Suomen Partiolaisten korkein ansiomerkki Töölön Sinisten Sampo Muhoselle

Töölön Sinisten Sampo Muhoselle myönnettiin huhtikuussa Suomen Partiolaisten sankarimerkki numero 69. Sankarimerkki on Suomen Partiolaisten korkein merkki, joka myönnetään henkilölle, joka on osoittanut poikkeuksellista rohkeutta henkeä uhkaavassa tilanteessa. Alkuvuodesta 2021 Sampo pelasti sisaruksensa kolarin seurauksena tuleen syttyneestä autosta.

Vuoden 2021 alussa Töölön Sinisten tarpoja Sampo Muhonen joutui perheensä kanssa vakavaan auto-onnettomuuteen, kun vastaan tullut auto törmäsi heidän autoonsa Muoniossa. Perheen auto syttyi keulatörmäyksen seurauksena ilmiliekkeihin ja koko perhe joutui hengenvaaraan.

Törmäyksen jälkeen auton ollessa tulessa Sampo oli irrottanut takapenkillä omansa ja kahden sisaruksensa turvavyöt. Toinen sisaruksista ei pystynyt pelastautumaan autosta omia avuin, sillä hänen jalkansa eivät enää kantaneet. Sampo oli tällöin ottanut kiinni sisaruksestaan ja kantanut hänet palosta turvaan. Tämän jälkeen Sampo oli palannut auttamaan toista sisarustaan, joka pystyi turvavyön irrotuksen jälkeen juoksemaan itse turvaan. Perheen isä oli samanaikaisesti pelastamassa perheen äitiä auton etupenkiltä. Auto paloi onnettomuuden seurauksena kokonaan.

”Sampon toiminta onnettomuustilanteessa on ollut erittäin urhollista ja rohkeaa. Toiminnallaan Sampo pelasti siskonsa hengen, sillä hän ei olisi pystynyt omin jaloin autosta poistumaan. Sampo sai myös itse onnettomuudesta murtumia, mutta hän pystyi silti toimimaan tilanteessa parhaansa mukaan, jotta kaikki pääsisivät turvaan. Lisäksi olosuhteet ovat olleet vaativat talven takia ja onnettomuus on tapahtunut paikassa, johon pelastuksella on kestänyt aikaa etäisyyden takia”, Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Henri Backman kuvaili merkin luovutuspuheessa Helsingissä 15.4.2023.

”Ole aina valmiina”

Sankarimerkin saanut Sampo kertoo, että merkin saaminen tuntuu hieman raskaalta, koska se saa ajatukset palaamaan parin vuoden takaisiin tapahtumiin. Hän on kuitenkin todella otettu merkistä ja sanoo sen olevan suuri kunnia.

”Omasta näkökulmastani merkki kuuluu koko perheelleni, joka on kamppaillut tapahtuneen kanssa nyt nämä pari vuotta ja osa taistelee vieläkin. Partiossa on sanonta, että ole aina valmiina ja se minulla on yleensä myös asenteessa päällä”, Sampo kommentoi.

Kukaan ei voi etukäteen varmuudella tietää, miten itse toimii yllättävässä tilanteessa. Sampo kuvaileekin, että yllättävään tilanteeseen joutuminen tuntuu yhtäkkiä todella pelottavalta. Hän kuitenkin muistuttaa, että menneisiin asioihin, kuten tapahtuneeseen kolariin, ei voi enää vaikuttaa ja tärkeintä on se, miten tulevaisuudessa toimii.

”Tilanteessa tulee toimia aina parhaalla mahdollisella tavalla johon kykenee ja niin tein myös siskojeni kanssa”, Sampo kertoo.

Sampo Muhonen sankarimerkin kanssa.
Kuva: Tuuli Muhonen

Myös Backman kiitteli luovutuspuheessaan Sampon nopeaa toimintaa onnettomuuspaikalla:

”Toimin itse ensihoitajana ja en ole koskaan oman 14 vuoden uralla nähnyt tai kuullut auto-onnettomuuksissa näin ansioitunutta pelastustoimintaa, jota Sampo teki. Partiotoiminnan ytimessä on oppia tarttumaan toimeen hetkinä, jotka edellyttävät rohkeutta ja päättäväisyyttä. Sinulla, Sampo, on ollut ratkaiseva rooli sisarustesi hengen pelastamisessa palavasta onnettomuusautosta.”

Sampo kertoo, että onnettomuus sai miettimään sitä, miten koskaan ei voi olla varma, mitä tuleva tuo tullessaan. Vaikka helposti voisi ajatella, ettei itse koskaan joudu tilanteeseen, jossa joku on hengenvaarassa, on kaikki mahdollista.

”Vaikka pelko omasta kuolemasta saattaisi olla suuri, pitää aina miettiä elämää siltä kannalta, että kaikki tulee menemään hyvin. Olen niin kiitollinen, että olemme kaikki kunnossa ja perheemme puhaltaa entistä enemmän yhteen hiileen”, Sampo summaa.

Suomen Partiolaisten sankarimerkki on partion ansiomerkkijärjestelmän korkein merkki. Sankarimerkki voidaan myöntää suurta uhrautuvaisuutta osoittavasta teosta, jonka aikana partiolainen tai autettava on ollut tai he molemmat ovat olleet ilmeisessä hengenvaarassa. Sankarimerkin kantaminen on viesti: ihmishengen ollessa uhattuna ei ole sijaa välinpitämättömyydelle, epäröinnille tai oman edun suojelemiselle.