Partioparlamentaarikkojen nuotiokahveilla keskusteltiin harrastamisesta ja nuorten hyvinvoinnista

Partioparlamentaarikot ja Suomen Partiolaiset järjestivät vuosittaiset nokipannukahvit Pikkuparlamentin edustalla keskiviikkona 11.10.2023. Paikalle saapui kansanedustajia ja eduskunnan henkilökuntaa sankoin joukoin sateesta huolimatta. Partioparlamentaarikkoja kahveilla edustivat puheenjohtaja Inka Hopsu sekä varapuheenjohtajat Hilkka Kemppi ja Janne Jukkola.

Kahvittelun ja vaahtokarkkien paiston lomassa keskusteltiin partiotoiminnasta, nuorten hyvinvoinnista sekä lasten ja nuorten harrastamisen edistämisestä uudella hallituskaudella. Sisällä eduskunnassa jatkuivat keskustelut valtion budjetista, ja nuotion ympärille keräännyttiin keskustelemaan tärkeistä aiheista yli puoluerajojen.

Partioparlamentaarikkojen varapuheenjohtaja Hilkka Kemppi ja partioparlamentaarikkojen puheenjohtaja Inka Hopsu.
Partioparlamentaarikkojen varapuheenjohtaja Hilkka Kemppi ja partioparlamentaarikkojen puheenjohtaja Inka Hopsu. Kuva: Lotta Tuominen

Nuotion äärellä keskusteltiin siitä, miten jokaiselle lapselle ja nuorelle taattaisiin mahdollisuus harrastaa. Lisäksi puhuttiin nuorisotoiminnan resursseista ja nuorten hyvinvoinnin edistämisestä sekä rauhasta. Partio on aktiivinen nuoret, rauha ja turvallisuus -verkostossa, ja partion käsitys rauhasta on laaja: yhteiskunnallista rauhaa edistää myös jokaisen lapsen ja nuoren mukana pitäminen.

Partioparlamentaarikkojen varapuheenjohtaja Janne Jukkola.
Partioparlamentaarikkojen varapuheenjohtaja Janne Jukkola. Kuva: Lotta Tuominen

Partioparlamentaarikot kokoavat yhteen partiotaustaiset eduskunnassa

Nokipannukahvit järjestetään vuosittain seuraavan vuoden budjettikäsittelyiden aikaan ja kahville kutsutaan koko eduskunnan väki. Perinteeksi muodostuneilla kahveilla kuullaan lisäksi eduskunnan partiokerhon partioparlamentaarikkojen toiminnasta.

Nokipannukahveilla kävijöitä.
Nokipannukahveille kerääntyi väkeä sateesta huolimatta. Kuva: Lotta Tuominen

Partio on Suomen suurin nuorisojärjestö, ja vuosittain toimintaan osallistuu noin 65 000 partiolaista. Partiota voi harrastaa lähes jokaisessa Suomen kunnassa ja teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että meille olisi matala kynnys tulla ja kaikille löytyisi mieluinen harrastus. Partio on puoluepoliittisesti sitoutumaton järjestö, jonka tavoitteena on kasvattaa aktiivisia yhteiskunnan jäseniä. Haluamme edistää myös nuorten äänen kuulumista yhteiskunnassa. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että partioparlamentaarikkojen kautta partio näkyy ja kuuluu myös valtakunnallisessa päätöksenteossa.

– Partio on ollut minulle nuorena mainio yhteisö kasvaa. Joukko erilaisia ihmisiä, joiden kanssa toteutettiin niin leirejä, kisoja kuin mitä kummallisimpia tempauksia. Partiossa sain kokeilla johtajuutta, myöhemmin kansainvälistä yhteistyötä ja kantaa vastuuta. Soisin, että jokaisella nuorella olisi mahdollisuus tällaiseen yhteisöön ja kokeilla, olisiko partio oma juttu, kertoo partioparlamentaarikkojen puheenjohtaja Inka Hopsu.

Partioparlamentaarikot ovat eduskunnassa työskentelevistä entisistä tai nykyisistä partiolaisista koostuva yhteisö. Partioparlamentaarikot kokoontuvat muutamia kertoja vuodessa ja järjestävät partiohenkisiä tapahtumia kuten vuosittaiset nokipannukahvit.

Henri Backman, Hilkka Kemppi, Saku Nikkanen, Inka Hopsu ja Vilhelm Junnila.
Nokipannukahveilla keskustellaan yli puoluerajojen. Kuva: Lotta Tuominen