdistää? Vastaus: partio.

Ensimmäinen kehotuksista on ympäri maailmaa käytössä oleva partiolaisten tunnus ja jälkimmäinen lienee monille tuttu Veripalvelun viestinnästä. Vaan moniko tietää, millainen rooli partiolaisilla on ollut veripalvelutoiminnan historiassa?

Vapaaehtoinen verenluovutustoiminta on saapunut Suomeen partiolaisten tuomana Englannista 1930-luvulla. Partiolaiset tarjosivat vapaaehtoisina apua erityisesti silloin, kun verta tarvitsevan omaisia ei ollut käytettävissä luovuttajina. Nykyään verta luovuttavat vuosittain kymmenet tuhannet ihmiset, joiden joukossa palkituista luovuttajaryhmistä päätellen myös satoja partiolaisia.

Päämääränä vastuuntuntoiset ja aktiiviset yhteiskunnan jäsenet

Partion päämääränä on kasvattaa vastuuntuntoisia ja aktiivisia yhteiskunnan ja yhteisönsä jäseniä. Ystävyyttä yli rajojen rakentavat partiolaiset astuvat tarpeen tullen esiin, vaikka asia ei koskisi itseä henkilökohtaisesti – niin kuin jo lähes sata vuotta sitten verenluovuttajina.

Partiolaiset tuntevat vastuunsa ja tarttuvat toimeen, jokainen omien kykyjensä mukaan ja omista lähtökohdistaan. Joskus maailman muuttamista on kerätä roska päivässä, toisinaan kaverin kannustaminen ensimmäisen verenluovutuskerran tai kiehisten vuolemisen äärellä.

Yksi parhaista asioista partiossa on, että pienistä ja suurista onnistumisista iloitaan yhdessä.

Teea Forsström, Riina Seppälä, Ville Vänskä ja Johanna Tuomi luovuttamassa verta.
Teea Forsström, Riina Seppälä, Ville Vänskä ja Johanna Tuomi luovuttamassa verta. Kuva: Johanna Tuomen kotialbumi

Askeleet yhdenvertaisuuden eteen auttavat meistä jokaista

Näin kesäkuussa vietetään kansainvälistä Pride-kuukautta, jolloin muistetaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia edistäneitä ihmisiä ja juhlistetaan sateenkaariyhteisön moninaisuutta. Kuukausi huipentuu Helsinki Pride -viikkoon, jonka teemana tänä vuonna on riemu ja kapina. Suomen Partiolaiset on Helsinki Priden yhteisökumppanina mukana yhteisessä ilonpidossa ja lauantain 1.7. kulkueessa näyttämässä, että syrjinnälle ei ole partiossa sijaa.

Jo ennen Pride-kuukautta saimme iloita yhdenvertaisista mahdollisuuksista, sillä Veripalvelu esitti muutosta verenluovutuskäytäntöihin: jatkossa miehen kanssa vakituisessa suhteessa oleva mies voisi luovuttaa verta. Parhaassa tapauksessa päivän hyvä työ kättä ojentamalla on mahdollista omasta ja vakikumppanin sukupuolesta riippumatta jo tänä syksynä.

Lue Veripalvelun esittämistä muutoksista verenluovutuskäytäntöihin Veripalvelun sivuilta

Vaelluksilta tuttu sääntö kertoo, että matkaa tehdään hitaimman mukaan. Matkantekoa voi vauhdittaa sillä, että virkeämpänä tarjoutuu ottamaan väsyneimmän rinkasta kantamuksia omaan selkään. Samalla tavalla, aktiivisesti epäkohtiin tarttuen rakennamme kaikille parempaa maailmaa. Askeleet yhdenvertaisuuden eteen auttavat meistä jokaista. Pian yhä useampi voi tarjota ja saada apua verenluovutuksen kautta.

Partiolaiset mukana Pridessa, uutinen 31.5.2023

Kirjoittaja: Johanna Tuomi, Pinkkipartio ry & Uudenmaan Partiopiirin luottikset -verenluovutusryhmän perustaja