Suomen Partiolaisten korkein ansiomerkki Nakkilan Partiolaisten Katleena Ketolalle

Nakkilan Partiolaisten Katleena Ketolalle myönnettiin joulukuussa 2023 Suomen Partiolaisten sankarimerkki numero 72. Sankarimerkki on Suomen Partiolaisten korkein merkki, joka myönnetään henkilölle, joka on osoittanut poikkeuksellista rohkeutta hengenvaarallisessa tilanteessa. Joulukuussa 2022 Katleena toimi ripeästi tilanteessa, jossa hevonen säikähti ja potkaisi ratsastuskaveria leukaan.

Viime vuonna 12. joulukuuta oli tuulinen ja kylmä pakkaspäivä. Katleena Ketola lähti tuolloin tallille ja oli saanut kyydin samalle ratsastustunnille tulevalta aikuiselta. Yksissä tuumin he lähtivät hakemaan hevosia tarhasta sisälle, tarkoituksenaan laittaa ne ratsastuskuntoon.

Tuulinen sää teki hevoset levottomiksi. Toinen hevosista säikähti ilmeisesti tuulessa heiluvaa puskaa, ja tällöin toinen hevonen lähti pukkilaukalla ensimmäisen perään. Tässä tilanteessa hevosen takajalka osui voimakkaasti Katleenan ratsastuskaverin leukaan.

Katleenan ripeän toiminnan ansiosta loukkaantunut selvisi hypotermialla ja leukamurtumalla. Katleena soitti heti ambulanssin paikalle ja auttoi ratsastuskaveriaan.

”Ilman ensiapua ja avun hälyttämistä seuraukset olisivat voineet olla kohtalokkaat,” painottaa Suomen Partiolaisten varapuheenjohtaja Jens Back, joka luovutti sankarimerkin Katleena Ketolalle itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2023 Nakkilan kirkossa.

Varapuheenjohtaja Jens Back ja sankarimerkin saanut Katleena Ketola.
Varapuheenjohtaja Jens Back ja sankarimerkin saanut Katleena Ketola 6.12.2023. Kuva: Riku Hekkala

Määrätietoista ja rauhallista toimintaa hädän hetkellä

Katleena Ketolan loukkaantunut ratsastuskaveri kehuu Katleenan rauhallista toimintaa hädän hetkellä. Vaikka tilanne oli vakava, Katleena ei hätkähtänyt, vaan toimi määrätietoisesti.

”Hän kertoi rauhallisesti mitä oli tapahtunut. Maatessani maassa Katleena juoksi talliin ja toi päälleni loimia lämmikkeeksi. Hän kysyi usein vointiani, ja minulla oli turvallinen ja luottavainen olo, kun odotin ambulanssia. Koko ajan Katleena toimi määrätietoisesti ja rauhallisesti. Missään vaiheessa hän ei hätääntynyt tai ollut neuvoton. Uskomattoman fiksu ja neuvokas 14-vuotias”, ratsastuskaveri kertoo.

Nakkilan Partiolaiset -lippukunnan tietoon tapaus tuli, kun onnettomuudessa loukkaantunut otti lippukunnanjohtajaan yhteyttä ja kertoi tapahtuneesta.

”Oli käynyt ilmi, että olet oppinut ensiaputaitoja partiossa. On ihailtavaa, että osasit myös hyödyntää taitojasi epäröimättä”, Suomen Partiolaisten varapuheenjohtaja Jens Back kehui merkin luovutuspuheessa.

Suomen Partiolaisten sankarimerkki

Suomen Partiolaisten sankarimerkki on partion ansiomerkkijärjestelmän korkein merkki. Sankarimerkki voidaan myöntää suurta uhrautuvaisuutta osoittavasta teosta, jonka aikana partiolainen tai autettava on ollut tai he molemmat ovat olleet ilmeisessä hengenvaarassa. Sankarimerkin kantaminen on viesti: ihmishengen ollessa uhattuna ei ole sijaa välinpitämättömyydelle, epäröinnille tai oman edun suojelemiselle.

Merkki voidaan myöntää useammankin kerran samalle henkilölle, jos teot niin edellyttävät. Jos tekoon on osallistunut pelastajana useampi partiolainen samanaikaisesti, voidaan heille kaikille myöntää nimellä yksilöity, mutta samalla numerolla ja päivämäärällä oleva merkki.