Ramboradalta rauhanneuvotteluihin Finnjamboree Kajolla

Kajon ohjelmalaaksoissa leiriläiset ovat saaneet kokeilla ja oppia monipuolisesti. Kajon kuusi ohjelmalaaksoa ovat tarjonneet leiriläisille erilaisia seikkailuja.

Laaksojen ohjelma on suunnattu ensisijaisesti tarpojille ja samoajille, mutta myös muilla leiriläisillä on ollut mahdollisuus käydä kokeilemassa laaksojen ohjelmatarjontaa. Jokaisella laaksolla on oma aihepiirinsä, jonka ympärille ohjelma on rakennettu.

Tuumalaakson portti ja paljon partiolaisia jonossa.
Kuva: Petteri Keskikuru

Elämälaakso

Partiolainen katsoo mikroskoopin läpi.
Kuva: Daria Subbotina

Elämälaaksossa leiriläiset ovat päässeet viiden eri teema-alueen kautta tutustumaan elämän alkuun 3,6 miljardia vuotta sitten, sekä siihen matkaan, joka syntyhetkestä on kuljettu nykyaikaan. Aktiviteeteissa on päässyt kokemaan kaiken geeniperimästä planetaarisiin systeemeihin ja kuhisevasta kaupunkielämästä vuorten huipulle. Lisäksi leiriläiset ovat päässeet katsomaan Evon vedenalaiseen maailmaan kameralla, tutustumaan omaan perimäänsä, pelaamaan ihmiskokoista lautapeliä, näkemään karhukaisia ja levähtämään metsäolohuoneessa.   

Kanttilaakso

Partiolaisia jousiampumassa luonnossa.
Kuva: Julius Kuula

Kanttilaaksossa on päästy kokemaan tekemisen riemua ja hauskoja haasteita. Leiriläiset ovat kokeilleet yhdessä vartionsa kanssa, kuinka he pärjäävät turpasaunassa. Turpasaunassa tarjolla on ollut mm. mahdollisuus testata kisakuntoa labyrinttisodassa ja ramboradalla sekä katsoa minne viskelyt vievät.

Laaksossa on kokeiltu myös vesiseikkailua sekä jousiammuntaa, ja leiriläisillä on ollut myös mahdollisuus treenata metsäkuntosalilla, tutustua leirirakennelmien pienoismaailmaan sekä huvitella Kanttilandiassa.

Mittelölaakso

Partiolaisia metsässä kantamassa tasapainotehtävälautaa.
Kuva: Julia Röyttä

Mittelölaaksossa on päästy kisailemaan hyvässä hengessä tositeevee-teemalla kavereiden kanssa. Leiriläiset ovat voineet haastaa itsensä fyysisissä ninjarata- ja tasapainotehtävissä tai päästää luovuutensa valloilleen Koko Kajo leipoo- ja Huippumalli haussa-rasteilla. Mittelölaaksossa on päässyt myös pomppulinnaan ja piipahtamaan Mökkipihalla pelailemassa rennosti sekä halutessaan istahtamaan Keskusaukion kisakatsomoon ihailemaan muiden vartioiden suorituksia suorana lähetyksenä.  

Rauhalaakso

Partiolaisia ulkona spraymaalaamassa kankaalle.
Kuva: Usva Saloheimo

Rauhalaaksossa leiriläiset ovat päässeet astumaan toimittajan saappaisiin ja tutkimaan, mitä yhteiskunnassa oikein tapahtuu. Laaksopäivän aluksi toimittajat ovat päässeet tiedotustilaisuuteen kuulemaan päivän polttavimmat uutiset; käynnissä on mielenosoitus, mutta mitä hämärää siellä oikein on meneillään? Tiedotustilaisuudesta toimittajat ovat lähteneet seikkailemaan vartioina pitkin laaksoa ja selvittämään mysteeriä.

Tulevaisuuslaakso

Ryhmä partiolaisia ulkolabyrintin ovensuulla.
Kuva: Markus Kuoppala

Tulevaisuuslaaksossa leiriläiset ovat päässeet käsittelemään keskeisiä tulevaisuuden teemoja erilaisten tulevaisuuspolkujen kautta. Esimerkiksi ympäristö-polulla nuoret ovat seikkailleet labyrintissa ja yhteiskunta-polulla muovailleet tulevaisuuden kaupunkia. Laaksossa on haluttu viestiä, että jokaisella on mahdollisuus toiminnallaan vaikuttaa omaan ja yhteiseen tulevaisuuteen ja että tavalliset ihmiset rakentavat tulevaisuutta pitkäjänteisellä ahkeruudellaan.

Tuumalaakso

Ryhmä partiolaisia ulkona pallomeren äärellä.
Kuva: Petteri Keskikuru

Tuumalaaksossa leiriläiset ovat päässeet kokemaan elämyksiä ja kokemuksia arkipäivän ilmiöistä neljän eri teema-alueen parissa. Esimerkiksi energia-teeman parissa sähkö ja sen tuottaminen tulevat tutuiksi, ja mekaniikan puolella taas kokeillaan kuinka paljon erilaisilla taljoilla ja vivuilla oikein voidaankaan nostaa.

Digi-pisteillä taas on päästy sukeltamaan ohjelmoinnin pariin eritasoisten harjoitteiden muodossa. Uuden oppimisen vastapainoksi laaksossa on osattu myös irrotella esimerkiksi katapulttiammunnan muodossa, minkä lisäksi teema-alueiden ulkopuolelta on löytynyt vielä erilaisia yllätysohjelmia! 

 

Partiolainen tasapainoilee slacklinellä metsässä.
Kuva: Didrik Lundsten

 

Kajo on Suomen Partiolaisten kahdeksas suurleiri, joka järjestetään Hämeenlinnan Evolla 15.-23.7.
Vapaaehtoisvoimin järjestettävä suurleiri on koonnut poikkeusaikojen jälkeen yhteen 13 500 innokasta osallistujaa. Riemunkiljahduksilta ei ole vältytty, kun uudet ja vanhat partioystävät ovat kohdanneet jälleen suurleiritunnelmissa pitkän tauon jälkeen.