Partiolaisten johtamisseminaari metsässä vetää muitakin kuin partiolaisia – 600:lla ei partiotaustaa

Partiolaisten järjestämä, kaikille aikuisille avoin viikonlopun johtamisseminaari metsässä aiheutti osallistujavyöryn. Tapahtuman 3000 paikkaa myytiin loppuun ja mukaan ilmoittautui partiolaisten lisäksi 600 sellaista osallistujaa, joilla ei ole partiotaustaa. Johtajatulet-tapahtuma yhdistää metsäretken ja johtamisseminaarin Hämeenlinnan Evolla elokuun viimeisenä viikonloppuna.

Eetu seisoo parvekkeella
Eetu Välkkynen toimii esimiehenä ja haluaa kehittyä vuorovaikutustaidoissa – Johtajatulet tarjoaa aiheeseen liittyviä työpajoja.

Johtajatulet sai Mehiläisessä palvelukoordinaattorina työskentelevän Eetu Välkkysen, 26, ilmoittautumaan tapahtumaan, vaikkei hänellä ole aiempaa kokemusta partiosta.

− Ohjelmassa minua kiinnostivat erityisesti johtajuuteen liittyvät teemat. Haluan itse esimiehenä kehittyä esimerkiksi vuorovaikutustaidoissa. Metsä seminaariympäristönä innosti myös perinteisen hotellin tai laivan sijaan. Uskon, että se vaikuttaa koko tilaisuuden henkeen, kun istutaan rennosti iltanuotiolla ja keskustellaan, Välkkynen kertoo ja myöntää partion aina kiinnostaneen häntä pikkupojasta lähtien.

− Onhan tämä myös mahdollisuus päästä kurkistamaan partion toimintaan, Välkkynen mainitsee.

Yhdistelmä on ainutlaatuinen

Johtajatulilla osallistujille on tarjolla lähes 200 erilaista vapaaehtoisten vetämää työpajaa, joissa pureudutaan johtajuuteen monilla eri tavoilla. Yhteistä kaikille työpajoille on se, että niissä ei nähdä yhtäkään powerpoint-kalvoa, vaan kaikki työpajat pidetään ulkona metsässä. Illalla on mahdollisuus elämysohjelmaan esimerkiksi yösuunnistuksen ja pakohuonepelin merkeissä tai melontaan ja paljutteluun.

− Tällainen yhdistelmä on Suomessa melko poikkeuksellinen. Tapahtuma järjestetään lähes kokonaan vapaaehtoispohjalta pääpuhujia ja yritysmaailmasta sekä järjestökentältä tulevia työpajan pitäjiä myöten, kertoo tapahtuman johtaja Pekka Hankela.

− Tapahtuman rakentuminen itsessään kertoo siitä, että partiossa kasvatetaan mahdottoman hyviä johtajia. Niillä opeilla pärjää pitkälle myös työelämässä, valottaa tapahtuman toinen johtaja Paula Viikari.

Toivon, että jokainen voisi palata täältä Evon metsistä viikonlopun jälkeen omaan elämäänsä – töihin, harrastuksiin ja opintoihin – parempana johtajana.

Johtajatulet on tapahtumana avattu myös muille kuin partiolaisille, sillä partion on tarkoitus käydä vuoropuhelua yhteiskunnassa moneen suuntaan. Tapahtumaan osallistujista joka viidennellä ei ole partiotaustaa.

− Tämä on osoitus siitä, että partion tapa järjestää asioita vapaaehtoisvoimin sekä tapamme antaa nuorille ihmisille johtamiskoulutusta, kiinnostavat myös muita kuin partiolaisia. Toivon, että jokainen voisi palata täältä Evon metsistä viikonlopun jälkeen omaan elämäänsä – töihin, harrastuksiin ja opintoihin – parempana johtajana, Viikari toteaa.

Vaisala lähettää paikalle kolmisenkymmentä työntekijää

Johtajatulet on saanut myös yritykset kiinnostumaan tapahtumasta.

− Kaikki oli mukana yhdellä huikkauksella, sanoo teknologiayhtiö Vaisalan kehityspäällikkö Arto Kylmänen, joka houkutteli oman projektipäälliköistä koostuvan tiiminsä Johtajatulille. Kylmänen itse toimii eräänlaisena Vaisalan projektipäälliköiden kummisetänä, joka vetelee taustalla naruista, jotta tiimin projektipäälliköt voivat johtaa noin 120 ihmisen työntekijäjoukkoa uusien tuotteiden luomisen projekteissa.

Arto tehtaassa
Teknologiayhtiö Vaisalan kehityspäällikkö Arto Kylmänen tuo tiiminsä Johtajatulille.

− Johtajatulille veti kolme asiaa. Ensinnä tällainen tukee omaa ammatillista johtamisosaamista ja ihmisenä kehittymistä. Toiseksi asiat jäävät tällaisessa ympäristössä paljon paremmin mieleen kuin luentosalissa. Kolmanneksi ihmisiin tutustuminen on tärkeää – ja Johtajatulien kaltaisessa tapahtumassa tutustuu ihan toisenlaisiin ihmisiin kuin teknologiapuolella yleensä, Kylmänen sanoo.

Kylmäsellä on itsellään kokemusta hieman vastaavan kaltaisesta, poikkeuksellisessa ympäristössä järjestetystä modernin johtamisen koulutuksesta Etelä-Afrikasta.

− Päivät opiskeltiin ruohokattomajassa ja iltaisin päivän anti reflektoitiin iltanuotion ääressä. Se oli kokemus, josta olen usein puhunut töissä kollegoille – ja kun vastaavan kaltainen mahdollisuus avautui myös kotimaassa, oli koko tiimi heti mukana!

Puhujina huippunimiä

Johtajatulien pääpuhujiksi on kiinnitetty Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb, Idiootit ympärilläni -kirjan kirjoittaja Thomas Erikson, Googlen maajohtaja Kati Riikonen, tunnekouluttaja Camilla Tuominen sekä futuristi ja keksijä Perttu Pölönen. Työpajan vetäjinä ja muina puhujina nähdään muun muassa valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala, MustReadin ekonomisti Heikki Pursiainen, STT:n päätoimittaja Minna Holopainen, taiteilija ja yrittäjä Paola Suhonen, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ja Greenpeacen maajohtaja Sini Harkki. Katso koko ohjelma sekä työpajat.