Partioviikkoa juhlitaan myös esikouluissa

Partioviikkoa eivät vietä vain partiolaiset, vaan myös sadat esikoulut ympäri Suomen. Viikon aikana esikoululaiset kokeilevat uusia asioita ja liikkuvat luonnossa. Jokainen lapsi saa oman tehtäväkortin, johon kerätään tarroja.

Materiaalia on helppo hyödyntää

Esikoulut ovat voineet käyttää materiaalia joko Partioviikolla tai kevään aikana omassa tahdissa. Jyväskylän Tapiolan päiväkodissa Partioviikon materiaalia hyödynnetään kevään mittaan vähitellen. Esikoululaisten opettaja Heidi Kivijärvi kertoo, että vuorohoitoyksikössä on haastava tehdä pitkiä aktiviteetteja. Materiaalipaketista löytyy kuitenkin monipuolisesti erilaisia vinkkejä, leikkejä ja pelejä, joita ryhmä voi hyödyntää sopivissa väleissä.

Oulussa Metsokankaan päiväkodissa esikoululaiset käyttävät materiaalia Partioviikon aikana. Esikouluryhmän opettaja Jenni Lehtinen kuvaa materiaalia helposti lähestyttäväksi:

– Yhdistämme partioaiheiset toiminnat täysin osaksi oppimisen alueita, joita muutenkin tässä vaiheessa harjoittelemme. Esimerkiksi liikennekasvatusta, asioiden mittaaminen metsässä ja meidän kuukausittaisilta metsäretkiltäkin tutut jokamiehenoikeudet.

Lehtinen kokee, että tekemisen jaottelu oppimisen alueiden mukaan vahvistaa yhteyttä esiopetussuunnitelmaan. Lehtinen on itse partiolainen, mikä on helpottanut ryhmän viikon suunnittelua. Hän kuitenkin pitää materiaalia niin selkeänä ja helppona, että Partioviikkoa pystyy toteuttamaan ilman partiokokemustakin. Lehtinen on partiolaisena saanut Partioviikon vastuuroolin päiväkodissaan. Hän pystyykin vinkkailemaan päiväkodin toiselle esiopetusryhmälle hyviä leikkejä ja tehtäviä, joita on helppo ottaa mukaan arkeen muun toiminnan ohelle.

Esikoulujen Partioviikko on sekä Tapiolan päiväkodille että Metsokankaan päiväkodille tuttu jo aiemmilta vuosilta. Toimivan materiaalin pariin on hyvä palata yhä uudestaan.

– Huomaan, että mitä useamman vuoden käytän samaa materiaalia niin samoilla tehtävillä ja teemoilla kykenee yhä syventämään ja laajentamaan sisältöä, Lehtinen pohtii.

Luonto ja itse tekeminen innostaa lapsia

Tapiolan päiväkodin esikoululaiset nauttivat erityisesti siitä, kun he pääsevät luontoon. Eläimet ja retkeily ovat kiinnostaneet lapsia. Metsokankaan päiväkodissa suurimman suosion on saanut oman huivin askartelu sekä erilaiset leikit ja laulut.

Siinä parasta oli että saatiin ne huivit ja koristeltiin niitä. Mä aion pitää sitä ulkonakin.
– Sofie 7 vuotta, Metsokankaan päiväkoti

Kaikki ne laulut oli kivoja ja sit se solmu-leikki. On ollut kiva oppia partiojuttuja.
– Milena 7 vuotta, Metsokankaan päiväkoti

Niiden huivien koristelu oli kivaa!
– Iida 6 vuotta, Metsokankaan päiväkoti

Oli kiva kun sai sanoa arvosanoja niille lauluille. Ja sit se mytty-leikki.
– Aada 6 vuotta, Metsokankaan päväkoti

Esikoulujen Partioviikko herättää kiinnostuksen partioon

Tapiolan päiväkoti sai partiolaisen esittelemään toimintaa. Esikoululaisilla riittikin kiperiä kysymyksiä. Yhdessä esikouluryhmä tutki, mitä partiolaisen repusta löytyy. Tutuksi tulivat muun muassa kuksa ja tulitikut. Joissain perheissä oli jo mietitty partion aloittamista ja Esikoulujen Partioviikko toi positiivista vahvistusta ajatukselle.

Metsokankaan päiväkodissa ei ole käynyt ulkopuolisia partiolaisia vieraana, mutta Lehtonen osaa itse kertoa partiosta:

– Koen myös tärkeäksi korostaa lapsille, että partio on monipuolista toimintaa eikä mitään tiettyä yhtä asiaa tai tekemistä. Eräs lapsistakin ihan haltioitui kun tajusi, että partiossa voitaisiin vaikka maastopyöräillä tai käydä uimassa.

Mitä odotat vielä tältä viikolta?

Sitä, että tehtäisiin niitä partiotehtäviä.
– Natalia 6 vuotta, Metsokankaan päiväkoti