Partiolaisten metsäseminaarissa rakennetaan parempaa johtajuutta ja maailman suurin dialogi

Suomen Partiolaisten järjestämä Johtajatulet-tapahtuma kokoaa 25.–27.8. ennätykselliset 3 300 osallistujaa Hämeenlinnaan Evon retkeilyalueelle. Elämyksellisessä johtajuusseminaarissa rakennetaan parempaa johtajuutta muun muassa Susanna Rahkamon, Mikael Salon, Jukka Kurttilan, Mika Pantzarin, Ilona Rauhalan, Asta Raamin, Minna Karhusen ja Aleksi Lumpeen johdolla.

Johtajatulet on kokonaisvaltainen elämys: osallistujat voivat kuunnella huippupuhujia metsän keskellä, oppia käytännön taitoja työpajoissa, saada oivalluksia vertaisverstaista, nauttia elämysohjelmasta ja nukkua ulkona teltassa.

Tapahtuman kaikki 3 300 paikkaa myytiin keväällä loppuun. Tapahtumajohtajat Petri Patronen ja Saija Kivelä ovat ilahtuneita myös siitä, että arjesta vapauttava seminaarikonsepti on houkutellut 619 osallistujaa, jotka eivät ole partion jäseniä.

Tänä vuonna Johtajatulien tavoitteena on hyvän ohjelman ja kokemusten lisäksi tarjota mukavia kohtaamisia uusien ja vanhojen tuttujen kanssa. Koronan jälkeen haluamme antaa ihmisille mahdollisuuden tavata kasvokkain”, Petri Patronen sanoo.

Tapahtuman vastuullisuutta johdetaan kunnianhimoisesti.

”Tavoittelemme 15 % alempia hiilidioksidipäästöjä kuin kahdella edellisellä kerralla keskimäärin. Tämä on ensimmäinen Suomen Partiolaisten suurtapahtuma, jossa on tarjolla ainoastaan kasvisruokaa”, Saija Kivelä kertoo.

Ruokailun lisäksi tavoitteeseen tähdätään vähentämällä liikkumisesta ja hankinnoista aiheutuvaa ympäristökuormaa. Tapahtumaan järjestetään muun muassa yhteiskuljetuksia eri puolilta Suomea.

Ajankohtaisia puheenvuoroja kriisien ja ratkaisujen ytimestä

Viidettä kertaa järjestettävien Johtajatulien pääteemat ovat uudistuminen, luovuus ja turvallinen tulevaisuus. Teemoista saapuu kouluttamaan yhteensä toistasataa puhujaa sekä työpajan ja vertaisverstaan pitäjää.

Tutkimus- ja kehitystalo Yellow Method Oy:n tutkimusjohtaja Susanna Rahkamo pitää puheenvuoron luovuuden johtamisesta. Hänen työhönsä kuuluu muun muassa luovuuden konkretisoimista datalähtöisillä työkaluilla organisaatioiden johtamisen tueksi.

”Minua kiehtoo suuresti luovuus, koska se mullistaa ja muuttaa maailmaa”, Rahkamo toteaa.

Reserviupseerikoulun johtaja, eversti Mikael Salo jakaa puheenvuorossaan johtajille oppeja, jotka ovat kiteytyneet hänen monipuolisen uransa haastavissa tehtävissä. Salo on palvellut muun muassa Puolustusvoimain komentajan erityisavustajana, kriisinhallintajoukkojen komentajana, tutkimusjohtajana maavoimien esikunnassa, osastoupseerina pääesikunnassa sekä toiminut apulaissotilasedustajana Suomen erityisedustustossa NATOssa. Koulutukseltaan hän on upseeri, valtiotieteiden tohtori ja filosofian tohtori.

”Tutkimukset paljastavat, että visionääristen keksijöiden ja luovien nerojen ajattelusta löytyy ominaisuuksia, joita he hyödyntävät uuden oivaltamisessa. Nämä taidot ovat meidän kaikkien ulottuvilla”, sanoo tutkija Asta Raami, joka puhuu Johtajatulilla luovuudesta, empatiasta ja herkkyydestä ihmisen supervoimina.

”Ihmisen menestyminen lajina on seurausta kyvystämme organisoitua ja tehdä yhteistyötä laajoina joukkoina. Yhteyksien muodostaminen on tänä päivänä helpompaa kuin koskaan, mutta silti monet kokevat, että yhteyksien laatu on teknologian lisääntyessä organisaatioissa heikentynyt”, psykologian maisteri Ilona Rauhala kuvaa.

Rauhala konkretisoi puheenvuorossaan, miten ihmisten välistä yhteyttä kannattaa johtaa luovuuden ja uudistumisen mahdollistamiseksi.

Luottamus ja radikaali asiallisuus rauhantekijöinä

Kulutus- ja teknologiatutkija Mika Pantzar korostaa esityksessään, että erityisesti kriisioloissa luottamus tulevaisuuteen on tärkeää. Sen vastakohta epätoivo johtaa kaventuvaan toimintahorisonttiin ja heikentää pitkällä aikavälillä hyvinvointia, terveyttä ja myös taloutta.
Moni välttää sosiaalisen median keskusteluita vaikeista aiheista somen hyökkäävän ilmapiirin vuoksi.

”Tämä on johtanut siihen, että keskustelu on luisunut ääripäiden käsiin. Toimiva yhteiskunta tarvitsee maltillisten äänten paluuta keskusteluun. Se on mahdollista toteuttaa käyttämällä radikaalin asiallisuuden pelikirjaa sosiaalisen median viestinnässä”, toteaa Johtajatulien puhujista Aleksi Lumme, jolle Erätauko-säätiö myönsi Suomen dialogiteko 2022 -tunnustuksen.

Erätauko-säätiö on mukana myös Johtajatulet-tapahtumassa – ja kutsuu kaikki osallistujat mukaan maailman suurimpaan dialogiin rauhan teemasta.

Lue lisää tapahtumasta ja ohjelmasta Johtajatulien sivuilta