Partiolaiset lähteneet aktiivisesti ehdolle seurakuntavaaleissa

Suomen Partiolaiset on kannustanut kirkon jäseninä olevia partiolaisia lähtemään aktiivisesti ehdolle vaaleissa. Partioehdokkaita onkin ilmoittautunut eri puolilta Suomea eri seurakunnista ja vaalilistoilta partioehdokkaat.fi sivuille jo yli kuusikymmentä. Kirkon viestinnän mukaan kaikista seurakuntavaaleissa ehdolle asettuneista vain noin 7 % on alle 30-vuotiaita. Näyttääkin siltä, että partioehdokkaiden joukossa on huomattavasti enemmän alle 30-vuotiaita ehdokkaita! Tällä hetkellä ilmoittautuneista partioehdokkaista alle 35-vuotiaita on yli 30 prosenttia.  Partioehdokkaaksi voi ilmoittautua partioehdokkaat.fi-sivulla olevalla lomakkeella. Seurakuntavaalien ehdokasasettelu päättyi 17.9. ja vaalit pidetään 18.11.

Kuvassa seurakuntavaaliehdokas ja partiolainen Atte KestiMoni nuori on lähtenyt ehdolle nyt ensimmäistä kertaa. 21-vuotias Atte Kesti Jyväskylän seurakunnasta lähti ehdolle Myrskylyhty-vaalilistalta, joka on nuorten aikuisten ja partiolaisten yhteinen valitsijayhdistys.

”Lasten ja nuorten toiminnan tulisi olla seurakunnan toiminnan keskiössä ja heidän ääntään pitää kuunnella päätöksenteossa. Päätettiin perustaa oma lista, että nuorten ääni aidosti kuuluisi. Minulle on myös tärkeää, että vapaaehtoisten rooli tunnistetaan seurakunnan toiminnassa ja heidän panostaan arvostetaan”.

Kuvasa on seurakuntavaaliehdokas ja partiolainen Anniina RantalaKaarinan seurakunnasta Anniina Rantala (28), lähti ehdolle Partiotyön Ystävät listalle. ”Partiolaisena haluan rakentaa parempaa maailmaa ja toimia myös paremman seurakunnan puolesta. Partiotyön Ystävät näkyy Facebookissa ja viestii siellä avoimesti tavoitteistaan. Kun listalle etsittiin aktiivisesti erilaisia ehdokkaita, oli helppo lähteä ehdolle. Minulle on tärkeää, että seurakunnan päätöksentekoon olisi helppo tulla mukaan ja että siitä viestitään avoimesti ja läpinäkyvästi.”

Suomen Partiolaiset on asettanut seurakuntavaaleihin myös yhteisiä tavoitteita, joita partioehdokkaiden toivotaan seurakunnissa edistävän.

”Partiolle tärkeitä teemoja ovat osallisuuden lisääminen – haluamme erityisesti lasten ja nuorten äänen kuuluviin seurakunnissa. Kirkon tulevaisuuden kannalta on kiinnitettävä huomiota, että lasten ja nuorten toiminta on mielekästä ja oikein resursoitua. Mielestämme myös seurakuntien päätöksenteon tulee olla kestävää, läpinäkyvää ja oikeudenmukaista. Vaaliteemoja mietittiin yhdessä eri puolilta Suomea toimivien partiolaisten kanssa”, kertoo Suomen Partiolaisten seurakuntavaalikampanjasta vastaava Jari Nieminen.

Partiolaiset ovat valmiita kantamaan oman kortensa seurakuntien ja kirkon kehittämiseen asettumalla ehdolle vaaleissa. Partio-ohjelma kannustaa aktiiviseen kansalaisuuteen sekä toimimaan oman elinympäristön hyväksi. Seurakuntavaalit ja seurakuntien luottamustoimet ovat yksi vaikuttamisen paikka ja hyvä paikka harjoitella vaikuttamista.

Seurakunnilta tulee merkittävää taloudellista ja toiminnallista tukea paikalliselle partiotoiminnalle. Näin ollen Suomen evankelis-luterilainen kirkko on partion tärkeä kumppani niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin. Seurakuntavaalien ennakkoäänestys on 6.-10.11. ja varsinainen vaalipäivä sunnuntaina 18.11.2018. Äänestää saavat kaikki yli 16-vuotiaat seurakunnan jäsenet.

Yläkuva: Otto Virtanen