Panda käskee ulos tutkimaan luonnon monimuotoisuutta

WWF:n ja Suomen Partiolaisten yhteistyössä tuottama Panda-merkki soveltuu myös etäpartioon suoritettavaksi. Merkki on suunnattu sudenpennuille ja seikkailijoille ja sopii hyvin perheiden yhteiseen ulkoiluun.

Partiolaisten ja WWF:n panda-merkki
Panda-merkki kiinnitetään partiopaidan oikeaan hihaan.

Maapallo tarvitsee hyvinvoivia ja monipuolisia luonnonympäristöjä, joissa elää runsas kasvi- ja eläinlajien kirjo. Se on kaiken elämän edellytys. Luonnon monimuotoisuuden massiivinen köyhtyminen on ajanut monet lajit todelliseen ahdinkoon.

Panda-merkki

Panda-merkin aktiviteetit on tarkoitettu ulkona tehtäviksi. Vaihtoehtoja on useita ja niistä voi poimia sellaisen, joka sopii omalle perheelle. Voit tehdä vaikka yhden tehtävän viikossa, silloin tehtäviä riittää pitkälle kevättä!

Sudenpennun Panda-merkki koostuu kuudesta pandan jättämästä askeleesta, joita seuraamalla luonnon monimuotoisuus tulee tutuksi sudenpennuille.

Seikkailijan merkki muodostuu kolmesta eri osiosta: Ota selvää, Toimi ja Kerro.

Tehtävissä esimerkiksi:

 • "Etsi erilaisia" on tehtävä, jossa luonnosta kerätään erilaisia lehtiä ja tutkitaan niiden eroja; muotoja, värejä, pintoja jne.
 • "Syö kaveri"-tehtävä muistuttaa kivi-paperi-sakset -leikkiä. Keksi kolme lajia, jotka syövät toisensa, kuten lohi hyttysen, karhu lohen, hyttynen karhun.
 • "Mittaa luontoa" -tehtävässä sudenpentu etsii viivoittimen avulla luonnosta eri mittaisia asioita. Mikä on 1cm, 2cm tai 5cm pitkä?
 • "Uhanalaiset lajit" osiossa on askartelutehtävä, jossa askarrellaan vaikka Haapaperhonen wc-rullan hylsystä.
 • "Ruokaa tähteistä" saa koko porukan kokkaamaan. Tarkoitus hyödyntää muuten pois heitettävät ruuan tähteet vielä uudeksi ruuaksi. Esimerkiksi puuron loput voi käyttää pannukakkuun tai sämpylöihin.
 • "Jatkokertomus" on yhdessä huoltajan kanssa tehtävä tarina. Kuinka sudenpentu jatkaa "Luonnossa näimme...." -tarinan alkua?

Tehtävissä esimerkiksi:

 • "Lasketaan monimuotoisuutta" tehtävässä seikkailija etsii metsästä monimuotoisen metsän piirteitä; puulajeja, vanhoja paksuja puita, lahopuita...
 • "Laikukas ranta" tehtävässä etsitään rannalta erilaisia elinympäristöjä - laikkuja. Ne voivat olla järviruokokasvusto, kelluvien kasvien rykelmä tai varjoisa pajupuska.
 • "Kaupungin äänimaisema". Istu silmät kiinni puiston penkillä. Mitä kuuluu? Monenko erilaisen linnun ääntä kuuluu? Kuuluuko ihmisen ääniä?
 • "Kierrätetyt tuotteet". Tutki mitä tapahtuu kierrätetylle paperille keräyksen jälkeen.
 • "Kasvisruokapäivä" on mahdollisuus kokeilla perheen kanssa jotakin uutta ja maukasta reseptiä. Seikkailija suunnittelee yhden tai useamman kasvisruokapäivän perheelle.
 • "Roskatalkoot" on koko perheen yhteinen juttu! Seikkailija johdattaa perheen siivousretkelle puistoon tai retkikohteeseen. 
 • Seikkailijoille kuuluu lopputehtävä, jonka tarkoituksena on rohkaista seikkailijaa ilmaisemaan oman mielipiteensä. Hän kirjoittaa mielipidekirjoituksen, jossa hän ottaa kantaa omassa ympäristössään huomaamiinsa epäkohtiin, vaikkapa roskaamiseen.

Tutustu Panda-merkkiin ja tehtäviin

Mikäli teet merkkiä omassa lippukunnassasi, miettikää kuinka raportoitte ryhmänjohtajalle tehdyt tehtävät. Olisihan kiva koostaa vaikka päiväkirjatyyppinen vihko!

Kun olet tehnyt Panda-merkin tehtävät, voit tilata itsellesi Panda-merkin Scandinavian Outdoorista. Merkit voi tilata myös ryhmäkohtaisesti lippukunnan toimesta ja jakaa sitten kun jälleen tavataan!

 

#etäpartio #pandapartiossa #partioscout