Jäsenhankinta

35 metsäretkeä pikkulasten kanssa – se on mahdollista perhepartiossa

Perhepartio kuulostaa ikipartiolaisen korvaan… aika perheeltä. Kuukausittainen retkeily lasten ja heidän vanhempiensa kanssa on kuitenkin tosi kivaa! Perustimme perhepartioryhmän lippukuntaamme vuonna 2014 saman kaverin kanssa, jonka kanssa vedimme aikoinaan Smurffit-vartiota. Siitä lähtien yli kymmenen perhettä on saanut olla partiossa ja nauttia luonnosta 35 metsäretkellä, parilla yöretkellä ja piiri- sekä suurleirillä. Minut pesti toi taukotuvasta takaisin lippukuntatoimintaan, kun pystyin osallistumaan partioon kolmen energisen pikkupoikani kanssa.

Toiminta luonnossa ja partion tavat = perhepartio

Perhepartion on pelätty vievän pohjaa partio-ohjelmalta. Tarkoitus ei olekaan, että sudenpentuohjelman aktiviteetteja tehtäisiin perhepartiossa. Päinvastoin, sillä pienille lapsille on elämystä jo luonnossa liikkumisessa ja leikkimisessä. Ruuanlaitto metsässä on uutta monille perheille. Partion tavat, laulut ja leikit tulevat siinä sivussa ja erottavat toiminnan muusta luontotoiminnasta. Itse olen kokenut pihapelien leikkimisen mainioksi puuhaksi. Vanhemmat pääsevät muistelemaan oman lapsuutensa leikkejä ja lapsista ei mikään ole ihanampaa, kuin vähän juosta ja hassutella omien aikuistensa kanssa.

Kuvassa pieniä partilaisia partiohuiveista tehdyssä majassa
Perhepartioryhmä Tikrujen lapset huivimajassa

Oma Tikrut-ryhmäni on kokoontunut kerran kuussa lauantaisin klo 12-15. Ryhmä on paisunut neljäntoista perheen jättiporukaksi. Toiminta on siitäkin syystä siirtynyt ulos. Perheet ovat olleet rekistä vastuussa kanssani vuorotellen. Perheet ovat tuoneet jokainen vuorollaan monipuolista osaamista ja uusia ideoita toimintaan. Olemme käyneet frisbeegolfaamassa, retkiluistelemassa, melomassa elämysyrittäjä-perheen kanssa sekä saaneet ensiapukoulutusta terveydenhuoltoalalla toimivilta vanhemmilta.Vuorollaan ohjaajana toimivien perheiden johdolla olemme hyödyntäneet sellaisia lähialueiden metsiä ja retkeilyreittejä, joihin en olisi osannut porukkaa viedä – toiminta on tarjonnut itsellenikin elämyksiä sitä kautta. Perhepartiosta olen saanut uusia tuttavia ja ystäviä, joita en aikuisena olisi muuten saanut.

Mikään toiminta ei ole avointa, ellei siitä tehdä avointa.

Kuten kaikkeen ryhmänjohtamiseen, pestiin on kuulunut paljon viestintää. Kyse on myös kiinnostuneiden ottamisesta mukaan partioon. Mikään toiminta ei ole avointa, ellei siitä tehdä avointa. Ihmisten toivottamisessa tervetulleeksi tarvitaan sosiaalisia taitoja ja kiinnostuneet täytyy ottaa hyvin vastaan. Lippukunnan perhepartiovastaavan täytyy sitoutua myös tähän retkien järjestämisen lisäksi, sillä se on suuri osa pestiä. Perhepartiovastaava voikin pyrkiä vahvistamaan ryhmään kuuluvien perheiden roolia perhepartio-ohjaajina, jolloin vastaavan tärkein tehtävä on tukea perhepartion aikuisia ohjaajaksi ja ryhmänvetäjäksi kasvamisessa.

 

Perhepartio vastaa harrastustoiminnan kysyntään tarpeeksi aikaisin

Perheet haluavat nykyään harrastaa yhdessä ja harrastukset valitaan lapsille jo paljon ennen kouluikää. Omalla pikkukylällämme varmistamme lippukuntamme olevan mukana kilpailussa, kun tarjoamme harrastamisen paikkoja pienemmillekin lapsille kuin koululaisille. Retkeily ja luontoliikunta kiinnostavat ja monesti vanhemmat etsivät näitä elementtejä sisältäviä harrastuksia. Partio tulee monilla silloin mieleen.

Kuvassa melojia joella

Perhepartio tutustuttaa vanhemmat partioon ja tarjoaa retkeilyn lisäksi elämyksiä yhteisöllisyydestä. Näiden kokemusten myötä uudet aikuiset kasvavat kiinni partioon lastensa mukana. Sudenpentuihin siirtyvän lapsen vanhemmasta tulee luontevasti ryhmän johtaja eli akela. Omassa lippukunnassani useampi akela on saatu tällä tavalla mukaan ja lippukunnan kokemus johtajapulasta on helpottanut. Olen saanut palautetta myös perhepartiossa olleista sudenpennuista, että he edesauttavat lauman toimintaa, koska ovat jo valmiiksi jyvällä partion toimintatavoista.

 

Pienimmistäkin retkeilijöistä kasvaa joskus nohevia partioteinejä ja nuoria aikuisia mahdollistamaan partiotoimintaa muille. Onneksi partiopolun voi nyt aloittaa perhepartiosta.

 


Partio-ohjelma.fi-sivuilta löydät materiaalin, joka sisältää aktiviteetteja sekä kattavan perhepartio-ohjaajan oppaan. Oppaasta löytyy paljon vinkkejä perhepartion käynnistämiseen ja pyörittämiseen.

Perhepartio virallistettiin partion toiminnaksi huhtikuun 2018 Partioneuvostossa.

9 hyvää syytä olla aikuisena partiossa” pätee myös perhepartioryhmän johtamiseen.

Lisätietoa perhepartiosta

Jaana Hopeakoski on 13-, 10- ja 8-vuotiaiden partiopoikien äiti. Hän on perustanut lippukunnan ensimmäisen perhepartioryhmän ja vetänyt toimintaa Mäntsälän Metsäkävyissä 2014-2018. Hän elää ja hengittää partiota vapaa-ajan lisäksi myös arkisin työskentelemällä Suomen Partiolaisten viestintäkoordinaattorina.