Viivi Larrista tuli yhteiskuntasuhde-trainee-ohjelman avulla aktiivinen vaikuttaja

Larri ja kymmenet muut nuoret ovat keränneet yhteiskunnallisen toiminnan kokemusta partion y-trainee-kurssilla, joka huipentuu heinäkuussa järjestettävään SuomiAreenaan.

Viivi Larri (19) Naantalin Sinisistä lähti mukaan y-trainee-ohjelmaan kuultuaan siitä hyvää palautetta koulutukseen osallistuneelta lippukuntalaiseltaan. Yhteiskuntasuhdetrainee on Suomen Partiolaisten nuorille suunnattu koulutusohjelma, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta kansallisesta päätöksenteosta ja samalla kannustaa yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Ohjelmaan sisältyy koulutusviikonloppuja liittyen argumentointiin ja päätöksentekijöihin vaikuttamiseen, tapahtumanjärjestelyä sekä lopuksi osallistuminen keskustelutilaisuus SuomiAreenaan. Koulutuksen sisältö herätti Larrissa saman tien suuren kiinnostuksen.
-En miettinyt hetkeäkään, ettenkö hakisi, hän toteaa.

Toisin kuin monilla muilla koulutukseen osallistujilla, Larrilla ei ollut aikaisempaa kokemusta yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Uusi kokemus kuitenkin kannusti aiheen pariin.
-Lähdin koulutukseen aika takki tyhjillään, mutta siellä innostuin sitäkin enemmän vaikuttamisesta, Larri kertoo. Lisäksi koulutuksessa tarjoutui mahdollisuus päästä tutustumaan paremmin myös Suomen Partiolaisiin partion keskusjärjestönä.
-Etukäteen en tiennyt paljon muusta kuin että SP järjestää leirejä. Kurssilla kuitenkin opin miten partiolaiset tekevät julkilausumia tärkeiksi kokemistaan asioista, järjestävät notskikahveja Pikkuparlamentin edessä ja myös eduskunnassa on partioparlamentaarikkoja.

Koulutus oli muutenkin juuri sellainen, kuin Larri oli toivonut. Ohjelmassa sai paljon tietoa partion toiminnasta ja sen tekemästä vaikuttamisesta. Mikä tärkeintä, hän inspiroitui koulutuksen puhujista ja tajusi voivansa vaikuttaa yhteiskuntaan. Ohjelman aikana kertyi lisäksi myös argumentaatio- ja esiintymistaitoja, sekä kokemusta tapahtumanjärjestelystä. Samalla pääsi vaikuttamaan käytännön tasolla.
-Eduskuntavaalitapahtumien järjestäminen oli kyllä mainio tapa päästä konkreettisesti tekemään vaikuttamistyötä: tavoitteena oli innostaa nuoria äänestämään ja lisätä tietoisuutta erilaisista vaikutusmahdollisuuksista.

Kuvassa on kuusi yhteiskuntasuhdetrainee-ohjelmaan osallistunutta nuorta
Viivi Larri (3. vasemmalta) muiden kurssin osallistujien kanssa. Kuva: Aleksi Murtojärvi

Lisäksi mukaan tarttui paljon hienoja muistoja, kuten käynti eduskunnassa ja Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Maria Ruoholan kertomukset omasta vaikuttajataustastaan. Parasta Larrin mukaan ohjelmassa oli kuitenkin ohjaajien innostus vaikuttamiseen, joka välittyi myös osallistujille.
-Meillä oli tosi hyvä meininki — Helsingin viikonloppuosilla ja kouluttautumisen ohella kävimme syömässä hyvää ruokaa ja pidimme hauskaa. Trainee-ohjelman myötä ympäri Suomea asuville osallistujille kehittyi tiivis yhteishenki. Ohjelman aikana muun muassa juhlittiin erään osallistujan syntymäpäiviä ja vietettiin iltaisin aikaa yhdessä.

Trainee-ohjelman jälkeen Larri on jatkanut vaikuttamista omassa partiopiirissään Lounais-Suomessa yhteiskuntasuhderyhmässä. Hän on ollut mukana tekemässä viestintää esimerkiksi nuorten äänestysaktiivisuuden noston puolesta. Kokemuksensa perusteella Larri suositus koulutukselle on lämmin.
-Jos yhteiskunnallinen vaikuttaminen kiinnostaa yleisellä tasolla tai partion näkökulmasta, niin y-trainee on oiva paikka oppia lisää ja innostua!

 

Haku seuraavaan y-trainee-ohjelmaan on käynnissä nyt, osallistu!

Hae mukaan!