Partio toi yhteen 60 000 ihmistä vuonna 2023

Partio kokoaa ihmiset yhteen, sillä juuri julkaistun Suomen Partiolaisten vuosikoosteen mukaan viime vuonna partion toiminnassa oli mukana lähes 60 000 jäsentä. Vuoteen mahtui kosolti onnistumisia ja yhteisöllisyyttä, vaikka toimintaa haastoi laskusuuntainen jäsenmäärä.

Partio on Suomen suurin nuorisojärjestö ja ihmisiä yhteen tuova voima, sillä vuonna 2023 partion toiminnassa mukana oli 59 231 jäsentä. Vuoden aikana valtakunnallisesti järjestettiin 247 000 eri partiotapahtumaa, joihin osallistuttiin 1 616 000 kertaa.

Elämyksiä partiolaiset saivat niin läheltä kuin kaukaa. Yksi monien partiolaisten vuoden kohokohdista olivat suurtapahtumat, joita Suomen Partiolaiset järjesti vuonna 2023 kaksi: vain aikuisille suunnatun Johtajatulet-metsäseminaarin sekä 15–18-vuotiaille suunnatun Explon.

Nuoret näyttivät myös voimansa Korean maailmanjamboreella, jossa luonto yritti lannistaa partiolaiset, mutta kaikesta selvittiin ja monen resilienssi kasvoi huomattavasti.

Aidosti valtakunnallinen harrastus

Partiotoiminta kattaa koko Suomen ja partiota voi harrastaa lähes joka kunnassa. Vuonna 2023 toimivia partiolippukuntia eli paikallisyhdistyksiä oli 684 eri puolella maata yhteensä 11 partiopiirin alueella. Lippukunnissa oli yhteensä 5 200 kokoontuvaa partiolaisryhmää.

Suomessa toimivia lippukuntia on 684. Lippukunnissa oli yhteensä 5 200 kokoontuvaa partiolaisryhmää. Projektimaisesti kokoontuvia vaeltajaryhmiä oli noin 500.

Vuonna 2023 lippukunnat järjestivät 207 000 viikoittaista kokousta, joihin partiolaisten arvioidaan osallistuneen 1 365 000 kertaa. Näiden lisäksi lippukunnat järjestivät useita tapahtumia, vaelluksia, purjehduksia sekä päivä- ja yöretkiä. Suuri osa partioelämyksistä saadaankin nimenomaan luonnossa erilaisilla leireillä, retkillä ja tapahtumissa.

Lasten ja nuorten harrastamista mahdollisti viime vuonna lähes 27 000 yli 15-vuotiasta vapaaehtoista.

Suurimpana haasteena laskusuuntainen jäsenmäärä

Vuoden suurimpia haasteista oli edelleen laskusuuntainen jäsenmäärä. Partioon liittyi vuoden aikana 10 685 uutta jäsentä, mutta uusien partiolaisten määrällä ei saatu käännettyä jäsenmäärän kehitystä.

Suomen Partiolaisten hallitus otti tilanteen vakavasti ja pohti keinoja, joilla partion jäsenmäärä saadaan jälleen kasvuun. Vuodelle 2024 on suunniteltu useita toimenpiteitä, joiden toteuttamiseen tarvitaan koko järjestöä ja ennen kaikkea uusia partiolaisia.

”Partio onkin siitä hieno harrastus, että meidän joukostamme ei putoa pois vaan jokaisesta voi tulla partion oma NHL-tähti ja supersuosittu esiintyjä. Meitä ei haittaa mistä tulet, miten kommunikoit, kenestä tykkäät, miltä näytät. Meille saa tulla sellaisena kuin on ja kaikki ovat yhdenvertaisia partiossa”, Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Henri Backman kannustaa vuosikoosteessa.

Lue vuosikooste 2023 tästä