”Partiolaiset saavat Johtajatulista alennuksen” – pitäisikö pöyristyä? Johtajatulethan on partiotapahtuma! On, mutta samalla se on partiotapahtuma, jonne voi tulla, vaikkei partioon kuuluisikaan. Mikä on kaiken takana? Ja miten temppu tehdään?

Edellisillä Johtajatulilla kaulassa roikkuvaan huiviin tottumattomia osallistujia oli noin 100. Parintuhannen osallistujan joukossa he olivat pieni joukko. Tänä vuonna määrä halutaan nostaa peräti 800:aan.

800 partiokokemattoman saaminen Evolle elokuun viimeisenä viikonloppuna on kova tavoite. Siihen tarvitaan sinun apuasi. Paitsi, että tulet paikalle itse, kannattaa viimeistään nyt maanitella mukaan se kaveri, joka on aina kiikkunut kiinnostuksen rajamailla, mutta keikahtanut aina verukkeisiin vedoten muihin puuhiin, kun sinä olet laittanut huivin kaulaan ja hipsinyt metsään.

Tässä on itse asiassa tuhannen taalan paikka näyttää ystävällesi, mistä partiossa on kysymys. On syvällisiä pohdintoja, suurtapahtuman elämyksiä ja tietysti perinteistä metsäilyä. Johtajatulet on erittäin matalan kynnyksen partioreissu, jossa perusjärjestelyt toimivat sutjakkaasti.

Johtajatulien päämääränä on antaa eväitä parempaan johtajuuteen. Miksei niitä samoja eväitä voisi antaa myös muille kuin partiolaisille? Jos ihmiset Suomessa oppivat kautta linjan paremmiksi johtajiksi, lienee se kaikin puolin kannatettava kehityssuunta, eikö totta? On oikeastaan aika kunniakasta olla tarjoamassa sitä mahdollisuutta kaikille, jotka haluavat mahdollisuuteen tarttua. Oppiminen on tietysti vastavuoroista: Johtajatulien reilun parinkymmenen hengen työpajoissa olemme kaikki samanlaisia osallistujia taustastamme riippumatta. Silloin yleensä löytyy erilaisia näkökulmia.

Partion ääneen lausuttuihin tavoitteisiin kuuluu olla arvopohjaisen johtajuuden asiantuntija Suomessa. Sellainen ei onnistu, jos arvopohjailee ja johtelee vain keskenään. On avauduttava myös muille, käytävä vuoropuhelua. Siten tullaan varteenotettavaksi tahoksi. Johtajatulet on yhteiskunnallisen vuoropuhelun käymiseen aivan oivallinen tilaisuus – se kerää parituhatta aikuista partiolaista ympäri Suomen samaan paikkaan kovatasoisen ohjelman ääreen.

Johtajatulilla ei tähdätä siihen, että kaikki osallistujat liittyvät heti seuraavana arkimaanantaina partioon. Ei, ennemmin kyse on siitä, että ovemme ovat avoinna kaikille tulla ja oppia sekä opettaa myös meitä. Tämän voi tehdä houkutuskohteina oleville ystävilleen selväksi jo heti alussa. He pohtivat nimittäin kuitenkin, että ketunhäntä niillä on kainalossa ja järjestön jäseniksi yrittävät huijata. Eihän siitä tietysti haittaakaan ole, jos viikonlopun perusteella kipinä syttyy ja huivia tekee mieli sovitella kaulaansa myös vakituisemmin, mutta se ei suinkaan ole ensisijainen tavoite.

Onko Johtajatulet sitten tosi erilainen aiempiin vuosiin verrattuna? Tai siis suomeksi kysyttynä: pitääkö olla huolissaan? Ei pidä. Johtajatulet on edelleen partiotapahtuma – se on vain avoin muillekin kuin partiolaisille. Johtajatulet pitää edelleen sisällään timangisinta johtajahuoltoa, mitä Suomen Partiolaisilla on tarjolla.

Elokuun viimeisenä viikonloppuna Evolle voi tulla niin, ettei tarvitse itse järjestää mitään sen kummemmin. Voi olla ihan reilusti osallistuja, eikä ainaisessa vetovastuussa. Siellä tapaa muita partiojohtajia eri puolilta Suomea ja voi ottaa viikonlopun juuri niin rennosti kuin haluaa. Kaffet, puhuja vai päikkärit? Ehkä puhuja ja sitten palju, hemmotteluhoitoa ja kuutamomelonta päälle? Sinä päätät. Jos puhujakattaus ja työpajat eivät innosta, on täysin hyväksyttävää keskittyä kaikkeen muuhun.

Mutta palataanpa vielä siihen, mitä sinä voit tehdä, jotta Johtajatulista tulisi entistä laajempi tapahtuma. Kun olet päättänyt osallistua, kerro siitä muille. Voit esimerkiksi kertoa asiasta sosiaalisessa mediassa tai ihan sillä tavalla klassisesti kasvokkain, tiedättehän. Kahvia voi ottaa rekvisiitaksi, pullaakin.

Töissäkin voit kertoa asiasta kollegoillesi – ole oman elämäsi matkasaarnaaja! Jos oikein hurjaannut, niin pidä esitelmä, täältä saat valmiit diat ja kuvat someen. On tietenkin ironista, että tapahtuma, joka mainostaa itseään powerpointittomuudellaan, kertoo itsestään powerpoint-dioilla. Olkoot se täydellisyyden kruunaava kauneusvirhe muotovaliomme kasvoilla. Missä muualla Suomessa on tähän hintaan tarjolla viikonlopun verran fiksua ja kehittävää ohjelmaa leivottuna elämyksiin taivasalla?

Lisätietoa ja ilmoittautuminen: johtajatulet.fi

Kirjoittaja tekee Johtajatulien viestintää ja markkinointia.