Suomen Partiolaisten joka toinen vuosi täysi-ikäisille järjestettävä tapahtuma Johtajatulet syttyy taas pian elokuussa Evon leirialueella. Tänä vuonna viikonlopun teemoina ovat luovuus, uudistuminen ja turvallinen tulevaisuus.

Johtamistaitojen oppiminen ja johtajana kasvaminen ovat osa partiotoiminnan ydintä. Mutta miten johtajana kehitytään? Vaatiiko se hakeutumista epämukavuusalueelle? Tapahtumana Johtajatulet pyrkii tarjoamaan mahdollisimman monipuolisia näkökulmia kehittymiseen johtajana.

Tyrnävän Mustavariksissa Pohjanmaalla toimiva Arttu Kantola ei tietoisesti hakeudu johtamisessaan epämukavuusalueelle vaan kokee päinvastoin olevansa kaukana siitä. Hänestä johtajan saappaissa oleminen tuntuu siis luontevalta.

Ville Rajala kuuluu Brysselin Tuulihaukkoihin, ja hänen mielestään epämukavuusalueelle hakeutuminen on taas edellytys, että oppii jotakin uutta.

– Yleensä päädyn epämukavuusalueelle tiedostamatta, eli menen ajatusmallilla ”hei tätä olisi kiva kokeilla”, ja kun kokeilee jotain täysin uutta, täytyy laittaa niin sanotusti palikat uuteen järjestykseen. Se itsessään – onnistuessaan – on palkitsevaa, Ville sanoo.

Kun kokeilee jotain täysin uutta, täytyy laittaa niin sanotusti palikat uuteen järjestykseen.

Luovuus on tulevaisuustaito

Johtajatulien projektiorganisaatio muotoilee, että luovuus on tärkeä tulevaisuustaito – sitä monipuolisesti kehittämällä pystytään synnyttämään uudenlaisia tapoja harrastaa partiota.

Artun mielestä luovuus on tärkeä osa varsinkin suuremman ryhmän johtamista. Hänen mukaansa luovalla johtamisella voidaan vaikuttaa johdettavien kokemukseen tilanteesta.

Villen mielestä luovuutta on yhtä monenlaista kuin on johtajaakin. Hän sanoo, että kaikkia johtajia yhdistää kuitenkin avoimuus kokeilla uutta tai viedä asioita eteenpäin erilaisissa ja uusilla tavoilla.

Kuva: Meeri Rasivirta

Kehittyminen vaatii uudistumista

Uudistumisen teeman tärkeyttä Johtajatulilla perustellaan, että ”kehittyä voit vain olemalla valmis astumaan taaksepäin omista rutiineistasi ja uudistamaan johtamisen tapojasi.” Turvallisen tulevaisuuden teemasta sanotaan, että se taataan ehkäisemällä muun muassa nuorten syrjäytymistä ja mahdollistamalla mahdollisimman monen nuoren osallistumista yhteiskunnan toimintaan.

– Tulevaisuudessa tarvitaan avoimia, turvallisia, luotettavia ja suvaitsevaisia johtajia. Hyvä johtaja näyttää itse esimerkkiä kaikilla elämän osa-alueilla, kertoo Arttu turvallisen tulevaisuuden johtajan ominaispiirteistä.

Ville puolestaan uskoo, että tarvitsemme johtajia, jotka uskaltavat tarttua toimeen. Hänen mukaansa johtajan täytyy olla utelias ja uskaltaa mennä epämukavuusalueelle – muuten mitään uusia ratkaisuja tai toimintatapoja ei löydy.

Tulevaisuudessa tarvitaan avoimia, turvallisia, luotettavia ja suvaitsevaisia johtajia.

– Toisaalta johtajan pitää myös uskoa jo olemassa olevien hyvien asioiden toimivuuteen, ettei keksisi niin sanotusti pyörää uudestaan. Näkisin, että johtajan rooli olisi ennemminkin fasilitoija kuin norsunluutornista käskyjä antava tyranni, hän kertoo.

Oppiminen ja oivaltaminen jokaiselle

Elokuisen johtajuusviikonlopun teemat ovat vaihdelleet vuosien saatossa, mutta tälläkin kertaa jo viidettä kertaa nykymuodossaan järjestettävä tapahtuma on tarkoitettu kaikille johtamisesta kiinnostuneille aikuisille, oli partiolainen tai ei.

Tapahtuman seminaariohjelman johtaja Tarja ”Tarzan” Mäkinen ja vaeltajaohjelmapäällikkö Lasse Pikkarainen sanovat yhdessä, että Evolle voi tulla juuri sellaisena kuin on, omista arvoista kiinni pitäen. He jatkavat, että jokainen osallistuja tulee paikalle omista lähtökohdistaan käsin ja itseään varten, oppimaan muilta.

Kuva: Meeri Rasivirta

Ohjelmatarjonnasta löytyy myös sekä toiminnallisempia että rentouttavia elämysaktiviteetteja, joista osa on suunnattu nimenomaan vaeltajaikäisille eli 18–22-vuotiaille. Viikonlopun aikana on esimerkiksi mahdollista aloittaa Suomi-projekti, joka huipentuu retkeen esimerkiksi vartiolle tuntemattomalle paikkakunnalle. Mahdollista on myös ilmoittautua vertaisverstaanpitäjäksi ja tulla jakamaan omia oppeja ja kokemuksia esimerkiksi tehdystä ulkomaanprojektista.

Juuri vaeltajille suunnatuista aktiviteeteista on tulossa tapahtumaorganisaatiolta oma listauksensa.

– Myös illalla ja yöllä on tarjolla erilaisia elämyksiä pakohuoneesta bileisiin. Toki tarjolla on myös rentoa vapaa-ajanviettoa esimerkiksi vaeltajateltassa tai kahvilassa tai työpajoista palautumista nukkumalla, you decide! Tarzan ja Lasse kertovat.

Johtajatulet järjestetään Evolla 25.–27.8.2023.