Partiotaitojen suomenmestaruuskilpailu valtaa Vaajakosken

Partiotaitojen syys-SM-kilpailu järjestetään tänä vuonna Vaajakoskella 8.-9.10. Kilpailu järjestetään partiolle tyypillisesti vapaaehtoisvoimin. Partiossa kilpaillaan aina joukkueena ja tehtävissä menestyy parhaiten monipuolisella osaamisella ja yhteistyöllä. 

Partiotaitojen suomenmestaruudesta kilpaillaan 8.-9.10. Vaajakoskella. Kilpailun nimi, Tehas22, sai inspiraationsa Vaajakosken pitkästä historiasta tehdas- ja teollisuusalueena. Reilun 400 osallistujan valtakunnallinen kilpailu järjestetään kokonaisuudessaan vapaaehtoisvoimin. Kilpailun järjestelyistä vastaa partion paikallisjärjestö Vaajan Valppaat yhdessä Uuraisten Partiolaisten ja  Tikkakosken Partiolaisten kanssa. 

Kilpailun järjestelytyö on aloitettu jo vuonna 2019. Kilpailunjohtaja Tuomo ”Topi” Huhtalan mukaan päätös vaajakoskelaisten, tikkakoskelaisten ja uuraislaisten partiolaisten yhteistyöstä oli nappivalinta.

– Meillä on iso joukko loistavia johtajia, joita ei ole tarvinnut potkia. Huhtala itse on osallistunut partiotaitokilpailuihin 70-luvulta lähtien, eikä kisan valmisteluissa ole kohdattu suuria yllätyksiä.

– Nyt ilmoittautumisajan päätyttyä meidän pitää vielä tarkastaa, että tehtävämateriaalit riittävät kaikille – ilmoittautuneita kun vaikuttaa tulevan hieman arvioitua enemmän.

Tehtaalla jokainen tekijä on vapaaehtoinen, eli tekijät johtoryhmästä aina yksittäisiin rastihenkilöihin tekevät työnsä ilman korvausta. Toistaiseksi tekijöiden rekrytointi on sujunut suunnitellusti, mutta henkilöstöresurssien eteen on pitänyt tehdä työtä:

– Rastini toteuttaminen vaatii kymmeniä rastihenkilöitä, eikä heidän kasaan saamisensa ole ollut niin helppoa kuin aluksi kuvittelin, kertoo rastipäällikkö Satu Mansikkaviita.  

Niin Huhtalan kuin Mansikkaviidan odotukset varsinaiselle kilpailuviikonlopulle ovat korkealla:

– Odotan näkeväni iloisia ja tyytyväisiä kilpailijoita ja kilpailun mahdollistajia aurinkoisessa syyssäässä.  

yhteinen päämäärä ja sen mielessä pitäminen ovat tärkeitä tekijöitä, joita voittajajoukkueen tulee omata.

Jaana ”Junu” Andersson

Partiotaitokilpailuissa kehitetään yhteishenkeä   

Partiotaitokilpailuissa kisataan aina joukkueena. Kilpailussa vaelletaan ennalta määrätty reitti, jonka varrelle on sijoitettu muun muassa kädentaitoja, retkeilytaitoja ja luovaa ajattelua mittaavia tehtäviä. Tehtävät vaativat joukkeelta yhteistyötaitoja sekä itsensä ja oman joukkueen johtamistaitoja.  

Yksi Tehtaan rastipäälliköistä, Jaana ”Junu” Andersson, on itse hyvin kokenut kisaaja. Hän kertoo kisakokemustensa pohjalta, että partiotaitokisoissa pärjää hyvillä yhteistyötaidoilla. 

– Hurtti huumori, toisen kunnioitus – tietenkään itseä unohtamatta. Myös yhteinen päämäärä ja sen mielessä pitäminen ovat tärkeitä tekijöitä, joita voittajajoukkueen tulee omata, Andersson luettelee. Kilpailunjohtaja Tuomo Huhtala korostaa, että vaikka joukkue toimii yhtenäisenä pakettina, on jokaisen yksilön taidoilla merkitystä:

– Joukkueessa on hyvä olla eri taitojen omaajia: suunnistaja, käsistään kätevä, luonnontuntija, ensiapuosaaja jne.

Vaajakosken tehdashistoria näkyy niin reitissä kuin tehtävissäkin 

Kilpailun radan pituus vaihtelee sarjan mukaan. 14-18-vuotiaiden sarjan kilpailureitin pituus on enintään 20 kilometriä ja 18-23-vuotiaiden enintään 25 kilometriä. Kilpailu kestää yön yli ja osa tehtävistä suoritetaankin yörastilla. Kevyeen enintään 10 kilometrin vaelluksen päiväsarjaan ovat tervetulleita kaikki ikään katsomatta. 

– Toisin kuin useimmissa partiotaitokisoissa, matka on alussa tehdas- ja taajama-alueella, minkä jälkeen kilpailijat pääsevät partiotaitokisoissa enemmän nähtyyn maastotyyppiin: laakeaan talousmetsään, jossa korkeuserot ovat kohtalaiset, kertoo Tehtaan ratamestari Touho Häkkinen.

– Reitillä pärjää varsin hyvin, jos omaa hyvän peruskunnon ja osaa suunnistaa tarkalla otteella.

Kilpailun rasteja on ideoitu vuodesta 2019 saakka, eli lähes kolmen vuoden ajan. Väliin tullut pandemia tuotti omat haasteensa suunnittelutyöhön, kun järjestelytoimikunnan jäsenet eivät päässeet tapaamaan toisiaan. Kaikkiaan yli 20 erilaista tehtävärastia jakautuvat kuuteen kategoriaan, jotka ovat Arjen taidot ja turvallisuus, Yhteiskunta ja erilaiset ihmiset, Luova ajattelu ja ongelmanratkaisu, Kädentaidot, Retkeilytaidot ja Ympäristö.